Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 05.07.2011.
01:12 >> 13:02h
Beta A

U Beogradu tokom leta - "muzej na fasadama"

Narodni muzej iz Beograda predstaviće tokom leta dela iz svojih umetničkih zbirki na reprodukcijama koje će biti izložene na fasadama u Knez Mihailovoj i još nekoliko ulica u centru prestonice.

Projekat pod nazivom "Art tura" obuhvata 33 reprodukcije umetničkih dela iz zbirki likovne umetnosti Narodnog muzeja u Beogradu, od srpskog slikarstva 18. i 19. veka, preko jugoslovenskog slikarstva 20. veka, do kolekcije strane umetnosti, rekla je na konferenciji za novinare direktorka te ustanove Tatjana Cvjetićanin.

Narodni muzej u Beogradu

Uramljena i opremljena odgovarajućim legendama, na fasadama u centru grada izložena su dela Kloda Monea, Kamija Pisaroa, Pjera Ogista Renoara, Pabla Pikasa i domaćih autora Katarine Ivanović, Paje Jovanovića, Nadežde Petrović, Jovana Bjelića, Save Šumanovića i Milene Barili.

Replike remek-dela u Knez Mihailovoj: "Dva akta" Ivana Radovića...

Reprodukcije su izrađene posebnom tehnikom štampanja koja omogućava da dela budu predstavljena u punom koloritu i sjaju, bez opasnosti da izblede od sunca.

Za publiku je obezveđeno i audio vođenje kroz izložbu, koje će počinjati od slike "Tahićanka", izložene na fasadi zgrade Narodnog muzeja u Čika Ljubinoj ulici, a završavati se slikom "U parku" na početku Knez Mihailove ulice.

"Tahićanka" Pola Gogena...

Više o slikama publika će moći da sazna pozivom na broj 9840, za korisnike Telenor mreže ili 063 9840, za korisnike drugih mreža.

Tatjana Cvjetićanin rekla je da se nada da će i sami Beograđani biti pažljivi prema eksponatima i uživati u njihovoj lepoti, a da niko neće pomisliti da na bilo koji način ošteti izložena dela.

"Kupačica" Ogista Renoara...

Stalna postavka Narodnog muzeja je već osam godina zatvorena za javnost zbog neadekvatnih uslova za čuvanje i izlaganje muzejskog blaga, tako da je projekat "Art tura" realizovan sa željom da žiteljima Beograda i Srbije omogući da vide makar deo umetničkih dela koja pripadaju zbirkama te ustanove.

Govoreći o početku obnove zgrade Narodnog muzeja, Cvjetićaninova je istakla da je prvi deo novca za izradu glavnog projekta rekonstrukcije obezbeđen u skladu s obećanjem države, kao i da se nada da će do kraja godine sve biti spremno za početak radova na obnovi zdanja na Trgu republike.

Izložba "Art tura" će biti otvorena od 4. jula do 30. septembra. Pokrovitelj i inicijator izložbe je Jelisaveta Karađorđević, a podršku za njenu realizaciju Narodnom muzeju su dali i Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva Srbije, Sekretarijat za kulturu Beograda, Gradska opština Stari grad i kompanije Telenor i Hjulit-Pakard.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online