Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 12.12.2015.
07:45
D. Dušanić - Vesti A

Pozorište se preselilo u kafanu

Glumac i producent Tihomir Stanić (55) odlučio je da pozorište preseli u kafanu! Predstava "Teatar maher" Tomasa Bernharda, u kojoj igra glavnu ulogu, biće izvođena u kafani Zlatni bokal u Skadarliji, a premijera bi trebalo da bude sredinom januara.

Lako se dogovorili: Đorđe Pavlov i Tihomir Stanić

- Komad je odabrao reditelj Marko Misirača, a moja ideja je bila da je igramo u kafani. Projekat može da se shvati kao vesnik zlehude sudbine teatra i kao upozorenje šta će zadesiti srpsku umetnost ako se ne obrati pažnja na ono što radimo. Planiramo da sa predstavom gostujemo po Srbiji, jer je naše pozorište i nastalo u kafani. Nadam se da će nas videti i zemljaci u dijaspori, ukoliko bude bilo interesovanja i poziva - kaže Stanić.

Kako ste uopšte došli na ideju da predstavu igrate u kafani?

- Radnja komada smeštena je u kafanu Crni jelen, pa sam pomislio da bismo mi mogli da igramo u restoranu Dva jelena. Dolazeći na razgovor u Skadarliji sam sreo Đorđa Pavlova, poznatijeg kao Đoku Kortinu, manekena i gazdu Zlatnog bokala. I on mi je brzo promenio planove, pošto je poštovalac lika i dela Bernharda. Eto, neko ko šeta manekenskim pistama i vodi kafanu - čita Berndhardova dela! A, ispostavilo se da je lokal koji vodi, upravo idealan za nas - kaže Stanić.

U priču se ubacuje Pavlov koji kaže da je zahvaljujući prijatelju Svetislavu Basari, pročitao nekoliko knjiga Bernharda, koje su mu se izuzetno dopale.

- A, onda se pojavio Tika i ispričao kako namerava da postavi Bernhardovo delo, verovatno ne očekujući da je "glupi" kafedžija uopšte čuo za tog pisca, a još manje da je nešto i pročitao. Tako je Stanić pao na moje znanje i "Teatar maher" udomio u Bokalu. Očekujem da će ovo doneti pre svega nešto novo i zanimljivo kulturi našeg grada. Radimo iz ličnog zadovoljstva, pa ako donese dobro biće odlično, ako ne, nikom ništa. O ličnoj koristi ne razmišljam. Biće jednostavno to naš doprinos gradu, Skadarliji, kulturi - kaže Pavlov.

Predstava između dva zalogaja

- Pozorište u Srbije odskora postoji, tek poslednjih 150 godina. Komadi su se igrali po kafanama, između dve muzičke tačke, između dva derta neko bi nešto glumio i recitovao. Tako ćemo i mi ovde, kad nema muzike, da zaigramo između dva zalogaja publike. Predstava će trajati 70 minuta. Za mene je to izazov, jer bi bilo dosadno da igram neku klasičnu predstavu - kaže Stanić, koji je svestan kapaciteta kafane.
- Ja sam jedan od onih koji ne mari za to, dovoljno je da na sceni bude jedan glumac, a u publici jedan gledalac i eto uzbuđenja, pozorište može da počne - zaključio je Tihomir.

U predstavi ima samo četiri glumca, nema zahtevne kostimografije i, kako ističe Stanić, svi mogu da stanu u jedan auto.
- Pa, reklo bi se da su sve to na neki način moja deca. Misiraču sam zapazio još dok je bio klinac u dramskoj grupi u Kozarskoj Dubici. Bio je asistent na nekoliko filmova koje sam snimio, a režirao je i "Bajku o pozorištu" u Zvezdara teatru, u kojoj igram. Zajednički smo odabrali ekipu, pa mog sina u predstavi igra Milan Nikitović, koga smo Marko i ja spremali za prijemni na Akademiji. Ćerku igra Jovana Pleskonjić, dete mog kolege i najboljeg prijatelja sa studija, Mihajla Pleskonjića. Lik gostioničara poverili smo Branku Jankoviću, članu ansambla Narodnog pozorišta RS. Svi stajemo u jedan auto i držimo se rečenice iz našeg komada: "Ne igramo mi za publiku, nego da bismo se usavršavali".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online