Petak 7. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 26.09.2015.
03:00
S. Princip - Vesti A

Konačno sporazum sa Australijom

Srpska delegacija parafirala je u Kanberi budući sporazum o socijalnom i penzijskom osiguranju između Srbije i Australije. Predstavnici srpskog Ministarstva za rad veruju da će bilateralni ugovor konačno biti potpisan do Nove godine. "Vesti" saznaju i da će Bosna i Hercegovina do kraja decembra privesti kraju dogovaranje o penzijama i socijalnom osiguranju s Australijom.

S. Princip
Parafiran dokument Beograda i Kanbere o socijalnom i penzijskom osiguranju

Zoran Milošević, pomoćnik srpskog ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, rekao je da parafiranje sporazuma znači da je utvrđen definitivni tekst. Od podseća da su preliminarni razgovori započeli još u junu 2013. godine i ne želi da prognozira kada će doći do zvaničnog potpisivanja konačno usaglašenog dokumenta.

- Srbija će završiti proceduru za mesec i po dana i bilo bi odlično ako se potpisivanje obavi do kraja godine - nada se Milošević.

Sporazum obuhvata penzijsko i invalidsko osiguranje. Njime se izbegava dvostruko plaćanje doprinosa, pogotovo za detaširane radnike.

- U praksi to znači da kad neko radi u Srbiji, a poslat je odavde, može da plaća za penzijsko-invalidsko osiguranje samo u Australiji - objašnjava Milošević.

Veoma bitno je sabiranje staža osiguranja.

- Ako je neko radio u Srbiji 1o godina, a već 20 godina živi u Australiji, sa tih 10 godina u Srbiji nije mogao da ostvari pravo na penziju. Sad se taj staž sabira: uzeće se koliko je potrebno staža iz Australije, tako da će sve te osobe imati pravo i na deo penzije iz Srbije. I obrnuto. Onaj ko nema dovoljno staža u Australiji, priznavaće mu se i staž koji je imao u Srbiji. Isplata penzija biće u konvertibilnoj valuti i odnosi se na sve koji se vrate u Srbiju - napominje Milošević.

Procedura

- Osoba koja se vratila u Srbiju posle 20 godina rada u Australiji i tamo ispuni starosnu dob, zahtev za penziju podnosiće u Srbiji. Nema potrebe da dolazi u Australiju. Onaj koji je pre 20 godina došao u Australiju, a nije se vraćao, zahtev za penziju podnosiće tamo - objašnjava Milošević.

 

Tri penzije, a ne jedna

Sagovrnik "Vesti" podseća da Beograd može da potvrdi samo staž ostvaren u Srbiji.
- Ne možemo mi potvrđivati staž iz Bosne. Kad se potpiše sporazum sa BiH, onda će osoba koja, recimo, tamo ima šest godina staža, toliko u Srbiji i 20 u Australiji, dobijati tri penzije iz tri države - rekao je Milošević.


 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online