Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 23.02.2014.
08:00
B92 A

Saveti za čuvanje voća i povrća

Da li vam je dosta bacanja namirnica koje nakon dana dana smekšaju i istrule? Predlažemo vam kako da čuvate najčešće korišćeno voće i povrće kako bi bili sigurni da će trajati duže.

Uz malo pažnje, voće i povrće će vam duže trajati
 


Kako da čuvate voće?

BANANE - Ako banane nećete upotrebljavati odmah nakon kupovine, onda ih nikako ne ostavljajte povezane jer tako brže sazrevaju. Odvojite svaku bananu, držite ih na polici ili u rupičastoj korpi, kako bi se omogućila cirkulacija vazduha.

GROŽĐE - Najčešća greška koju ljudi čine kada skladište grožđe je to što ga operu pre odlaganja u frižider. Jeste da će tako ukloniti nečistoće sa grožđa, ali voda će imati loše uticati na plod.

NEKTARINE - Kao i kajsije, mogu se držati u frižideru samo ako su zrele. Najbolje ih je izvaditi dan ili dva pre nego što planiramo da ih upotrebimo, kako bi omekšale na sobnoj temperaturi.

MALINE - Operite bobice u rastvoru napravljenom od jedne četvrtine sirćeta i tri četvrtine vode. Postavite ih u plastičnu činiju sa papirom na dnu, koji ćete menjati kada postane vlažan.

KIVI - Držite ga na sobnoj temperaturi dok ne sazri, a zatim ga odložite u frižider. Ne bi trebalo da stoji u frižideru duže od 1 do 2 nedelje.
 

Kako da čuvate povrće?

Ono što bi prvo trebalo da znate jeste da uklonite svu ambalažu oko plodova ili ih bar otpustite da povrće može da diše.

KUPUS - Ako ga držite na hladnoj površini, moći će da traje do nedelju dana, a ukoliko počne da vene, treba samo odvojiti spoljne listove. Kupus može da počne da gubi vlagu nakon nedelju dana, tako da ga je najbolje koristiti u najkraćem mogućem roku.

ŠARGAREPA - Ono što prvo treba da učinite jeste da joj odsečete vrhove kako bi duže zadržala svežinu. Ona se može čuvati na nekoliko načina, a neki od toga su da ih stavite u prostoriju sa dosta vlage, da ih umotate u krpu ili ubrus ili da ih stavljate u hladnu vodu svakih nekoliko dana, ako želite da je održite svežom.

PEČURKE - Treba ih držati u frižideru i u originalnom omotu. Ako koristite samo nekoliko pečuraka iz pakovanja, probajte da otvorite samo ugao plastične folije i uzmete koliko vam je potrebno. Zatim pokrijte papirom i sa više plastične folije i vratite u frižider.

KROMPIR - Kao beli i crni luk, i krompir treba čuvati na hladnom, tamnom i suvom mestu, kao što su kutije u mračnom prostoru ili odloženo u papirnim kesama.

KRASTAVAC - Ukoliko želite da ostane svež duže vreme, umotajte ga u vlažan ubrus ili krpu i odložite u frižider. A ako planirate da ih jedete u roku od dan ili dva nakon kupovine, dovoljno je da ih odložite u hladnu prostoriju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online