Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 03.06.2013.
06:43
B. Miličić - Vesti A

"Balkan je najveći izvoznik gluposti"

Knjiga-strip "Vinko - stara garda: jedan život od iluzije do demokracije" svetski poznatog majstora stripa i crtanog filma Nedeljka Dragića, koji dve decenije živi u Minhenu, predstavlja svojevrsnu hronologiju života običnog čoveka od 1987. do 2011. godine. U tom periodu Dragićev junak Vinko iz komunizma stiže u kapitalizam, demokratiju i slobodu i na kraju shvata da se radi o iluziji i da je izigran.

Život u emigraciji: Nedeljko Dragić
 

Vinko je običan građanin koji sagoreva na poslu, nervira ga šef kome nikada nije po volji kako i koliko radi, a jedino svetlo u sumornoj svakodnevici predstavlja odlazak u kafanu. Tamo sam ili najčešće sa poznanikom Stevom komentariše uz piće sve i svašta. On je pravi ulični filozof, čovek koji je nezadovoljan sobom, svojim životom i čitavim svetom.

Gladna sloboda

Kroz tri poglavlja knjige, od raspada komunizma i demokratije kapitalizma do iluzije slobode i sreće u penziji, Vinko živi u Zagrebu i Minhenu.
S Ilijom Krtinićem, šefom poznate Pičolo Osterije

Neuređena zemlja

- U uređenoj zemlji strip Vinko bi se izdavao u najtiražnijim novinama, a knjigu stripova izdala bi akademija, dok u Hrvatskoj knjigu izdaju dva izdavača koji nisu u mejnstrimu - kazao je autor predgovora Pero Kvesić na promociji knjige u Zagrebu.

Za sve životne teme Vinko ima kritiku, ljutnju, psovku i bezobraznu misao. On je preturio preko glave i nacionalni zanos u Hrvatskoj ("Kada bi se glupost mogla izvoziti, mi bismo bili najpametnija zemlja na svijetu"), demokratiju i slobodu ("Dosta mi je demokracije i slobode, ja bih love") i blagodeti kapitalizma ("Kapitalizam je super sistem za kapitaliste, kao što je komunizam bio odličan sistem za komuniste; golemoj većini naivaca preostala je molitva Bogu i očekivanje raja nebeskog"). U Vinkovim svakodnevnim razgovorima sa samim sobom ili sa Stevom ima mesta i za opore poruke ("Osjećam se kao Srbin u Hrvatskoj, nepotreban i suvišan").
 

Strip Nedeljka Dragića
 

Svojevrsni dnevnik ovog razočaranog Jugoslovena, dug 24 godine, završava se beznađem, ojađenošću i prevarenošću životom, jer je običan čovek ostao izigran i siromašan. Vinko je na kraju knjige starac koji sedi u fotelji ispred televizora i okrenut je prozoru na kome dominira krst. On gunđa na svakodnevicu sa dosta sočnih reči i crnih misli. Jedina uteha u Vinkovoj starosti je misao:

S Ilijom Krtinićem, šefom poznate "Pičolo Osterije"

"Da nema smrti, život u ovakvoj civilizaciji bio bi pravi pakao"! Njegov gnev usmeren je na glavnog krivca, politiku, koja ga je dovela na Zapad, u toliko hvaljenu i priželjkivanu demokratiju i slobodu za kojom su u bivšoj Jugoslaviji mnogi čeznuli ("Zapad je mogao spriječiti rat u Jugoslaviji, ali se držao ignorantski, dopustio je jedino da nas njegove banke i krupna ekonomija opljačkaju").

Prevareni narodi

I danas posle svega što je proživeo, Nedeljko Dragić je pravi bundžija, žestoki kritičar svega oko sebe i čovek koji je doživljavajući "ekonomsko blagostanje, demokratiju i slobodu na Zapadu" što je obećavano narodima bivše Jugoslavije, shvatio da je u pitanju velika iluzija, obmana i prevara. Iz Vinka progovara ogorčeni autor knjige stripa koji "nema obzira prema ideologijama, kapitalu, ni bilo kakvoj estetici". Zato cela knjiga-strip predstavlja jednu autobiografsku priču u kojoj do izražaja dolazi Dragićev doživljaj sveta u kojem živi.

Bicikl i crtanje

Nedeljko Dragić

- Kada god je lepo vreme, pa čak i kada pada kiša ili sneg, ja rado sedam na bicikl i vozim se kroz Minhen. Najdraža mi je deonica koja ide niz Izar.

 

Kada zapazim nešto interesantno, zaustavim se, napravim skicu a kada dođem kući, to dorađujem u crtež. Tako je nastalo nekoliko stotina crteža iz raznih delova Minhena i ta serija se zove Minhenski dnevnik. Možda će doći trenutak da se to pojavi u obliku knjige crteža, kao što je bilo sa Vinkom - kaže kroz smeh Nedeljko Dragić.

Kako piše "Jutarnji list", Dragićev Vinko "ironično komentariše novo hrvatstvo, iluzije o Europi i demokraciji, licemjerje političara i provalu gluposti na svim nivoima". U stvari, Vinko je stari namćor koji živi sam, nema prijatelje, koji sve vidi i sve ga nervira, pogotovo što je svestan da su mu iluzije obeležile život na izmaku.


Nedeljko Dragić nema kompjuter, ni mobilni i kaže da baš zato živi mirno. Rado se druži sa našim ljudima. Čest je gost u uglednom restoranu Pičola Osteria, čiji je vlasnik Ilija Krtinić s kojim razgovara na sve moguće životne teme. Uz dobro vino i dobro meze tu provede deo dana a kako voli da za sagovornika ima čoveka koji drugačije misli, Ilija mu dođe kao pravo osveženje, jer razgovor često ode u raspravu da bi na kraju sve završilo smehom.

Crtač koji je zadivio svet

Nedeljko Dragić je rođen 1936. godine u Paklenici kod Novske. Još u srednjoj školi je zavoleo crtanje pa je već u gimnaziji pravio karikature koje su objavljivali zagrebački "Kerempuh" i beogradski "Jež". U Zagreb je došao da studira pravo a nastavio je da se bavi stripom, karikaturom i crtanim filmom. Njegov animirani film "Dnevnik" izabran je među 10 najboljih animiranih filmova svih vremena u svetu. Prvi je filmski autor sa prostora Jugoslavije koga je Američka filmska akademija primila za svog člana.

 

Animirani film "Tup-tup" nominovan je 1970. godine za Oskar a "Idu dani" 1969. godine dobio je prvu nagradu u Oberhauzenu. Dragić je dobio prvu nagradu u Montrealu 1971. godine na Svetskoj smotri karikature. Nagrađen je sa više od 50 raznih nagrada na međunarodnim festivalima i takmičenjima. Knjigu strip "Vinko" štampali su Razlog, koji vodi Mira Šuvar, i Srpsko kulturno društvo Prosvjeta iz Zagreba.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online