Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 01.03.2019.
11:00
D. Timarac - Vesti A

"Nasleđe" za buduće generacije

Dani Srpskog festivala u Sidneju su iza nas. Još jedan divan vikend ostaje za dugo sećanje, ali i kao temelj organizatorima za pripemu narednih, još boljih manifestacija. Srpska omladina koja već sedam godina priprema festival, vodi se izrekom da uvek može bolje, a isti moto odavno su usvojili i Željko Glamočanin i njegova đačka muzička grupa "Nasleđe".

D. Timarac
 

Talentovani muzičari iz srpske zajednice Sidneja još jednom su oduševiliu publiku u Tumbalong parku. Iako zadovoljni prikazanim i ponosni na aplauze kojima su nagrađeni, Željko i "Nasleđe" već razmišljaju kako da ubuduće ljubiteljima srpske muzike prirede veće uživanje i povod za mnogo duže i veselije kolo.

- Uvek može bolje i to je ono čime se vodimo u našem stvaranju - istakao je Željko Glamočanin, zahvaljujući se na čestitkama za izvanredan nastup svoje grupe.

Željko je rođen sedamdesetih godina prošlog veka u Novom Sadu, a muzikom je profesionalno počeo da se bavi sa nepunih 16 godina.

Po dolasku u Australiju radio je kancelarijski posao koji ga nije privlačio i ubrzo se vratio svojoj prvoj ljubavi - muzici.

- Pre osam godina sam otvorio studio "ABC of Music" u Dabl Beju. Kao tvorac jedinstvenog sistema učenja gitare, basa, bubnjeva i muzike uopšte, postao sam priznat u istočnom delu Sidneja. Kažem to bez lažne skromnosti, a najbolja potvrda uspešnog rada je moja učenica koja je sada svetski priznata gitaristkinja, koja ima preko 300.000 pratilaca na Instagramu. Njeno ime je Taš Volf. Takođe, sinovi poznatog reditelja i producenta Džordža Milera (autor filmskog serijala Pobesneli Maks) bili su moji učenici, a stariji od njih dvojice ima bend s kojim uspešno svira po celoj Australiji - kaže Željko.

Kao posvećeni nastavnik muzike, Glamočanin sada radi na novom projektu na srpskom i na engleskom jeziku, pod nazivom "Mala škola rokenrola". Za kratko vreme, škola je ostvarila izvanredne rezultate i Sklopio je ugovor sa World Tower Centre Childcare, koji predviđa čak 52 nastupa za njegove učenike.

- "Baby Bantings" je prva prodavnica dečijih proizvoda sa kojom sam se dogovorio o prodaji moje knjige za decu na engleskom jeziku. Knjiga će se naći u prodaji za nekoliko dana, a u pregovorima sam sa još dvadesetak vrtića i mnogobrojnim knjižarama u Sidneju.

Željko dodaje i da mu je uspeh na muzičkom planu u Australiji počeo spontano, neposredno nakon što je 2012. godine dobio sina Petra, a sve je podignuto na još viši nivo kada je na svet došao i njegov drugi sin Vuk. U šali reče i da će uspeh svetskih razmera napraviti kada dobije i trećeg naslednika. A na pitanje o angažmanu u srpskoj zajednici u Sidneju, Željko s ponosom ističe grupu "Nasleđe".

- Treća velika stvar koja mi se dogodila na profesionalnom planu u Australiji je "Nasleđe". Počelo je tako što smo Damjan Marić, njegov otac Nikola i ja došli na ideju da napravimo dečiji bend. Mukotrpnim radom iz nedelje u nedelju, satima zajedničkog vežbanja i kroz nastupe u srpskoj zajednici i svirkama na internacionalnim festivalima, gde smo stekli visok status, "Nasleđe" je postalo veoma značajan deo muzičkog miljea, kako u srpskoj zajednici, tako i izvan nje. Jako sam ponosan na decu i znam da će ovaj projekat živeti dugo, nadam se i posle nas - priželjkuje muzički stvaralac Željko Glamočanin. 

D. Timarac
 

Prijatelji kao familija

Željko Glamočanin ne zaboravlja da istakne da je kroz stvaranje "Nasleđa", pored iskustva, stekao i veliki broj prijatelja.

- Na mnoge od njih gledam kao na moju familiju. Ako bi ih sve nabrajo, bio bi to dugačak spisak, ali ne mogu da ne pomenem Damjana i Marka Marića, Nikolu Tasića, Teodoru Đukic, Nikolu i Aleksa Đurića, Isidoru Kojić, Lazara i Miloša Mijatovića, Miju i Anu Radević, Aleksandra Stegnjaića, Andreja i Marka Lacmanovića... Neka mi ne zamere ostali, sigurno ću ih pomenuti ako dobijem narednu priliku da govorim za "Vesti" - s osmehom govori Željko.

Vreme za podmlađivanje

Na našu konstataciju da mladi muzičari "Nasleđa" polako postaju devojke za udaju i momci koji briju brkove, Željko nagoveštava da će grupa uskoro biti osvežena novim snagama.

- Sada je dobra prilika da nam se jave nova deca željna da nauče da sviraju razne instrumente i da podmladimo "Nasleđe". Sadašnji članovi koji su izrasli u sjajne muzičare uistinu više nisu klinci i već su sposobni da samostalno idu na nastupe sa solidnim repertoarom koji su uvežbali - kaže Glamočanin.

Svi koji imaju talentovanu decu i žele da oni postanu članovi "Nasleđa", mogu da se jave Željku putem emaila: info@abcofmusic.com.au.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online