Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Utorak 22.07.2014.
12:00
B. R. - Foto: A. Čukić A

Ono što činimo za druge - ostaje doveka

Kada čoveku uzmeš kuću, uzmi mu i srce! Kada čovek izgubi taj mali zaklon ispod neba, izgubio je sve. Kako je to ostati bez doma, zna samo onaj ko je iskusio to na sopstvenoj koži. Nažalost, to zna i naš plemeniti zemljak iz Australije, 32-godišnji Miodrag Mili Damjanac, koji je rekao zbogom Mostaru davne 1998, da bi danas kao nastavnik na Koledžu za turizam i ugostiteljstvo u Sidneju uspešno okončao s radnim kolegama akciju prikupljanja novčane pomoći žrtvama poplava u Srbiji i RS.

ODonatorsko veče: Miodrag Damjanac i njegove kolege
 

Suma od 1.200 australijskih dolara raspoređena je na četiri postradale porodice: po 300 AUD pripalo je Sonji i Milenku Mudriniću iz Prijedora, roditeljima troje dece, sedmočlanoj familiji Ivana Vlajića iz Smederevske Palanke, u čijem domaćinstvu živi beba Anđelija, porodici Maksima Vukovića iz Lončara, selo Donji Žabari u RS i prvoj obrenovačkoj bebi, malom Lavu Nešiću, odnosno njegovim roditeljima Obrenovčanima, majci Borki i ocu Marku.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete dobiti i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Kako je proteklo uručivanje priloga porodici Mudrinić sa troje mališana, koji su u poplavama ostali skoro golih zidova u staroj prizemnoj kući u prijedorskom naselju Tukovi, opisala je ekipa "Vesti" koja je zatekla majku Sonju sa dvoje mlađe dece kod kuće, dok je najstariji šestogodišnji sin još bio kod bake na Manjači, a muž Milenko je radio kod brata.

Uselili se u kuću: Sonja Mudrinić sa decom

- Hvala ovom dobrom čoveku što je baš nas odabrao da nam pomogne jer ima mnogo ljudi unesrećenih ovim poplavama. Mi smo nekako uspeli, koliko-toliko, isušiti prostorije, okrečiti, skinuti parket i polepiti pločice. Za radove i materijal smo se zadužili, ali smo se ipak uselili ponovo u kuću. Osposobili smo kuhinju i dnevni boravak, a od majke sam dovela ovo dvoje manje dece. Od novca iz Sidneja kupićemo mališanima krevete u njihovoj sobi, ako šta preostane dobro će doći za vraćanje dugova - kaže Sonja kojoj je trenutno najvažnije da su deca zdrava i da su opet na okupu.

Obrenovačka beba

Četvrtu donaciju od po 300 AUD, Miodrag Damjanac je prepustio izboru novinara Humanitarnog mosta. Predložili smo da prilog bude uručen 23-godišnjoj Borki Stančić, majci prve obrenovačke bebe rođene posle velikih poplava, jednoipomesečnom Lavu Nešiću koji se sada, posle seljakanja iz nekoliko prihvatnih centara, nalazi sa tatom Markom i 15-mesečnim bratom Vojinom u podstanarskom stanu u Obrenovcu. Hvala donatoru na poverenju.


Prilogu od 300 AUD posebno se obradovao Mostarac Maksim Vuković, avio-limar i nekadašnji radnik Soko Mostara, koji se iz hercegovačkog krša tokom ratnih godina preselio u RS, u Donje Žabare sa suprugom i dva sina Nemanjom i Nikolom, od 15 i 17 godina starosti. Kada smo mu javili na telefon: 00387 65 934459 da će mu zemljak Damjanac poslati posredstvom Beoeksporta iz sidnejskog Liverpula 300 AUD ili oko 500 KM, odgovorio je kao iz topa: "Izvukao sam glavni zgoditak na lotou, a eto nisam čak ni uplatio listić... Nije zbog para, već zbog toga što dar stiže od Mostarca... Bežao sam od jedne nevolje, a sad me potopila Sava... Čudni su putevi Gospodnji ", vedrog duha kaže Vuković.

I novo ognjište poplavljeno: Porodica Vuković
 


Zahvaljujemo se Miodragu Damjancu koji je na kraju akcije bio i srećan ali i nesrećan što iznos nije bio veći, uz poruku da će "ono što činimo za sebe nestati zajedno sa nama, a ono što činimo za druge - ostati doveka". I zapamtite, "ne daje onaj koji ima, nego onaj koji želi".

Dva puta pod vodom

Uručenje: Ivan Vlajić u "Vestima"

Na mejl donatora iz Sidneja stiglo je i pisamce zahvale: "Poštovani Miodraže, ovim putem bih želeo da vam se zahvalim za novčanu pomoć. Puno vam hvala, svaki dinar mi znači za sređivanje kuće i kupovinu namirnica. Pozdrav, Ivan Vlajić, Smederevska Palanka..." Da podsetimo, Ivan automehaničar bez posla, bio je primoran da se sa suprugom, majkom, bakom, sestrom Milicom, zetom i njihovom bebom Anđelijom smesti u potkrovlje kuće. Voda je u donjem delu njihove kuće ostavila pustoš. I to drugi put - za poslednjih 15 godina. "Prvi put nas je bujica uništila 1999. i sada ponovo", kaže ovaj 31-godišnjak koji je u "Vestima" preuzeo 300 AUD.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Budi human u svakoj nevolji
HUMANITARNI MOST Srbijo, ne zaboravljamo te!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online