Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 29.05.2019.
18:10
Z. Mirković - Vesti A

Srcem uz decu iz Cernice

Integrativno-kulturno udruženje Fokus iz Beča organizovalo je humanitarno veče tokom koje je prikupljena pomoć za Osnovnu školu "Branko Radičević" u Cernici, u opštini Gnjilane na Kosovu i Metohiji. Prikupljeno je, kako je saopšteno, ukupno 2.750 evra.

Z. Mirković
Radmila Savić, Ljuba Radosavljević, Goran Đorđević i Vesna Jovanović Klinger

Direktor škole Goran Đorđević ukazao je da škola trenutno ima 10 đaka u četiri odeljenja. Podsetio je da je škola osnovana 1913. U njoj je do 1993. više od 150 đaka, a onda su Albanci dobili instrukcije da samostalno pohađaju školu.

- Tada se ova obrazovna ustanova podelila na školu "Ramiz" za albansku decu i na srpsku školu koja je tada još nosila ime "25. maj" - objasnio je Đorđević.

Zgrada je imala sportsku salu, kabinetsku nastavu i sve što je potrebno za neometano funkcionisanje časova.

- Od 1999, kada su međunarodne snage preuzele odgovornost za nas koji živimo na Kosovu i Metohiji, iz te škole smo izbačeni, i vratili smo se skoro vek unazad, na 1913. Privremeno smo smešteni u dve privatne kuće, gde plaćamo kiriju i pokušavamo da opstanemo - opisao je teško stanje Đorđević.

Z. Mirković
Osmogodišnji harmonikaš Jovan Stanojević

Pre NATO bombadovanja Cernica je imala oko 4.000 stanovnika, od kojih je 1.000 bilo srpske nacionalnosti, a posle agresije, ostalo je u tom mestu 1.000 Albanaca i 150 Srba.

- Suočeni smo, posebno južno od Ibra, u Kosovskom Pomoravlju, proterivanju Srba, naročito iz urbanih sredina - ukazao je on.

Cernica je, prema njegovim rečima, enklava u enklavi u kojoj srpska deca nemaju slobodu kretanja. Svakodnevno idu samo do škole iz koje se vraćaju odmah kući jer nemaju drugih aktivnosti. Zahvalio se svima koji, kao i bečko udruženje Fokus, žele da promovišu istinu i pomognu srpskoj deci s Kosova.

- Najstrašnije je u tom periodu vaspitavati decu do 16 godina u situaciji kad im je ograničeno kretanje - rekao je Đorđević, dodajući da je će "srpski narod opstati sve dok je država Srbija prisutna na Kosovu i Metohiji".

Z. Mirković
Slikar Zvonko Dimitrijević

Prisutnima prikazan je i film o situaciji na Kosovu i Metohiji, koji je snimio Milovan Aksentijević sa Novog Zelanda u saradnji sa Zoricom Đuđić Mitić i Vesnom Jovanović Klinger iz Beča. U programu učestvovao je i osmogodišnji Jovan Stanojević koji je na harmonici dokazao reči njegovog profesora Ljube Radosavljevića da je vunderkind.

Inače, Radosavljević je za pomoć školi u Cernici dao 320 evra, sredstva koja su skupljena na njegovom takmičenju harmonikaša.Tokom večeri je saopšteno i da su Robert Mileski i Radenko Kondić donirali tri računara za decu na Kosovu i Metohiji, a slikar Zvonko Dimitrijević, čiji su preci iz Cernice, poklonio je sliku patrijarha Pavla koja će biti prodata i prihod prosleđen školi u tom mestu.

Z. Mirković
Radenko Kondić i Robert Mileski

Nema odustajanja!

Direktor škole Goran Đorđević je istakao da nastavno osoblje želi da nastava bude što kvalitetnija jer lepu budućnost garantuje samo znanje.

- Spremni smo da se borimo do kraja da opstanemo i ostanemo, znajući gde živimo i pored koga živimo. Želimo da naša deca budu jednaka sa ostalom decom na teritoriji Kosova i Metohije i šire - dodao je on.

Z. Mirković
Goran Đor|ević

Pomoć zemljcima na Kosmetu

Koordinator humanitarnih aktivnosti Fokusa Radmila Savić objasnila je da je ovo udruženje sprovelo već više humanitarnih akcija za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji. Prva akcija je bila slanje paketića deci u selima Suvo Grlo i Banje u opštini Istok. U okviru druge akcije prikupljeno je 2.470 evra, namenjenih za tri porodice. U trećem poduhvatu, kako je prenela Radmila Savić, prikupljeni su i poslati vaskršnji pokloni đacima u Cernici. Četvrta akcija bilo je organizovanje pozorišnih predstava za decu u Cernici, u Suvom Grlu, Crkoležu...



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online