Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 18.01.2019.
20:35
Z. Vicelarević - Vesti A

Prva liturgija na nemačkom

Prvu celu liturgiju na nemačkoj jeziku u Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu služio je otac Simon Turkić, a sasluživali su mu Milorad Marijanović, sveštenik iz Crkve Svetog apostola Luke iz Frankfurta i otac Aleksandar Marković iz Vizbadena.

Z. Vicelarević
Na službu dolaze Gruzini, Bugari, Nemci, Rusi: Sveštenici Marković, Turkić i Marijanović

Liturgiji je prisustvovalo desetak vernika, uglavnom naših ljudi, a bilo je i nekoliko "stranaca" koji su po završetku izašli spokojno iz hrama.

- Počeli smo da služimo na nemačkom jeziku zbog mnogih naših vernika koji ne razumeju srpski, a dolaze nam na službu. Imamo tu Gruzina, Bugara, Nemaca, Rusa i tako dalje. Takođe imamo i mešovitih brakova i zbog njih smo odlučili da služimo na nemačkom. To je ujedno i edukacija za nas sveštenike. Naravno da smo tu mislili i na našu omladinu kojoj je lakše da razume nemački nego srpski jezik - kazao je za "Vesti" posle prve liturgije na nemačkom otac Simon.

Otac Aleksandar Marković podseća da je liturgija na nemačkom nedavno uvedena i u hramu Vaskrsenja Hristovog na Galusu.

- Učinjeno je to kako bi i drugi ljudi mogli da prate naše bogosluženje, na primer, oni koji prihvataju pravoslavlje. Nemci pojedinačno, ne samo oni iz mešovitih brakova, pa čak i čitave porodice postaju pravoslavci i crkva oseća potrebu da i oni razumeju službu koja se služi svake nedelje i za praznike. U Vizbadenu još nije služena cela liturgija na nemačkom, ali je povremeno bila ubačena po koja jektenija u službu - kaže otac Aleksandar.

Otac Simon Turkić će na nemačkom služiti jednom mesečno.
- Termine ćemo birati proizvoljno. Nameravamo da služimo na praznike ili svetitelje koje važe za sve pravoslavne, kao danas kada pravoslavna crkva slavi Svetog Serafema Sarovskog velikog ruskog i svepravoslavnog svetitelja.

Naredna liturgija na nemačkom jeziku biće služena 28. februara kada se slave Sveti apostol Onisim i prepodobni Jevsevije Pustinjak.

Korak napred

Svjetlana i Siniša Simić iz Frankfurta su prisustvovali prvoj službi na nemačkom, a Siniša kaže:
- Lepo je da se i za druge pravoslavne nacije, a i za našu decu koja ne znaju dovoljno dobro srpski da slušaju službu na nemačkom jeziku. Smatram da je to korak unapred i samim tim što su vrata crkve otvorena i za druge nacije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online