Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 07.08.2010.
08:02
Vestionline A

Restoran koji lebdi u vazduhu

Širom sveta otvaraju se restorani koji svojim luksuznim enterijerom i raznolikim jelovnikom privlače goste. Međutim, postoje i oni koji su se odlučili na originalno i pomalo jezivo uređenje prostora. Možete jesti na groblju, u toaletu, mrtvačkom sanduku, mrklom mraku ili u crkvi.

Bez obzira koliko su visoke cene jela i kakav je ambijent, ovakvi restorani su uglavnom puni, a rezervacije se primaju čak i mesecima unapred.

Dans le Noir ili U mraku

Atmosfera u kojoj jedete je otprilike ovakva

Naziv i značenje doslovno opisuju atmosferu u restoranu. Prilikom ulaska, svi gosti odlažu mobilne telefone, upaljače i sve predmete koji mogu da svetle u mraku. Hrana se naručuje i jede u potpunoj tami, a konobari nose posebne naočare za noćno posmatranje kako bi nesmetano mogli da posluže goste.

Ma koliko bizarno izgledala ovakva usluga, cilj mračne atmosfere je intenzivirati čulo ukusa i mirisa pri obedovanju.

...Ali se konobari dobro snalaze

Osim potpunog predavanja hrani, gosti mogu da nesmetano međusobno razgovaraju bez ikakvih strahova i predrasuda na osnovu izgleda jer ne znaju ko sedi pored njih. Restoran zapošljava slepo i slabovidno osoblje koje je zaduženo da dovede gosta do stola i na raspolaganju mu je tokom večere. Osim u Parizu, restoran posluje i u Moskvi, Londonu, Njujorku i Barseloni.


Eternity ili Večnost, Truskavec, Ukrajina

Klasičan drveni kovčeg spolja

U ukrajinskom gradu Truskavec možete "zameziti“ u mrtvačkom sanduku dok čekate pokop vaših najmilijih ili pak povesti društvo i uživati u morbidnom ambijentu.

Restoran "Večnost“ izgradila je lokalna samouprava radi privlačenja turista. Nije poznato da li im je cilj da povećaju prihode opštine ili od gradića naprave turističku atrakciju. U svakom slučaju, brojni znatiželjnici dolaze u Truskavec kako bi uživali u jelu u ne baš atraktivnom enterijeru.

Unutra je pogrebno sve sem atmosfere

Restoran - sanduk, dugačak je 20 metara, a unutrašnjost je ukrašena pogrebnim vencima, lampionima i dodatnim mrtvačkim sanducima. Gosti mogu da odeberu pogrebni nakit i opremu za pokojnika pre nego što naruče neko od jela s menija, poput salate koje nose naziv sedam ili četrdeset dana nazvane po verskim običajima.


Hobbit House, Filipini

Hobiti i njihovi gosti

Restoran smešten na ostrvu Manili, poznatom je po brojnim neobičnim noćnim klubovima i restoranima, ali "Hoobit House“je zaslužio titulu najbizarnijeg.

U njemu goste poslužuju ljudi patuljastog rasta. To je jedini restoran na svetu koji zapošljava samo male ljude. Unutrašnjost restorana podsjeća mesto u kojem su živeli Hobiti iz Tolkinovog "Gospodara prstenova“, a poznat je po ludim zabavama, živim svirkama i velikom izboru jela i piva.

Dinner In The Sky ili Večera u nebu, Belgija

Restoran sa najboljim pogledom

Ovo iskustvo namenjeno je samo za one dubokog džepa. U ovom nebeskom restoranu gosti vise u vazduhu, obešeni za kran.

Na usluzi su vam kuvari, konobari i DJ, a ukoliko se nalazite u zemlji u kojoj nema takvog restorana, možete ga naručiti i on stiže tamo gde vi želite. Stacioniran je u Belgiji, a za "sitnih“ 10.000 funti doputovaće u Britaniju.


Christian Cafe ili Hrišćanski kafe, Japan

Hrišćanski kafe

U zemlji izlazećeg sunca, iako je hrišćanstvo zastupljeno nešto više od jedan odsto, domišljate Japance to nije sprečilo da naprave restoran Hrišćanski cafe.

U unutrašnjosti su preslikani enterijeri katoličkih crkava s freskama i statuama svetaca, raspeća i oltari, ali i pored toga ovo mesto nije namenjeno vernicima.

Osim prosečne hrane, svoje nepce možete osladiti legendarnim koktelima Mali vrag i Jovanka Orleanka za koje tvrde da 'pucaju' posle samo nekoliko gutljaja.

Ukoliko želite malo privatnosti, možete dobiti posebno mesto u ispovedaonici i posebnom separeu.


Modern Toilete, Tajvan

Na WC šolji sedite...

Restoran uređen kao moderno kupatilo nalazi se na Tajvanu. Umesto na klasičnim stolicama u njemu se sedi se na oko 100 stilizovanih WC šolja čiji su poklopci ukrašeni slikama ruža i raznog drugog cveća.

Jede se sa stolova koji su napravljeni od lavaboa ili kada, a preko njih je stavljeno staklo. Jela se služe u minijaturnim WC šoljama, pića u nečemu što liči na pisoare i što gostima restorana ostaje kao suvenir.

...Iz WC šolje jedete

“Ne prodajemo samo hranu, nego i smeh. Hrana je dobra koliko i u svakom drugom restoranu, ali mi nudimo dodatnu zabavu. Mnoge mušterije misle da što je odvratnije i ekstravagantnije, to je smešnije iskustvo. Hrana je jeftina, tako da porcija, koja uključuje i supu i sladoled, iznosi oko 150 do 250 tajvanskih dolara, odnosno između šest i 10 američkih“, izjavio je menadžer restorana Erik Vong.

Cross cafe , Svastika kafe, Mumbai

Mesto za hitlerovsku kaficu

Ovaj restoran, čije uređenje kao da je sam Hitler nadgledao, svojim enterijerom razljutio je celu Indiju i šire.

Naziv "Cross“ zapravo se odnosi na svastiku, sveti simbol u budizmu i hinduizmu, ali od usvajanja svastike kao simbola nemačke nacional-socijalističke radničke partije Adolfa Hitlera mnogi za nju i dalje misle da je samo arijevski simbol.

Iako vlasnik restorana tvrdi da mu cilj nije bio promovisanje Hitlera i nacizma, na ulazu se nalazio Hitlerov portret, a zidovi su bili obojeni u belu, crnu i crvenu boju.

Posle prigovora vlade Njemačke i Izraela, ali i jevrejske zajednice u Mumbaiju, restoran je promenio ime iz Hitler's Cross restaurant u Cross cafe, a svastika je zamenjena šarenim trakama, dok je Hitlerov portret izbačen.


Hapinness, Sreća, Indija

Ne, to nisu zelene klupice za decu, to su grobovi

Restoran Nova sreća u Ahmedabadu u Indiji popularan je zbog svog mlečnog čaja, ukusnih sarmica od povrća, ali i grobnica i spomenika između stolova.

Njegov vlasnik izgradio je restoran na vekovima starom muslimanskom groblju, ne znajući ko je sahranjen u podu. Gostima su se, međutim, svideli spomenici, nalik na male kovčege. Vlasnik je, nakon što je njegov restoran postao hit, izjavio da groblja donose sreću. Spomenici su ofarbani u zeleno, a menadžer ih svakodnevno ukrasi jednim uvelim cvetom. 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online