Imao sam tri godine kada je Milo Đukanović ušao u crnogorsku politiku. Što je dosta, dosta je – rekao je Jakov Milatović (37), nekadašnji ministar ekonomskog razvoja, a Đukanovićev protivkandidat u drugom krugu izbora. Poručio je i da će u drugom krugu, 2. aprila, poslati sadašnjeg šefa države Mila Đukanovića u političku prošlost.

Ovaj uspeh je Milatoviću “preko noći” doneo epitet regionalne političke zvezde, pa i šire, pošto su uz balkanske i nemački prestižni mediji osvanuli u naslovima “šalje Mila u političku penziju”. Jakov Milatović je rođen 1986. u Podgorici, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju sa diplomom Luča koja se dodeljuje đacima sa svim peticama tokom čitave osnovne i srednje škole. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Podgorici sa ocenom 10. Magistrirao je na Univerzitetu Oksford kao stipendista britanske vlade. Bio je stipendista SAD na Univerzitetu Ilinoj, Vlade Austrije na Univerzitetu u Beču i Evropske komisije na Univerzitetu u Rimu. Radio je u podgoričkoj NLB banci, Dojče banci u Frankfurtu, a onda u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD). Iskustva i usavršavanja sticao je i u okviru Londonske škole ekonomije, nemačke Fondacije Konrad Adenauer, Univerziteta u Pekingu, Liderske akademije Univerziteta Standford, i drugih. Autor je više stručnih radova i koautor je dve knjige. Posle pobede opozicionih lista na parlamentarnim izborima 2020, Milatović je postao ministar u Vladi Zdravka Krivokapića, a po njenom padu formirao sa bivšim ministrom finansija Milojkom Spajićem pokret Evropa sad. Posle svega nekoliko meseci od osnivanja, ta grupacija ide na lokalne izbore i kandiduje Milatovića za gradonačelnika Podgorice. Osvajaju 21 odsto glasova i sa drugim opozicionim strankama sabiraju glasove za svrgavanje Đukanovićevog DPS sa vlasti. Bio je to jak udarac Milu, pošto je posle niza žalbi DPS-a na izborne nepravilnosti, proces formiranja nove vlasti odblokiran tek početkom ovog meseca i stekli su se uslovi za prenos vlasti. Dešava se, međutim, da Državna izborna komisija odbija predsedničku kandidaturu Spajića sa obrazloženjem da ima i srpsko državljanstvo i prebivalište, pa Milatović po onoj narodnoj “nije kome je namenjeno već kome je suđeno” odustaje od gradonačelničke funkcije i ističe kandidaturu za šefa države. Kampanja koju je vodio pod sloganom “Jer, možemo preporoditi Crnu Goru ” i sa naglaskom na borbi protiv korupcije i ekonomskim reformama, uvela ga je u drugi krug.

– Imao sam priliku da razgovaram s velikim brojem građana i oni su odlučni da Đukanovićevu prevaziđenu politiku prepuste prošlosti – poručuje Milatović.

Oženjen je Milenom sa kojom ima Saru, Anu i Davida, a nedavno je otkrio medijima mali porodični ritual.

– Milena, deca i ja smo navikli da vikendom kupujemo na pijaci, a onda da zajedno spremamo ručak – ispričao je Milatović.

Trudi se da privatni život sačuva od javnosti, ali je dok je bio ministar, uslikan je sa porodicom na događaju u tržnom centru krajem 2021. na kojem nije on bio “glavna zvezda”, već njegova deca. Mališani su se tokom Milatovićevog govora, igrali iza govornice i u jednom momentu počeli da se grle, izazivajući veliko oduševljenje posetilaca.