Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 12.06.2018.
18:18
A. Vučićević - Vesti A

Folklor ublaži tugu za Srbijom

Čuveni pevač narodne muzike Miroslav Ilić i Nebojša Marić (41) iz Rojtlingena imaju jednu zajedničku stvar, rodno selo. Obojica su iz Mrčajevaca nadomak Čačka krenuli dalje u život.

Z. Vicelarević
Nostalgija vuče kući: Nebojša Marić

- Ja sam kao mlad momak, 2001. odlučio da u Nemačkoj pokušam da stvorim bolji život za sebe. Otišao sam u Rojtlingen. Danas imam 41 godinu, svoj hausmajstor servis, a pored toga radim i u firmi koja se bavi proizvodnjom betonske građe. Tamo sam upoznao svoju predivnu suprugu, zaljubio se u nju kada sam je ugledao. Ona je poreklom iz Srbije, ali je rođena i odrasla u Nemačkoj. Imamo dvoje dece, Maju (13) i Novaka (3) - počinje priču Nebojša Marić.

On je inače bivši potpredsednik SKD "Karađorđević" iz Rojtlingena, a aktivan je i u Savezu srpskih udruženja Nemačke, organizatoru ovogodišnje Evropske smotre folklora.

- Nisam se u Srbiji bavio folklorom. Međutim, kada sam otišao, nostalgija me vukla kući, te sam pronašao način da bar malo ublažim tugu za Srbijom. Ljubav prema tradiciji je po pravilu jača u dijaspori nego u matici. To je valjda i normalno - kaže Nebojša.

Kaže da često posećuje Srbiju.

- Moji roditelji su ostali u Mrčajevcima. Volimo da dođemo porodično, klinci obožavaju da budu kod bake i deke. To im je omiljeni deo godine, kada se ide u Srbiju. Maja se aktivno bavi folklorom, a Novak je još mali. Ali čim stasa za kolo, uključujemo i njega - ističe Nebojša.

O povratku u Srbiju razmišlja često, ali ne zna da li će se to dogoditi.

- To je teška tema. Otišao sam i negde tamo osnovao porodicu. Sada sam malo stranac u Nemačkoj, malo stranac u Srbiji. Za sada povratak nije opcija - kaže Nebojša.

Važna je i humanost

Nebojša Marić je ponosan na činjenicu što je baš ove godine učestvovao u organizaciji Smotre, zbog humanitarnog karaktera.
- Savez srpskih udruženja Nemačke je odlučio da odvoji 2.500 evra i donese ovde kao pomoć najugroženijima. Odlučili smo se za Dom za nezbrinutu decu "Rada Vranješević", roditeljsku kuću Iskra za decu obolelu od raka i siromašnu porodicu iz mesta Otpočivaljka kod Prnjavora čija je ćerka u maju poginula od udara groma. Ove godine smo prvi put odlučili da Smotra ima i humanitarni karakter i tako će biti ubuduće. Naš savez će 30 posto od celokupnog prihoda odvajati u humanitarne svrhe svake godine - objasnio je Marić.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online