Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 04.10.2018.
18:10
Z. Mirković - Vesti A

Na folkloru da se priča srpski

U Beču je ponovo počela da radi Prosvjetina škola srpskog jezika, čime je ovaj projekat ušao u šestu godinu postojanja. Tokom prethodnih pet godina kroz Prosvjetinu školu prošlo je više od 1.000 devojčica i dečaka, a nastava je za sada besplatna.

Z. Mirković
Okupljanja u hramovima: Nastava je uvek posle liturgije

Odbor Srpskog prosvetnog i kulturnog društva Prosvjeta iz Beča održava projekat sa mnogo napora i upućuje još jedan poziv zainteresovanima da upišu svoje najmlađe u Prosvjetinu školu srpskog jezika.

Nastava se održava svake nedelje posle liturgija u prostorijama hrama Vaskrsenja Hristovog u Drugom bečkom okrugu, hrama Rođenja Presvete Bogorodice u 16. okrugu i hrama Svetog Save u Trećem okrugu.

Ove godine formiran je razred koji nastavu ima u crkvi u Sankt Peltenu, a školu čine i predškolske grupe Mala pričaonica, šareni i zanimljivi Likovni razred, a deluje i vrlo uspešni Mali hor Prosvjete.

- Kroz rad i učenje sa pedagozima, druženje sa vršnjacima, izlete i ekskurzije, susrete sa odabranim gostima, zanimljive projekte i aktivnosti, svi učesnici imaju priliku da u dobroj atmosferi razviju svoje sposobnosti, kako u znanju jezika i kulture, tako i u kreativnom smislu - objašnjava Srđan Mijalković, predsednik Prosvjete u Beču.

Veliki trud organizatora, pedagoga, roditelja i dece, koji su se prethodnih godina zajednički posvetili učenju srpskog jezika, kulture i istorije, rezultirao je dosadašnjim uspešnim radom škole, koji se odvija po programu Ministarstva prosvete Srbije i propisanom Pravilniku o izvođenju obrazovno - vaspitnog rada u inostranstvu.

- Apelujem na naše sugrađane da podrže našu dopunsku školu, a da roditelji šalju svoju decu na nastavu. Očekujem veću podršku naših diplomatsko-konzularnih organa, kao i Predstavništva Republike Srpske u Austriji. Posebno pozivam naše prijatelje iz bečkih klubova i brojnih saveza i zajednica da počnemo intenzivniju saradnju, što do sada nije bio slučaj. Često se radujem kada vidim koliko su naša deca dobra u folkloru, ali kada na probama i nastupima međusobno govore samo nemački, jasno je da im je preko potrebno i dodatno učenje svog, srpskog jezika. Ako budemo sarađivali, možemo mnogo toga da popravimo i da pomognemo našoj deci - kazao je Srđan Mijalković.

Podrška matice i SPC

Prosvjetinu školu srpskog jezika podržava i sufinansira Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu. Veliku pomoć radu škole pružaju Crkvena opština i Eparhija austrijsko-švajcarska u čijim se hramovima u Beču nastava i održava.
Episkop austrijsko-švajcarski Andrej je u brojnim obraćanjima hvalio trud Prosvjete na osnivanju i održanju škole, kao i na celokupnom velikom doprinosu u promovisanju srpskog jezika, kulture i identiteta u Austriji.

Ne treba nam BKS

- S obzirom na činjenicu da u Beču nema srpskih škola, osim Prosvjetine, a da srpski jezik u Austriji nije priznat kao takav, značaj ove škole dobija jedan sasvim poseban smisao. Ona je važna za sve Srbe u Beču i Austriji, jer pokazuje veliku potrebu naših ljudi da decu obrazuju i u svom jeziku, kulturi i identitetu. Naša zajednica radom škole ima odličan argument da od gradskih i saveznih vlasti zahteva da se srpski jezik zvanično prizna u Austriji, a da se jednoj od najbrojnijih zajednica u zemlji ne nameće rogobatna konstrukcija takozvanog "BKS" - naglasio je Mijalković.

Školsko zvono i u Kufštajnu

U Kufštajnu je, u okviru Pravoslavne radionice, počela da radi škola srpskog jezika. Školu u Kufštajnu vodi Marija Gavrilović.

Nastava će uskoro biti organizovana i u Verglu, a datum i vreme će naknadno biti objavljeni. Školu u Verglu vodiće nastavnica Zorica Gavrilov.
Pri crkvi nastavlja sa radom i KUD "Sveti Visarion", pod vođstvom Tanje Vujanović i Marije Gavrilović.
Održana je i redovna sednica Kola srpskih sestara, na kojoj se raspravljalo o budućim aktivnostima sestrinstva, sa osvrtom na dosadašnji rad. Kolo srpskih sestara u Kufštajnu broji 40 sestara i daje ogroman doprinos u odvijanju crkvenog života u toj parohiji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online