Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 26.09.2018.
20:58
Vestionline A

Odbojka za visoke škole, servisi kao Đokovićevi: Srbija održala čas Italiji

Naša reprezentacija u prvoj utakmici u polufinalnoj grupi na Svetskom prvenstvu savladala domaćina u Torinu s 3:0 (25:15, 25:20, 25:18).

EPA/Andrea Di Marco
Marko Ivović u naletu s loptom prema italijanskom rastavljenom bloku

Srbija: Atanasijević 19, Kovačević 11, Ivović 10, Lisinac 10, Podraščanin 5, Jovović 1, Okolić, Katić, Petrić, Krsmanović, Luburić, Kostić, Rosić (L) Majstorović (L). Selektor: Grbić.

Italija: Macone 11, Zajcev 9, Lanca 5, Huantorena 4, Ancani 4, Maruoti 1, Kandelaro, Randaco, Baranovic, Đaneli, Rosini, Čester, Neli, Kolači (L). Selektor: Blenđini.

Ova je pobeda podsetila na onu kada smo Italijane savladali u Rimu 2010. u meču za treće mesto na Svetskom prvenstvu. Tada smo tesno izgubili treći set sa 28:26, ali smo u prva dva i u četvrtom igrali vrhunski (25:21, 25:20, 25:19). Rezultatski gledano večerašnji uspeh je još briljantnije postignut.

Italija mnogo očekuje od još jednog odbojkaškog mundijala kojem su domaćini. Poslednju medalju i to zlatnu uzela je još 1998. u Japanu, onda kada je u finalu savladala Jugoslaviju. Na prethodnom prvenstvu, u Poljskoj pre četiri godine, bila je tek trinaesta, što joj je najlošiji plasman posle 1974.

I onda se nameri na naše odbojkaše, koji ne brenuju njene pretenzije. Odmah joj potkrešu krila koja joj je razvila publika (11.700 gledalaca) i uzmu je pod svoje.

Prvi set je bio iz udžbenika. Progresivno smo uvećavali prednost: sa četiri poena na šest, sa šest na osam, sa osam na deset. Naši su Italijane dovodili do očaja iz svih oružja, a davili su ih as poenima iz servisa u pravi čas. Bilo ih je u prvom setu čak šest. Italijanski selaktor je malo-malo posezao za tajm-autom ne bi li se njegov tim prenuo, ali svaki povratak na teren nastavljan je prevlašću našeg tima u igri.

Drugi set je bio neizvesniji, ali su se na muci poznali junaci. I kada se italijanska nada razbuktala onda kada su nam se "azuri" primakli na 19:18, naši se nisu pokolebali. Kako drugačije i reći za reprezentaciju nego da je moćna i mentalno besprekorno jaka kada i u takvim trenucima, dok dlanom o dlan, ponovo stekne nedostižnu prednost s tri-četiri uzastopno osvojena poena na raznovrsne načine.

U trećem setu se konačna pobeda Srbije nazirala već od drugog tehničkog tajm-auta na koji se otišlo s četiri poena prednosti (16:12). Nije to zaliha koja može da garantuje mirnu luku u završnici, ali mesta za bojazan nije bilo. Naši su brzo dosegli i do +7 (20:13), a takvom timu, koji zna šta hoće i gde je krenuo, to je sasvim dovoljno da od gotovog ne pravi veresiju. 

Ne zna se ko je bio od koga bolji u timu Srbije. Sav teret je iznela postava koja je i započela meč (Kovačević, Ivović, Jovović, Atanasijević, Podraščanin, Lisinac i libero Rosić). Sevali su as poeni (ukupno deset), ubojiti smečevi kada je poen bio sjajno priprepljen, a dovitljive odluke kada i jeste bilo mudrije samo prebaciti loptu u polje Italijana. Odbrana je nekoliko puta delovala nestvarno, hvatajući pokušaje "azura" i u neuhvatljivim situacijama. A kako je sve bilo besprekorno govori i to što Atanasijević, recimo, ključne poene nije donosio samo gromovitim smečom nego i sjajnim blokom. 

U četvrtak, u 20.30 časova, igramo s Poljskom, koja nas je savladala u poslednjem kolu drugog kruga. Znamo i mi i naš sledeći protivnik da to nije bio pravi odnos snaga jer su se oba tima već iz Varne bila domogla Torina. Nova utakmica s važećim svetskim prvakom biće sasvim drugačija, a možda nas u polufinale, koje je u subotu, odvede i jedan osvojeni set jer smo pobedom protiv Italijana široko otvorili njegova vrata.

U petak (21.15) sastaju se u poslednjem kolu Italija i Poljska. Završni okršaji na odbojkaškom mundijalu počeli su u Torinu potpunim preokretom Brazila protiv Rusije s 3:2 (20:25, 21:25, 25:22, 25:23, 15:12). Tamo je u grupi i Amerika, koja do sada zna samo za pobede.

fivb.org
Atanasijević je nekoliko puta našao pukotinu i u italijanskom bloku

III set

25:18 Kovačević iz smeča pravi krater u polju Italijana. Pobeda.

24:18 Italijani spasli dve meč-lopte

24:16 Čelendž Italijana nije urodio plodom. Meč-lopta.

