Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 19.09.2018.
19:45
R. Lukić - Vesti A

Ujedinjeni pisci matice i rasejanja

Na književnoj večeri koja je nedavno održana u Jagodini, Dragica Šreder prevodilac i pesnik iz Hildena u Nemačkoj predstavila je dvojezičnu antologiju "Miris detinjstva". Ovo kao i književno veče koje je Dragica održala u Golubovcima kod Podgorice, deo su njene večite želje, a i deo programa njenog udruženja Hilden, da dvojezičnim knjigama gradi mostove među ljudima i različitim kulturnim prostorima.

Vesti
Pisci i organizatori sa folklornom grupom Zdravac

U antologiji su se poezijom i prozom između ostalih predstavili Ana Dudaš, Radoslav Jović , Zorka Jovanović i Svetlana Perišić pisci iz Srbije. Zatim Danica Nain-Radulović, Jasna Sofija Kosanović, Jelena Zarić, Ljubiša Simić, Miloš Milojević, Ruža Mijović, Simo Ešić, Slavica Mastikosa, Vladislav Radak, Zagorka Bunthornsade, Zlata Ikanović, Zorka Čordašević, književnici koji žive u Nemačkoj, a pišu na srpskom ili nemačkom ili na oba jezika kao i Dragica Šreder, koja je antologiju prevela i pripremila za štampu. U knjizi su i dela Vjekoslava Vukadina iz Holandije i Tode Matić Medić, književnice iz Australije, kao i nekoliko pisaca iz Republike Srpske, BiH, Španije, iračkog Kurdistana, Turske i Libije.

Dragicu nagradile i "Vesti"

Dragica Šreder je rođena u Miloševu kod Jagodine, a od 1973. živi i stvara u nemačkom gradu Hildenu. Piše na srpskom i nemačkom i na ova dva jezika prevodi i pesme drugih stranih pisaca koji žive i rade u Nemačkoj. Objavila je četiri knjige pesama za decu i četiri za odrasle, a do sada je na nemački, odnosno srpski prevela 29 antologija, a prevodila je i na makedonski jezik. Dobila je više književnih priznanja, među kojima i Plaketu "Vesti" koju joj je naš list dodelio kao najpopularnijoj srpskoj pesnikinji u 1999. i 2000. godini u Nemačkoj.

- Dvojezična antologija "Miris detinjstva" je mozaik proze i poezije koji sjedinjuje pisce sa različitih meridijana, jezika, religija, vokacija i estetskih dometa kojima su humanost, etika i čovekoljublje u prvom planu, kako u životu tako i u literaturi - rekla je između ostalog Dragica Šreder.

Vesti
Poklon prijateljici: Dragica Šreder i Suzana Mladenović Gorjanac

A o Dragici je govorila Ana Dudaš, književnica iz Malog Crnića.

- Ona neumorno sledi poverenu joj misiju na našu radost i na radost dece, što dokazuje i ova nova 29. knjiga prevoda sa srpskog na nemački i obratno.

Na vidiku nova knjiga

- Sa 29 dvojezičnih almanaha u kojima je do sada prevela oko 400 pisaca, Dragica je zaslužila večno priznanje u književnim krugovima. Čitajući ovu predivnu knjigu, kao korektor još pre štampanja, otkrio sam neke slučajne podudarnosti koje kao da ukazuju na sledeću 30. u kojoj će se ponovo naći 30 autora, iz kojih će kao i u ovoj zračiti čovekoljublje, dobrota i vrline koje nam danas vrlo često nedostaju - istakao je Ratko Stojiljković.

Više književnika čitalo je stihove i prozne odlomke, a o antologiji "Miris Detinjstva" govorio je i korektor Ratko Stojilović, koji je sintezu prevođenja i pisanje pesama označio kao gotovo neponovljivu kreativnu energiju koju Dragica izdašno koristi za gradnju mostova među ljudima različitih jezika i kultura .

Ljubiteljima pisane reči veče su ulepšali i obogatili folklorna grupa Zdravac i muzičari Anđela Trajković i Dušan Dimitrijević Endži, a publici su se svojim ručnim radovima predstavile i članice udruženja Domaća radinost iz Kragujevca, Suzana Mladenović Gorjanac, Ana i Sandra Bojić.

Uz stihove i običaji i tradicija

- Književno veče je bilo izuzetno bogato i uspešno, a meni se posebno dopada što su uz predivnu knjigu predstavljeni i narodni običaji i tradicija. Zahvaljujem Dragici Šreder i čestitam svim učesnicima programa - rekla je Toda Matić Medić, književnica iz Sidneja.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online