Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 11.05.2013.
11:15
M. Stojiljković - Vesti A

NA DANAŠNJI DAN: Kako se Real provukao protiv Partizana u finalu Kupa šampiona!

Crno-beli su te 1966. godine isprašili prvake Francuske, Nemačke, Čehoslovačke i Engleske, ali su u odlučujućem meču u Briselu izgubili od Španaca sa 2:1, iako su u 55. minutu poveli golom Velibora Vasovića.

POVELI: Velibor Vasović dovodi crno-bele u vođstvo
 

Real Madrid predvođen Žozeom Murinjom na klupi i Kristijanom Ronaldom na terenu nije ove sezone uspeo da se plasirala u finale Lige šampiona, umesto njega 25. maja na londonskom Vembliju igraće Borusija iz Dortmunda sa našim Nevenom Subotićem u timu, a rival će im biti minhenski Bajern...
Tako je danas, a kako je bilo pre 47 godina?

Real Madrid - Partizan 2:1
Brisel, 11.maj.1966. Stadion: "Hejsel". Gledalca: 55.000. Sudija: Krejtlajn (Zapadna Nemačka).
Strelci: Amansio 70. i Serena u 76. minutu za Real, Vasović u 55. minutu za Partizan.
REAL MADRID: Arakuistain, Pačin, Sančis, Piri, De Felipe, Zoko, Serena, Amansio, Groso, Velaskez, Hento (kapiten). Trener: Miguel Munjoz.
PARTIZAN: Šoškić, Jusufi, Mihajlović, Bečejac, Rašović, Vasović (kapiten), Bajić, Kovačević, Hasanagić, Galić, Pirmajer. Trener: Abdulah Gegić.

Tačno na današnji dan 1966. godine madridski "kralj" je posle nekoliko godina vratio evropsku krunu, ali uz dosta muka. Real Madrid je pobedio naš Partizan u finalu, koje je moglo da se završi mnogo srećnije po jugoslovenskog šampiona.
Ali krenimo redom...


Bila je to prilika za prvi veliki uspeh našeg klupskog fudbala. Ekipa Partizana, koju je s klupe predvodio Abdulah Gegić, od starta takmičenja delovala je izuzetno moćno i na putu do finala eliminisala prvake Francuske, Nemačke, čeholsovačke i - Engleske!


U prvom kolu su Milan Galić i Mustafa Hasanagić tadašnjeg francuskog šampiona, ekipu Nanta, ispratili iz Beograda sa dva gola u mreži (2:0), da bi u revanšu bilo nerešeno 2:2 (strelci Vladica Kovačević i Galić).
Slično se proveo i nemački prvak, Verder. Na stadionu Partizana bilo je ubedljivih 3:0 (Strelci Fahrudin Jusufi, Mustafa Hasanagić, Josip Pirmajer), u Bremenu utešnih 1:0 za Nemce.

VICEŠAMPIONI EVROPE: Nezaboravna generacija Partizana
  

Hento sa šest titula
Kapiten Reala je bio čuveni Fransisko Pako Hento, jedini fudbaler u istoriji koji je osvojio šest titula klupskog prvaka Evrope. Taj rekord teško će neko oboriti u skorije vreme. Hentu je danas 79 godina.

U četvrtfinalu crno-beli prave istorijski preokret. Posle 1:4 u Pragu (strelac Hasanagić), Sparta će u Beogradu doživeti "petardu" u jednoj od najboljih Partizanovih partija ikad odigranih u evro-takmičenjima. Kovačević i Hasanagić po dva puta i Velibor Vasović pogađali su mrežu čehoslovačkog šampiona - 5:0!


Polufinale donosi još jedan veliki trijumf Partizana, koji je takmičenje zaokružio bez primljenog gola u Beogradu! Žrtva je ovog puta bio slavni Mančester Junajted, koji će dve godine kasnije osvojiti svoju prvu titulu prvaka Evrope. "Crveni đavoli" su pred 37.000 gledalaca na stadionu JNA poraženi sa 2:0 golovima Hasanagića i Radoslava Bečejca. U revanšu na Old Trafordu engleski tim golom Nobija Stajlsa (ili autogolom Milutina Šoškića) dolazi do minimalne pobede, što mu nije bilo dovoljno za prolaz u finale.

Madriđani u finalu sa 11 Španaca!
Ono što je danas nezamislivo je da je Real Madrid tog 11. maja u finalu suprotstavio našem Partizanu tim sa 11 Španaca.

Ove sezone, u polufinalu protiv Borusije, imao je samo tri Španca u startnoj postavi.

Na završnu smotru u Brisel, Partizan nije stigao kao favorit samo iz razloga što je protivnik bio Real Madrid, petostruki prvak Evrope, koji je u polufinalu bio bolji od, u to vreme, nepobedivog Intera sa Faketijem i Macolom. Po svemu prikazanom crno-beli su imali realnu nadu da bi na kraju mogli da se dokopaju evropske krune. Najpre su Galić i Hasanagić propustili sjajne prilike u prvih 45 minuta, da bi san u jednom trenutku postao java, kad je Velibor Vasović na početku drugog poluvremenu matirao španskog golmana. Međutim, u rasponu od samo šest minuta, Real Madrid uspeva da preokrene rezultat, najpre Amansio Amaro vara Vasovića, zatim Fernando Serena pogađa sa preko 20 metara i posle velike borbe, osvaja svoju šestu šampionsku titulu.

NAJAVA PREOKRETA: Amansio je u 70. minutu izjednačio
 

Crno-belima je ostao žal, nikad ranije jedan istočnoevropski klub nije bio bliži evropskoj tituli.

Dve Zvezde prvaci Evrope - rumunska i srpska
Ono što tada nije uspelo Partizanu, uspeće 25 godina kasnije Crvenoj zvezdi, kad je 1991. u finalu u Bariju pobedila na penale francuski Olimpik iz Marseja i tako trijumfovala u poslednjem finalu Kupa šampiona, igranom po nokaut-sistemu.
Prethodno je rumunska Zvezda (Steaua) 1986. godine postala prva i uz beogradske crveno-bele jedina istočnoevropska ekipa na krovu Evrope.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online