Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 17.02.2018.
03:11
Ž. Marković - Vesti A

Zlatkove zlatne ruke

Zlatko Jovanović, rodom iz Leskovca kod Petrovca na Mlavi, došao je u Švajcarsku pre 30 godina. U Srbiji je završio školu za strugara i obradu drveta u drvnoj industriji, a u drvnoj industriji nastavio je da radi i posle dolaska u Zemlju sireva i čokolada.

Ž. Marković
Veliki majstor: Zlatko Jovanović

Dosad je promenio tri-četiri firme koje se isključivo bave obradom drveta, a poslednjih 15 godina radi u Šturmu iz Goldaha. U toj firmi je odgovoran za podešavanje i pripremanje mašina u smeni u kojoj radi, što ga čini, praktično, jednim od šefova smene.

U slobodno vreme u svojoj radionici u Abtvilu, gde i stanuje, bavi se pravljenjem figura od drveta.

- Obožavam da obrađujem drvo i pravim sve šta mi padne napamet, klupe, stolove, novogodišnje suvenire, božićne ukrase, poklone, jelke, zvezdice, anđele, igračke za decu, kuhinjske daske, krevete, bicikle u kombinaciji sa bambusom, kućice za ptice, ogradice za cveće, žardinjere, klackalice i ljuljaške za decu i još mnogo, mnogo toga - kaže za "Vesti" ovaj umetnik.

Zlatko dodaje da to radi posle radnog vremena i subotom ili "kad ima ćeif".

- Više puta dolazim u radionicu, čisto da se odmorim od svakodnevne buke i stresa na poslu. Ovde se nekako osećam mirnim i slobodnim i radim šta hoću i koliko hoću. Ako kažem sebi da neću da radim ili nemam volju, onda bolje da ne počinjem ništa da radim, već jednostavno se odmaram. U principu, ova moja radionica me smiruje, a neke ideje koje mi prolaze kroz glavu pokušavam da prenesem na drvo - kaže Jovanović.

On je dodao da se obradom drveta aktivno bavi u poslednjih 15 godina, otkada sam doselio u Abtvil.

- Najviše koristim smrču i jelu jer je meko drvo i lako se obrađuje. Inače, obrađujem i orahovinu, jasen, bukvu, trešnju, a izbor drveta zavisi od toga koje je drvo pogodno za stvar koju radim. Najvažnije je da se svaki posao radi s maksimalnom pažnjom kako ne bi došlo do neke nezgode. Najdraže mi je kad neku ideju prenosim na drvo. To me veoma relaksira i tada radim sa zadovoljstvom. Nije bitno koliko vremena potrošim za izradu figure, ako je radim od srca. I cela suština je u tome da se radi sa voljom i od srca - kazao je za "Vesti" Zlatko Jovanović.

Švajcarci kupuju pred Božić i Vaskrs

U razgovoru sa Zlatkom saznali smo da Švajcarci dolaze u njegovu radionicu najviše pred Božić i Uskrs.
- Tada najčešće kupuju suvenire, dok leti kupuju poneku klupu ili klackalicu za decu - kaže Jovanović.
On dodaje da svoje suvenire prodaje na izložbama u Abtvilu u kojem živi, ali i u Altštetenu i u Apencelu na najvećoj i poznatoj takozvanoj Božićnoj pijaci. Na prodajnu izložbu u Abtvilu dolaze ljudi sa eksponatima koje su sami izmislili i pravili. Ima tu prezentacija raznih zanata, pletenih džempera, suvenira od keramike, drveta, gvožđa i još puno drugih eksponata - kazao je Zlatko Jovanović.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online