Četvrtak 6. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 17.02.2010.
14:04
Vesti A

Maziti, ali ne razmaziti

Roditelji greše ako su preterano popustljivi, dok suviše autoritativan stav budi kod dece otpor, a sve to može da ostavi posledice na psihičko zdravlje dece.

Vaspitanje i usmeravanje dece je jedan od najvažnijih zadataka porodice
 

Za pravilan razvoj deteta veoma je važno da mu roditelji stvore topao i prijatan dom, ali još važnije je pravilno vaspitavanje dece.

Možemo slobodno da kažemo da je porodica prva škola života u kojoj dete stiče osnovno znanje o ljudima, o njihovim međusobnim odnosima, ali i uopšte o životu kao i problemima sa kojima će se kasnije susretati.

Nedoslednost


U lošem vaspitanju retko kad nailazimo na samo jednu vaspitnu grešku, obično se radi o kombinaciji grešaka. Tako, uz maženje ili previše strog roditeljski stav dopunjeno neprestanim zanovetanjem, upoređivanje dece i učestalim promenama, čas popustljivošću, pa strogoćom, a onda odustajanjem i opet popustljivošću, od dece pravite nesigurne male ljude, a kasnije nesigurne odrasle ljude pune kompleksa.

U porodici stiče prva iskustva koja će kasnije u životu pokušati više ili manje uspešno da primeni.


Najčešća i najveća greška u vaspitanju dece jeste roditeljska popustljivost prema svojim naslednicima. Razmaziti dete ne podrazumeva, maženje i pokazivanje ljubavi kroz nežnost, već preterano popuštanje i obavljanje svih dečjih obaveza, radi zaštite, mada sve te zadatke može i dete samo da uradi.

Razmažena deca vrlo brzo pokažu na ružan način, posledice maženja. Postaju samovoljna, nesamostalna, sebična, preosetljiva, a često i nedruželjubiva jer se slabo kreću u društvu vršnjaka.

Beže od sistematskog rada, izbegavaju obaveze i uvek traže da neko umesto njih odradi posao, ma šta to bilo, posao u kući ili školske obaveze... Takva deca mogu da pate od raznih neuroza, kao što je noćni strah, ili noćno mokrenje u krevetu, grickanje noktiju, mucanje i slično.

Kada roditelji izgube strpljenje sa razmaženim i hirovitim detetom, onda prelaze na "treniranje" strogoće, uvereni da će se situacija popraviti. Strogo ili autoritativno vaspitanje primenjuju i oni roditelji koji žele brzo i bez mnogo mozganja da postignu poslušnost, baš kao i oni koji svoje dete ponekad doživljavaju kao teret, pa se prema njemu ponašaju nestrpljivo, a često i nasilnički.

Previše strogi roditelji terorišu decu, zastrašujući ih i fizički zlostavljajući. Takvi roditelji su skloni da deci prebacuju sve i svašta, stvarajući mu mane i nesigurnost. Na takvo vaspitanje dete obično reaguje na dva načina, otvoreno se suprotstavlja roditelju ili zauzima naoko pasivan stav iza kojeg se krije neprijateljstvo i nepoverenje.


Zato dobro razmislite kako ćete vaspitavati i usmeravati svoju decu, blago i bez obaveza ili ćete ih kroz igru maziti, ali i korigovati ružna ponašanja i stvarati od njega dobrog i vrednog čoveka.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online