Ministarstvo odbrane
Dobre vesti: Pukovnik Slavko Rakić

Tokom 2018. Vojska Srbije je dobila 29, a ove godine će uvrstiti čak 51 novo sredstvo naoružanja i vojne opreme što je rekordan rezultat po pitanju ubrzanog razvoja oružanih snaga naše zemlje.

To je postignuto zahvaljujući novoj strategiji razvoja, većem budžetu za istraživanje i razvoj Vojnotehničkog instituta, ali i investicionim ulaganjem države u odbrambenu industriju Srbiju, kao i stimulacijama za naučno-istraživački kadar, ističe u intervjuu za “Vesti” pukovnik Slavko Rakić, šef Odseka za planiranje u Sektoru za materijalne resurse Ministarstva odbrane Srbije.

Šta je sve Vojska Srbije dobila novo?

– U ovoj godini već je usvojeno 31, a do kraja godine očekuje se uvođenje još najmanje 20 sredstava naoružanja, takođe iz sopstvenog razvoja i iz razvoja domaće industrije. Samo u ovoj godini uvedene su nova raketa 128 mm M18 s povećanim efektom na cilju, upaljač multifunkcijski za municiju kalibra 105 do 155 mm, univerzalna pokretna artiljerijska računarska stanica (UPARS), digitalizovani modernizovani oganj, BOV komandno-izviđačka vozila za komandanta pešadijskog bataljona… Očekujemo do kraja godine uvođenje i daljinski kontrolisane besposadne platforme “Miloš”, daljinski upravljane borbene stanica 7.62/40 mm, preostale tri varijante modernizovanih vozila BOV-3 za artiljerijske i izviđačke jedinice, nova familija streljačkog naoružanja iz Zastavinog programa i odgovarajuća streljačka municije iz programa Prvog partizana Užice, novo terensko vozilo zastava NTV 4×4, nova familija protivoklopnih vođenih raketa, protivavionski sistem-PASARS 16…

VS je takođe nedavno dobila i prvih deset transportera iz Rusije. Predsednik Srbije je to demantovao, ali navodno je reč o vozilima iz šezdesetih godina prošlog veka. Šta je istina?

– Istina je da je reč o modernizovanim oklopnim izviđačkim vozilima BRDM-2MS, kod kojih su svi vitalni sistemi vozila ili generalno remontovani ili zamenjeni potpuno novim sistemima, tako da je deklarisani radni vek ovog vozila identičan novom vozilu. Primera radi, umesto benzinskog motora GAZ 41, ugrađen je novi turbo dizel-motor JAMZ veće snage i znatno manje potrošnje, kao i nova elektro, pneumatska i hidraulična instalacija. Takođe, ugrađeni su novi sklopovi optoelektronike kojih nije bilo u prethodnim verzijama ovog vozila, uključujući i sistem za nadzor sa šest televizijskih kamera koje pokrivaju svih 360 stepeni oko vozila kao i navigacioni sistem. Akcioni radijus vozila je sa 750 kilometara povećan duplo!

Šta je vaš odgovor na zamerke (optužbe) da Srbija kupuje ili nabavlja isključivo polovno oružje ili tehniku?

– Za potrebe Vojske Srbije uglavnom se nabavlja i to u oko 90 odsto slučajeva novo naoružanje iz domaće industrije ili sa stranog tržišta. Kod do sada realizovanog opremanja Vojske Srbije s polovnim naoružanjem, uglavnom u vidu donacija, u okviru paket aranžmana s donacijom ugovorila se i modernizacija datog naoružanja pod izuzetno povoljnim uslovima kako bi se u potpunosti ispunili taktičko-tehnički zahtevi krajnjeg korisnika za naoružanjem.

Vojska Srbije se snabdeva i sa Zapada, ali i sa Istoka. Koliko je to dobro?

– Veoma je bitno naglasiti da se opremanje Vojske težišno realizuje iz domaćeg razvoja i proizvodnje. Samo za pojedine tipove visokosofisticiranih sredstava naoružanja i vojne opreme za kojima ima potrebe, a za čiju proizvodnju nisu razvijene potrebne sposobnosti u domaćoj industriji nabavka se vrši sa stranog tržišta. Vojna neutralnost je sa stanovišta nabavke naoružanja pogodna situacija u kojoj nemamo nikakvih limitacija od koga ćemo nabavljati naoružanje. Optimalno je da to bude proizvod najsavremenijih vojnih tehnologija i da bude nabavljen pod najpovoljnijim uslovima. Imamo strateške odnose i s Rusijom i s Francuskom i s još nekim drugim zemljama, a što sve rezultira u balansiranom broju nabavki naoružanja i vojne opreme za potrebe Vojske Srbije i sa Istoka i sa Zapada.

Unapređenje RV i PVO

Pojedini mediji tvrde da su naša RV i PVO “ili pred modernizacijom ili pred gašenjem”. Koliko je ova tvrdnja tačna?

– Ovakve tvrdnje su možda imale realno uporište do pre nekoliko godina. Kao što je i očigledno, u međuvremenu je urađen ogroman pomak unapređenja sposobnosti RV i PVO što kroz već isporučeno naoružanje što kroz ono koje će se isporučiti u narednim mesecima, kao i kroz tekuće projekte remonta i modernizacije kapitalnih sistema za ovaj vid Vojske. Uveren sam da će naša RV i PVO uskoro dostići projektovane sposobnosti koje će biti na nivou ili iznad nivoa zemalja u regionu.

Dilema oko S-300

Srbiji nedostaje PVO sistem velikog dometa. Da li je rešenje nabavka S-300?

– Nije nepoznanica da je posedovanje PVO sistema velikog dometa bitan preduslov uspešnog suprotstavljanja jedne države u slučaju neposrednog ugrožavanja njene suverenosti, nezavisnosti i teritorijalne celovitosti, kao i radi odvraćanja potencijalnih agresora od takve namere. U dugoročnom planu razvoja sistema odbrane na visokom nivou prioriteta stoji obnavljanje sistema PVO i na tome se intenzivno radi. Trenutno se razmatraju moguće opcije za dostizanje ove sposobnosti kao jednog od bitnih elemenata za obezbeđenje suvereniteta zemlje.

Ambicija s pokrićem

Srbija je kupila raketne sisteme mistral, ali i nove helikoptere? Šta bi nam još trebalo?

– U okviru izrade Dugoročnog plana razvoja sistema odbrane, u periodu do 2029. godine, usaglašeno je da se opremanje Vojske Srbije izvrši sa oko 95 grupa sredstva naoružanja i vojne opreme od kojih će oko 80 procenata biti razvijeno ili modernizovano u Srbiji osloncem na sopstvene istraživačke i proizvodne kapacitete, a ostalih 20 odsto će se nabaviti s inostranog tržišta ili modernizovati u saradnji s inostranim partnerima. Od planiranih grupa sredstava i sistema iz domaće industrije, 75 posto se odnosi na složena borbena sredstva i sisteme, a 25 procenata je nova municija (savremene vođene municije zemlja-vazduh i vazduh-zemlja, artiljerijskih i protivoklopnih projektila). Ovakvi planovi mogu delovati ambiciozno, ali imaju svoje čvrsto utemeljenje u značajnom konstantnom napretku odbrambene industrije Srbije, gde se jednovremeno razvijaju i naučno-istraživački, proizvodni i remontni kapaciteti koji zajedno čine neodvojivu celinu da bi se savremeno naoružanje dizajniralo, napravilo i uspešno koristilo nakon uvođenja u naoružanje Vojske Srbije.