Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.03.2019.
19:14
Z. Mirković - Vesti A

Matija Bećković gost Prosvjete u Beču: Pesnik napunio hram

Akademik Matija Bećković kao gost Prosvjete u Beču predstavio je, u okviru tribine "Susreti i razgovori", svoje stvaralaštvo, sa posebnim osvrtom na izuzetnu knjigu "100 mojih portreta".

Z. Mirković
Mag reči: Akademik sa Bečlijama

Mladi tim Prosvjete je velikim trudom uspešno organizovao ovaj događaj koji je održan u Crkvi Vaskrsenja Hristovog u Beču uz domaćinstvo starešine Draga Vujića i prisustvo nekoliko stotina zainteresovanih gostiju.

Među gostima je osim brojnih članova i prijatelja Prosvjete, studenata, mladih ljudi, sveštenstva i predstavnika prijateljskih organizacija, bio i ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić, Srđan Vuković iz predstavništva Republike Srpske u Austriji i drugi.

Književno veče je otvorio sveštenik Slaviša Božić, a pozdravnu reč je pripremio predsednik Prosvjete Srđan Mijalković, koji je govorio o knjizi "100 portreta", rekavši da je "jedinstvena poetska autobiografija".

Z. Mirković
Ugledni gost potpisuje knjige

- To je duhovita, ironična, ponekad tvrda i opora poetska oda srpskoj istoriji, brojnim velikim umetnicima i prijateljima pesnikovim, samom pesniku, ali i srpskom čoveku i našem duhu. To je knjiga o dobrim i važnim ljudima i temama, to je lična srpska istorija, mali Panteon srpske književnosti i književnika, ali i univerzalna priča o svima nama - rekao je on.

Malo, ali lepo iznenađenje Bećkoviću priredila je članica Prosvjete, pesnikinja Darija Stefanović, koja je pročitala poemu posvećenu njemu i njegovom radu, a po pesnikovoj reakciji i velikom aplauzu publike videlo se da je to iznenađenje bilo vrlo uspešno.

Bećković je duhovitim i emotivnim nastupom koji je izmamio i smeh i suze, aplauze i tišinu u prepunoj sali, poklonio prisutnima nezaboravni doživljaj i veče koje će se dugo pamtiti.
Stihovima je vodio publiku od Karađorđa i neizbežnog Njegoša, preko Tesle, Milankovića, do savremenika Matijinih poput Andrića, Brane Petrovića, Meše Selimovića, Branka Ćopića, Dobrice Ćosića , Desanke Maksimović, Branka Miljkovića i mnogih drugih velikana srpske istorije i književnosti.

- Imao sam sreće da mi prijatelji budu neki od najznačajnijih ljudi našeg vremena. Nisam pomišljao da bi mnogi moji prijatelji mogli umreti pre mene i da bih mogao ostati sam. A kada se to dogodilo, nije mi preostalo ništa drugo nego da o njima pišem - objasnio je nedavno Bećković motive za svoju novu zbirku pesama.

Fotografije za uspomenu

Aplauz na kraju trajao je nekoliko minuta, a veče je zatvorio sveštenik Drago Vujić, koji je zahvalio Bećkoviću na dolasku i istakao važnost ovakvih događaja, poželevši da se Srbi u Beču uskoro ponovo sretnu sa svojim dragim pesnikom. Potpisivanje knjiga i fotografisanje potrajalo je dok i poslednji gost nije bio zadovoljan, a Bećković je strpljivo i pažljivo odgovarao na brojna pitanja prisutnih. Ono što je svima bilo zajedničko - bili su pozivi da pesnik uskoro ponovo dođe i da se ovo druženje ponovi.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online