Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 20.09.2015.
04:30
Vestionline A

Trikovi za sušenje voća i povrća

Sušene namirnice često su skupe, ali dobra stvar je da ih možete i sami osušiti kod kuće. Ako imate dvorište ili sunanu terasu iskoristite besplatno sunce, a ako ne treba vam samo rerna sa ventilatorom.

gift4u.co.in
Sami sušite voće dok mu je vreme

Kod sušenja na suncu potrebna su tri, četiri sunčana dana s temperaturom iznad 30°C i niskom vlagom. Tropski sunani period ste ove godine propustili, zato nemojte da rizikujete da vam se namirnice ubuđaju, već prbajte drugi način - rernu.

Za sušenje u rerni potrebna je temperatura između 40 i 60° C i dobra ventilacija. Kod rerni bez unutrašnje ventilacije moraćete povremeno da otvarate vratanca. Zavisno od vrste voća i povrća, suši se od tri do deset sati.

Treća, najbrža i najefikasnija mogućnost je dehidrator - aparat za sušenje hrane koji košta od 30 evra pa naviše. Ovaj aparat obezbeđuje dovoljno niske temperature da se u hrani koju sušite zadrže sva hranjiva svojstva.

Većinu voća i povrća pre sušenja treba blanširati, odnosno kratko uroniti u kipuću vodu ili kratko kuvati na pari kako bi se zaustavilo kvarenje, a ujedno skratilo vreme sušenja. Blanširanjem se sprečava da voće kao što su jabuke, banane, breskve, kruške... potamni. Posle kuvanja voće i povrće dobro ocedite i stavite namirnice na dasku za sušenje. Potapanjem isečenog voća u mešavinu kristala sode bikarbone i vode (u srazmeri kašiica sode na šoljicu vode) ili potapanjem u sok od limuna na tri do pet min sprečićete da voće potamni.

Svo voće i povre koje sušite oljuštite ili iščetkajte oštrom četkicom, uklonite semenke ili koštice i iseckajte. Jabuku i ananas secite na krugove od pola centimetra, višnje, šljive i trešnje prepolovite, a breskve je najbolje iseći na kriške.

Pečurke sadrže oko 90 odsto vode pa ih je jednostavno osušiti, kao i rehidrirati. Budite sigurni da ste dobro očistili pečurke od svih nečistoća i zemlje i za sušenje birajte samo nasvežije - moraju da budu debele i pune, nikako smežurane.

Suva hrana traje i do godinu dana

Sušeno bobičasto voće odličan je dodatak voćnim salatama, kolačima ili žitaricama, a čips od jabuka možete da koristite kao zdravu grickalicu. Za čaj možete da sušite kore od neprskanih jabuka i drugog voća, ali i začinsko bilje, poput peršunovog i celerovog lista, mente, bosiljka i korijanedra. Odličan je i sušeni paradajz koji se čuva u teglama preliven maslinovim uljem sa dodatkom zaina - kapar, bosiljak i origano. Sušen paradajz iskoristite za picu ili kao dodatak jelima od testenine. Suva hrana na tamnom mestu može da traje i do godinu dana.

Sušene šljive za slatke dezerte

Odaberite potpuno zrele šljive jer sadrže najviše šećera, odličnog su ukusa i bolje se konzerviraju. Sušite ih s košticama. Ostavite ih na suncu od jutra do mraka tri dana pa unesite unutra kako ne bi upile rosu. Ako ih sušite u rerni, poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje i sušite na 50°C. Tokom sušenja nekoliko puta ih okrenite i otvorite vrata rerne, a kad im se koža smežura, povećajte temperaturu na 70° C.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online