Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 29.04.2014.
20:47
Telegraf A

Srbi uživaju u elektronskim cigaretama iako su štetne

Ova sve popularnija zamena za cigarete zabranjena je u Njujorku i Čikagu zbog svoje štetnosti, dok je s druge strane u našoj zemlji broj konzumenata sve veći

U Srbiji sve veći broj korisnika elektronske cigarete (foto: Ilustracija)
 

Gradske vlasti Čikaga i Njujorka donele su odluku o zabrani upotrebe elektronskih cigareta na javnim mestima zbog štetnosti po zdravlje ljudi. Svetski stručnjaci tvrde kako su one nezdrave i pune hemikalija, a distributeri se brane tako što optužuju proizvođače pravih cigareta da vode kampanju protiv njih jer su suočeni s gubicima.

Elektronske cigarete su uspele u potpunosti da podele potrošače. U Srbiji je tek nedavno došlo do njihove ekspanzije, iako na tržištu postoje dugi niz godina. Skoro da ne postoji mesto na koje ćete otići, a da ne vidite nekog ko je njihov konzument.

Distributeri u svojim, krajnje zavodljivim, reklama objašnjavaju da je jedna od njihovih osnovnih namena poništavanje negativnog nikotinskog dejstva, jer se ne udiše duvan, nego nikotinska para. Međutim, stručnjaci upozoravaju kako je upravo ta para štetna jer sadrži veliki broj hemikalija u sebi.

Naša redakcija je pozvala par firmi koje se bave distribucijom elektronskih “nikotinskih štapića” na našim prostorima kako bismo saznali šta misle o tvrdnjama stručnjaka koji tvrde su zaista njihovi proizvodi štetniji od običnih cigareta.

Jedino su predstavnici kompanije “Elsana” pristali da iznesu svoje mišljenje.

- Mi se bavimo uvozom elektronskih cigareta. Svaku uvezenu elektronsku cigaretu pregleda sanitarni inspektor i ukoliko je sve u redu, dobijamo odoborenje za dalju prodaju. Sigurno je da nisu štetne po zdravlje, čim su prošle sve neophodne provere – kažu u “Elsani”, pa nastavljaju:

- Kompanije koje se bave proizvodnjom i distribucijom pravih cigareta konstantno pokreću kampanju protiv distributera elektronskih cigareta, jer su se suočili s velikim gubitkom.

POVEZANE VESTI

Sreda 30.04.2014. 07:18
Nisu stetne kao sto u nasem mleku nema aflatoksina.
Utorak 29.04.2014. 21:22
Svi "trube" o štetnosti duvana tj nikotina, pušačima zavode stroga pravila gdje mogu a gdje ne da konzumiraju iste..... Sada i o elektronskim cigaretama i jednakoj štetnosti.....??? ZAŠTO NIGDJE NIKO NE ZABRANI RAD I PRODAJU ISTIH TIH ARTIKALA...?! TO MI NIJE JASNO....a i ne mora, ja sam cigarete ostavila prije 5 godina....bez ikakvih čajeva ili tableta za odvikavanje. Raščistila sama sa sobom i u glavi!!! Ma kako god da okreneš.....sve je to biznis !!!
Utorak 29.04.2014. 21:05
Isto sranje drugo pakovanje ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online