Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 23.07.2015.
16:19
tracara.com A

Predlozi šta da čitate ovog leta

Osim kreme sa visokim zaštitnim faktorom, obavezna stvar na plaži je i dobra knjiga. Donosimo vam neke od ovogodišnjih bestselera koji će vam pomoći da u vrelo poslepodne odlutate od realnosti i utonete u neki novi, verovatno bolji svet.

k8peterson.wordpress.com
Da li je i vama ovo idealna slika: plaža, more, puca pogled ka pučini, a pored vas kafa i dobra knjiga?

1. Ako ste voleli Iščezlu i tražite podjednako uvrnuto i napeto štivo, Devojka iz voza je pravi psihološki triler koji će zadovoljiti vaš apetit za misterijom i narušenim porodičnim odnosima. Priča je ispričana iz perspektive tri žene – Rakel je razvedena alkoholičarka koja svakodnevno putuje železnicom do Londona i vreme provodi posmatrajući kroz prozor voza zaljubljeni par u kući pored pruge i zamišljajući kakav život vode, zatim Megan, tužna žena progonjena duhovima prošlosti, koju Rakel posmatra iz voza i Ana – nova supruga Rakelinog bivšeg muža. Poput svakog dobrog trilera, i ovaj drži čitaoce u neizvesnosti do samog kraja i donosi neočekivani obrt.

2. Za sve ljubitelje erotskih ljubavnih romana tu je najnoviji nastavak iz serijala Dablin strit Samanthe Young – Indija plejs. Posle pet godina Hana se ponovo sreće sa svojom prvom ljubavlju Markom. Iako joj je slomio srce u prošlosti i posle noći provedene zajedno, ostavio nju i Škotsku za sobom, Marko je sada čvrsto rešen da ispravi svoje greške i pokaže da je Hani i njemu zaista suđeno da budu zajedno. Vrela priča za vrele letnje dane i seksualna hemija koje će vas sigurno naterati da potražite spas u vodi ili pored ventilatora.

3. Iako ga često porede sa Pedest nijansi sive, Ne traži me, roman prvenac Emme Chase, je daleko inteligentnije i mnogo realnije erotsko-ljubavno štivo. U njemu nećete naći unutrašnju boginju koja koluta očima i 550 različitih nijansi crvene koju poprima lice glavne junakinje, već ćete se slatko nasmejati i na kraju i sažaliti nad našim glavnim junakom – naravno, plejbojem i milionerom, Drewom. Iako je oprobani recept i ovde prisutan – slatka, tek svršena studentkinja dobija posao u velikoj firmi i zapada za oku sinu vlasnika, koji je emotivno operisan i juri sve što nosi suknju, priča se razvija kroz igru zavođenja sa obe strane, svađe i provokacije nabijene erotskim zanosom. Likovi su složeniji i kompleksniji nego u većini ljubavnih romana, te na kraju glasno navijate da junaci prevaziđu svoj ogromni ego i jednostavno rečima priznaju ono što zaista osećaju.

4. Sa Stephenom Kingom ne možete da pogrešite, bilo na plaži, bilo ušuškani u krevet kišnog popodneva. Najnovije izdanje prevedno kod nas je Gospodin Mercedes. Ovo je prvi Kingov krimi roman sa suptilnom horor crtom. Nepoznati počinilac je upravo Mercedesom uleteo u masu, pokosio desetine ljudi a jedini trag koji je ostavio je klovnovska maska na suvozačevom sedištu. Penzionisani detektiv, progonjen demonima nerazrešenih slučajeva iz prošlosti, otkriva da ubica planira novi napad, još krvaviji od prethodnog i kreće u razrešenje zagonetke kako bi sprečio katastrofu.

shroudofturinnews.com
Nabavite literaturu za vrelo leto, koje je već počelo

5. Vedru priču donosi nam u svojoj autobiografiji Nisam ja takva jedna od najboljih komičarki današnjice – Lena Dunham. Lena je na brutalno iskren način opisala sve ono što jednu devojku na pragu tridesetih zaista muči u životu – kratkotrajne veze i raskidi, nesavršeno telo koji svi oko nje kritikuju, prijateljstva i porodica, a tu su naravno i topli Njujork i hladni Holivud. U digitalnoj eri, kada nam se sa svih strana nameću pogrešni kodeksi ponašanja i oblačenja i iskrivljene slike kako treba da izgledamo i sa kim treba da se zabavljamo, Lenine duhovite opaske na višak kilograma, veze za jednu noć i poslove bez perspektive deluju tako osvežavajuće da ćete se zapitati da li da prekinete sa konstantnom dijetom i otričite po najveći kolač i dupli zaslađeni espreso...

6. Ako vas je posle knjge Krive su zvezde John Green osvojio u isto vreme lakoćom svojih reči i težinom koju one nose, ne tražite dalje već uzmite u ruke Gradove na papiru – nećete moći da je ispustite dok je ne završite, pa čak i ako vas kraj bude razočarao, poželećete da joj se što pre vratite. U romanu upoznajemo dvoje tinejdžera – misterioznu Margo, najpopularniju devojku u školi koja ima konstantnu želju za neslanim šalama i podvalama, pa tako razvija plan u jedanaest koraka da se osveti svojim bivšim momcima. U tome traži pomoć svog druga iz detinjstva, Quentina, koji je pak čitavog života zaljubljen u nju. Ali tokom zajedničke avanture Margo nestaje i Q kreće u potragu za njom i otkrivanje prave Margo. U njenim unutrašnjim borbama i želji za osvetom mnogi će se prepoznati i otkriti da put odrastanja nije nimalo lak.

7. Central park, Gijom Musoa. Radnja se dešava u Sjedinjenim Američkim Državama, a počinje prohladnog jutra u njujorškom Central parku, na jednoj klupi za koju su lisicama zavezani Alice i Garbiel, do tada dva potpuna stranca. Pariska policajka i američki džez pijanista nemaju naizgled ništa zajedničko i nijedno od njih nema ni najmanju predstavu kako su završili zajedno u Njujorku kada su samo pre nekoliko sati bili sa druge strane Atlantika – ona u kafiću u na obali Sene, a on u Dablinu. Odatle kreće njihova zajednička potrga za istinom i ludo putovanje kroz bezbroj obrta koji će vas ostaviti bez daha i učiniti da se naglas zapitate – šta? Ali tako je sa svim Mussoovim romanima, koji balansiraju na ivici stvarnog i imaginarnog, i iako je ovo jedan od njegovih najrelanijih romana, opet ćete imati utisak da ste ubačeni na rolerkoster, posle koga će vam se, i nakon što siđete, još dugo vrteti u glavi.

8. Roman Kad su cvetale tikve. Ako ste ovo delo zavoleli još u srednjoj školi i ipak bili premladi za njegovu teskobnu priču, sa svakim novim čitanjem otkriće se nove stranice unutrašnjeg bola i tegoba koje je Ljuba Vrapče sa Dušanovca poneo sa sobom u daleku Švedsku i sve ono što je ostavio za sobom, a čemu se neće nikada vratiti. Motivi Informbiroa, porodične tragedije, osvete i bekstva, i pre Dragoslava Mihailovića su bili obrađivani u srpskoj književnosti, ali malo ko je sa tolikom lakoćom, pravim žargonskim jezikom i na toliko malom broju stranica uspeo da prenese odrastanje na beogradskoj periferiji i stasavanje dečaka u opasne mladiće u svetu u kome vlada zakon jačeg, a kojima se na kraju i ubistvo učini kao jedino rešenje svih problema i nešto što se "mora".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online