Subota 25. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Petak 22.07.2011.
12:00
A. Marić - Vesti - Foto: A

Rampe i prilazi neophodni za kvalitetniji život

Najbolja slika i prilika o tome kako živimo u nehumanom i bezobzirnom društvu, može se sagledati i u samo jednom primeru, tačnije kako žive invalidi van prestonice Srbije, u ovom slučaju u Vršcu.

U njemu, prema poslednjim procenama, od 40.000 stanovnika živi oko 1.000 invalida, koji nikada nisu bili uključeni u društveni život u smislu školovanja ili zaposlenja. Polovina njih živi u svojim domovima, često bez mogućnosti da izađu na ulicu, pa život posmatraju samo kroz prozor.

Zbog brojnih predrasuda, osuda ili nemogućnosti, često život započinju i završe u četiri zida. Roditelji ove dece u većini slučajeva ne rade, uglavnom majke, jer o ovoj deci nema ko da brine.

U redovnim vrtićima nema mesta za invalide zbog prevelikih gužvi i nestručnog kadra, a objekat koji je predviđen kao predškolska ustanova za decu sa posebnim potrebama još uvek nije završen. Formalno, standardi su ispunjeni. Postavljeni su zvučni signali na semaforima, postavljene rampe na ulazima i otvoreni klubovi za druženje i pomoć. Ali, sve je to mrtvo slovo na papiru.

To najbolje znaju dve tinejdžerke i sestre iz Vršca, 14-godišnja Jelena i 13-godišnja Marija Petrov, koje odbijaju da se po bilo čemu razlikuju od svojih vršnjaka i život provedu u četiri zida. Iako od rođenja prikovane za invalidska kolica, one se trude da im se život ne razlikuje od života njihovih drugova.

Ni u kupovinu bez pomoći

 

- Obično samo posmatramo izloge i biramo. Mama ili neka od drugarica ulaze unutra i kupuju za nas ono što nam je potrebno. Često nam iznose stvari iz prodavnice da pogledamo, ali i to me je sada stid. Volela bih da sama biram - rekla je nešto mlađa Marija Petrov, koja kao i sestra Jelena, iako ima ozbiljan hendikep i hiljadu svakodnevnih prepreka, jedna je od retke dece sa posebnim potrebama koja redovno pohađaju nastavu.

 

- Sestra i ja smo osuđene na kolica, ali možda baš zbog toga roditelji nas nisu preterano razmazili. Od početka su nas učili da sve što možemo uradimo same i ne zavisimo od drugih. Prostor u kome živimo prilagođen je nama i tamo se snalazimo, ali sve van toga je teško. U šetnje odlazimo u pratnji roditelja i drugarica. Većina njih se druži sa nama i nikada nismo imale problem u komunikaciji. Roditelji su nas još kao male dovozile na dečje igralište i ostavljali sa drugovima. U početku su im naša kolica bila interesantna, ali su se brzo navikli. Drugovi su divni, ali ne mogu u svemu da nam pomognu. Tamo gde oni odlaze mi najčešće ne možemo - kaže Jelena Petrov.


Jelena i Marija nikada nisu ušle u biblioteku, muzej, prodavnicu, otišle na koncert ili pozorišnu predstavu. Za invalidska kolica, jednostavno, nema adekvatnih prilaza i rampi.


- Iako sada po zakonu javne institucije moraju da imaju rampe za kolica, mi dalje od ulaza ne možemo. Hodnici su uski, obično postoje i brojne stepenice ili pragovi. Koncerte možemo da pogledamo samo ako se održavaju na gradskom trgu. Ne postoji nijedna škola u Vršcu, osnovna ili srednja, koja ima pomagala za invalide, lift ili rampe. Od prvog razreda deda i mama su po čitav dan sa nama u školi. Dok smo bile manje nosili su nas, danas se muče sa kolicima. Moraju da nas iznesu na sprat, smeste u klupe i na hodniku sačekaju kraj časa. Zatim nas odvezu u drugu učionicu gde imamo čas i tako do kraja nastave. Zato ću sada morati da upišem srednju školu koja je u prizemnoj zgradi, a u Vršcu to je samo Tehnička škola, koja meni, mojim interesovanjima i struci koju bih želela, ne odgovara - ispričala je Jelena probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju.

POZIV DONATORIMA


Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online