Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Utorak 03.10.2017.
12:00
Vesti A

Ono naše što nekad bejaše: General boemije

Neću da mi sin ide u cirkuzane, govorio je Momčilo, otac Zorana Radmilovića, predratni sudija i advokat, razočaran što sin ne želi da pođe njegovim stopama. U razgovorima o tim danima, jedan od najvećih srpskih glumaca je prepričavao kako se očevo mišljenje o sinu glumcu tokom vremena menjalo.

wikipedia.org/Radosav Stojanović

- Kada sam počeo da postižem prve uspehe, njemu je to posebno godilo. Kako sam u prvim glumačkim danima dobio i Sterijinu nagradu, odjedanput je moj posao postao nešto veliko. Počeo je specijalno zbog toga da dolazi iz Zaječara u Beograd - sećao se Zoran.

Kašalj kao alibi

Beogradski dnevnik "Politika ekspres" je 25. novembra 1966. godine objavila da je u Savremenom pozorištu otkazana predstava. Protagonista Zoran Radmilović nije došao. A 10. decembra u "TV Novostima" on je objasnio kako se to dogodilo: "Eto, nedavno sam prevideo da imam predstavu. Publika je bila obaveštena da sam bolestan. Čuli ste valjda za tu staru laž. Morao sam nekoliko dana da sedim kod kuće, zbog alibija. I danas još kašljem na javnim mestima."

U to vreme, bife pozorišta Atelje 212 bio je rasadnik duha koji su negovali ne samo prvi srpski glumci, nego i književnici Dobrica Ćosić, Borislav Pekić, Matija Bećković, Branislav Crnčević, Dragoslav Mihailović. Čak su i umetničkom savetniku pozorišta Borislavu Mihajloviću Mihizu donosili papire na potpis u bife.

Legendarna upravnica Ateljea Mira Trailović je ipak pokušala da zatvori ovo mesto nesputane boemije. Njen napor je od početka bio osuđen na propast jer bi prvaci scene, Zoran Radmilović i Petar Kralj, koga su od milošte zvali Naliv-Pera, bili spremni da brane svoj "štab" i životima. Stari ateljeovci se sećaju da je Radmilović obično je sedeo zamišljen "dok bi mu čašica konjaka šaputala u brkove". S vremena na vreme prešao bi pogledom po prisutnima i progunđao sa glumljenim prezirom: "Samo vas gledam." Jedno vreme je Mihiz delio glumcima vojne činove, redom i po zasluzi. Zoran Radmilović je postao general-pukovnik.

Sa Perom Kraljem obilazio je Zoran i druge beogradske kafane. Kada su jednom prilikom krenuli kući, Zorana je, zbog mnogo pića, Kralj morao da nosi. Zazvone na vrata Zoranovog stana, čuje se radio, ali niko ne otvara.

- Tebe, izgleda, neće da prime u kuću - primeti Kralj.

- Normalno, kada su Dina i Ana (žena i kći) na odmoru - kaže Zoran.

Kralj je iz njegovog džepa izvukao ključ, pootvarao sve brave na vratima, sve vreme pridržavajući svog druga.

Spremio mu je i kajganu, ali ovaj nije hteo da jede bez hleba. Kralj je otišao da kupi hleb, a kada ga je nahranio i uspavao, izašao je na prstima, pravo u "Dugu", na zasluženu čašicu. Za manje od pola sata, na vratima kafane se pojavio Zoran, svež i trezan. Petar Kralj je razumeo ujdurmu, ali prekasno.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online