23:16 Kad ne može da raspali iz smeča, Kovačević na mreži osvoji poen dovitljivo.

20:13 "Upecao" se Italijan - +7. Italijanski selektor još jednom poseže za tajm-autom ne bi li spasao što se spasiti može.

19:13 Atanasijević još jednom dovodi Italijane do očaja blokom.

17:12 As Podraščanina iz servisa.

16:12 "Pokupili" smo vođstvom sve tehničke tajm-aute.

12:9 Sjajan blok Atanasijevića. Srbija opet na +3.

Podseća li vas italijanski dres s reklamom DHL-a na dres košarkaške reprezentzacije SCG s reklamom Sinalko?

EPA/Orestis Panagiotou
 

8:6 Možda i najlepši poen na šampionatu. Branili smo se čudesno i mi i Italijani, ali je poen pripao našim odbojkašima posle smeča Atanasijevića.

7:6 Ivović je sjajno izblokirao Zajceva.

3:4 Italijani vode.

1:0 Odbojkaši serviraju Đoković da im pozavidi. Ivović je treći set započeo asom.

II set

25:20 Pripao nam je i drugi set. Držimo lekciju Italijanima.

24:20 Set lopta. Atanasijević prvi put izblokiran, ali je iz druge probušio patos.

22:18 Ivovićev as iz servisa.

21:18 Kovačević je u kontri materijalizovao sjajan servis Ivovića.

20:18 Lisinac na mreži osvaja vrlo bitan poen.

19:18 Sada odličan blok Italijana. Primakli su nam se "azuri".

18:15 Trojni blok Italijana je dva puta uzastopce izblokirao Atanasijevića, ali su se drugi put "upecali". Opet smo dobro tražili čelendž.

16:12 Sada naši uzimaju dva poena uzastopno. Odlazimo na drugi tehnički tajm-aut u drugom setu s +4.

14:12 As Zajceva. Italijani osvajaju treći poen uzastopce. Grbić je uzeo tajm-aut. 

13:9 Lisinac as. Njegov treći na meču, a naš treći u drugom setu.

11:7 Opet sjajna odbrana i Kovačevićeva lopta u italijansko polje između ruke domaćinovih blokera.

10:7 Elegantni poen Lisinca preko mreže u stilu Željka Tanaskovića posle fantastičnog branjenja naših u polju.

8:7 Imamo prednost na prvom tehničkom tajm-autu u drugom setu.

6:6 Uhvatio je domaćin priključak.

6:4 Volšebno smo se odbranili. Lopta je samo prebačena kod Italijana, ali su se njihovi primači zbunili između sebe. Dve babice, dete kilavo.

Naši su u prvom setu imali šest as poena: Ivović i Lisinac po dva, Podraščanin i Kovačević po jedan.

2:1 Lisinac je odmah utišao dvoranu posle vođstva Italije. Prvo poenom na mreži, a zatim i asom. 

I set

25:15 Kovačević servira neuhvatljivo. Još jedan as za 1:0 u setovima.

21:12 As Ivovoića: 121,8 km/č.

20:12 S pravom smo tražili čelendž da bi se dokazalo da Kovačević nije poslao loptu u aut.

18:12 Atanasijević iz neprobojnog bloka dolazi već do osmog poena. Opet italijanski selektor poseže za tajm-autom.

16:10 Drugi tehnički tajm-aut posle asa Podraščanina. Bijemo Italijene iz svih oružja.

15:10 Pet poena prednosti za naše. Italijanski selektor primoran na tajm-aut. Opet su Italijani oterali smeč u aut jer se nije moglo preko Lisinčevih dugih ruku drugačije.

11:7 Još jedan as iz servisa Lisinca. Odmakli smo.

9:7 Ivović je asom iz servisa doneo Srbiji i tri poena prednosti.

8:6 Na prvi tehnički tajm-aut odlazimo s dva poena prednosti posle greške italijanskog smečera koji je poslao loptu u aut.

6:5 Atanasijević za naše prvo vođstvo.

3:3 Revanš Italijanima. Sada su oni imali kontru, ali je Zajceva izblokirao Podraščanin.

1:2 Imali smo kontru preko Kovačevića koji je izblokiran.

Utakmica je počela

Srbija kreće s najjačom postavom: U. Kovačević, Ivović, Jovović, Atanasijević, Podraščanin, Lisinac i libero Rosić.

Završni okršaju na odbojkaškom mundijalu počeli su u Torinu potpunim preokretom Brazila protiv Rusije s 3:2 (20:25, 21:25, 25:22, 25:23, 15:12). U drugoj utakmici dana sastaju se Italija, kojoj će vetar u leđa biti puna dvorana, i Srbija. S nama i "azurima" u grupi su i Poljaci, s kojima igramo sutra u 20.30 časova.

Italijani i igraju na krilima domaćih navijača. U prvom krugu ostvarili su svih pet pobeda, a u drugom su izgubili samo od Rusa i to s 15:11 u petom setu. Naši su podizali formu kako je šampionat odmicao. U duel sa starim rivalom, koji ih je ove godine savladao u Ligi nacija u Kraljevu s 3:0, ulaze s pobedničkim pretenzijama.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online