Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 19.06.2014.
08:43
D. N. Petrović - Vesti A

Glad i strah u Mahali

U oronuloj porodičnoj kući, u naselju Bošnjačka mahala u Kosovskoj Mitrovici, nedaleko od mesta gde su se od dolaska Kfora, Unmika i Euleksa i ostalih mirovnjaka dešavali najstrašniji događaji u ovom gradu, sa ćerkama Vitomirkom (24) i Zorkom (22), sinom Jankom (25) i trogodišnjim unukom Danijelom, živi teško bolesni Dragoš Radivojević (55), bivši tehničar u Trepči, a sada siromašak kome je, da bi preživeo i opstao na svom nekada bogatom ognjištu, hitno potrebna pomoć dobrih ljudi iz Srbije i dijaspore.

Ceo život patnja: Dragoš, Zorka, Vitomirka i Danijel
 

Sa pokojnom suprugom Dragicom, koja potiče iz nekada bogate i ugledne mitrovačke porodice (ćerka poznate farmaceutkinje - Čehinje Olge), Dragoš je izrodio devetoro dece, dvoje je preminulo još u ranom detinjstvu, a Pavle i Ružica stradali su tragično u požaru koji je 2000. godine zahvatio porodičnu kuću Radivojevića.
 

Strepnja za život

Svega željan: Mali Danijel
 

- Najvažnije nam je da zbrinemo dete, a potom i da obezbedimo bezbednost, živimo u najopasnijem delu Kosovske Mitrovice i stalno strepimo za naše i život malog Danijela - priča Zorka Radivojević dok se sprema da krene u čišćenje jedne kuće.

Od tada Dragošu i Dragici sve kreće nizbrdo, Dragica se iznenada razboljeva i umire od raka pluća (Dušanu na rukama), sirotinja postaje stalni stanovnik njihovog doma, pa starije ćerke Marija (33) i Sonja (24) odlaze trbuhom za kruhom, jedna u Austriju, druga u Englesku, povremeno se javljaju ocu i ostaku porodice.


Sa bolesnim Dragošem, koji je češće u bolnici nego kući, u Mitrovici žive ćerke Vitomirka i Zorka i sin Janko. Vitomirka ima i trogodišnjeg vanbračnog sina Danijela... Niko u porodici ne radi, preživljavaju nadničeći, Janko kopa kad ima posla, a Zorka i Vitomirka peru prozore i čiste kuće. Malom Danijelu često nedostaje mleko, keks, odeća, obuća.


Ova porodica godinama živi u muci i bedi, sve im nedostaje, počev od najosnovnijih namirnica, sredstava za higijenu do odeće i obuće. Bore se koliko mogu da otkinu koji dinar, ali i to što nekako zarade potroše ocu za lekove i lečenje.
 

Kontakti

Kontakti sa članovima porodice Radivojević mogući su posredstvom telefona 064- 296 -7770 (Snežana Keljanović), a otvoreno je i nekoliko žiro-računa za prikupljanje pomoći.

- Da nije povremenih obroka iz narodne kuhinje, poskapali bi od gladi. Uz sve to, svaku noć zaspu u strahu jer kuća nema kapiju, niti ogradu da ih zašćtiti od čestih nasrtaja komšija Albanaca. Zato smo odlučili da pokrenemo humanitarnu akciju za pomoć ovoj porodici.


- Nakon što su iz medija čuli za nevolje Radivojevića, u akciju se uključili i udruženja Akademija 28 i Teatar 78 iz Beograda - priča Snežana Keljanović iz Centra za socijalni rad Srbica koji je dislociran u Kosovsku Mitrovicu.

Neophodno sazidati ogradu i obezbediti miran san
 

Cilj je, kaže, da im završe zidanu ogradu oko kuće, postave kapiju i "isteraju vlagu" iz trošnih soba u kojima se zimi smrazavaju, ali i da im nabave šporet, frižider, mašinu za pranje veša i ostale aparate za domaćinstvo.


- Želimo da mali Danijel raste kao i druga deca, da ima zdravo detinjstvo i da njegova porodica povrati dostojanstvo. Svako ko može i želi da nam pomogne u ovoj akciji dobro je došao - dodaje Snežana.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online