Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 12.06.2018.
06:00
B. Miličić - Vesti A

Istinom protiv lažne države

U Minhenu je pred više od tri stotine posetilaca prikazan dokumentarni film "Kosovo-momenat u civilizaciji" Borisa Malagurskog, što je bila nemačka premijera filma koji su do sada videli naši ljudi i njihovi domaćini širim Evrope, u Australiji, Americi i Kanadi. Među posetiocima je bilo najviše mladih ljudi, a iz Štutgarta su za ovu priliku stigli protojerej-stavrofor Borisav Simić i grupa parohijana.

B. Miličić
Prepuna sala: Crkveni centar za vreme promocije filma

Organizator dolaska Malagurskog i prikazivanja filma je Aleksandar Ljubomirović, predsednik Organizacije srpskih studenata u inostranstvu, a u ime domaćina angažovao se Miroslav Ilić, predsednik Crkvenog odbora.

B, Miličić
Pesme o Kosovu: Sestre Simić iz Linca

Pre prikazivanja filma sestre Dragana i Marija Simić članice Crkvenog hora iz Linca otpevale su dve pesme o Kosovu. Svojevrsni uvod u temu filma dao je Marko Delić, doktorand na Teološkom fakultetu u Tibingenu. Scenarista Miloš Ninković i režiser Boris Malagurski su rekli da su za snimanje filma imali samo 10 dana.

- Naš film je prikazan u dosta država sveta i pokazao je pravu istinu o tome šta je i kakva takozvana država Kosovo i Metohija. Mi istinom govorimo protiv te lažne države i onog što ona čini u nameri da uništi viševekovne spomenike srpskog postojanja na ovim prostorima - rekao je na kraju projekcije Malagurski.

Posle projekcije filma publika je dugim aplauzom pozdravila njega, Ninkovića i članove njihove male ekipe.

Borislav Simić je poželeo autorima da nastave rad za dobro naše nacije, države, našeg naroda i naše vere.

- Na ovaj način vi čuvate od zaborava naše svetinje i viševekovne spomenike za buduće generacije.

Kroz ovakve filmove budi se svest našeg naroda o važnosti naše kulture i tradicije. To treba sačuvati za našu budućnost, za naše potomstvo, jer to su vrednosti od značaja, ne samo za nas Srbe, nego i za sve ljude sveta. Hvala autorima što ovo šire po svetu da se zna ko smo i šta smo i šta nam se pokušava oteti i uništiti - ističe Savo Sandić.

Država da finansira

Goran Kavržić smatra da je viđena istina "koju mnogi od nas ne znaju u celosti".

- Postavljam pitanje - zašto naše države Srbija i Republika Srpska ne stanu u celosti iza ovakvih projekata i finansiraju ih?
Slavici Jelić je drago što je na projekciji filma bilo mnogo mladih.

- Ovo je izuzetno dobar projekat, pogotovo za mlade ljude, jer Kosovo je sa svojom prirodom, klimom i našim svetinjama zaista nešto za šta se treba boriti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online