Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 17.03.2016.
00:11
A. Krasojević - Vesti A

Omaž prvom ambasadoru

U Domu Jevrema Grujića u Beogradu , ministra pravde u prvoj vladi kneza Mihaila, koji se bavio i diplomatijom, u organizaciji Ministarstva inostranih poslova na čelu sa dr Ljiljanom Nikšić, održana je prigodna svečanost na kojoj su potpisana dva protokola o saradnji i prijateljstvu između društva srpsko-švajcarskog prijateljstva i kulture "Dr Arčibald Rajs", koje zastupa Zvonimir Jovanović, koji je i predsednik SKS-a i Doma Jevrema Grujića koga je zastupao direktor Nikola Tomašević, čime je simbolično počela godišnjica obeležavanja 100 godina od uspostavljanja prve srpske ambasade u Bernu i imenovanje prvog srpskog ambasadora u Švajcarskoj dr Slavka Grujića.

Zvonko Jovanović uručuje Ukaz o postavljenju prvog ambasadora dr slavka Grujića Lazaru Šećeroviću

Potpisan je i protokol o prijateljstvu između društva srpsko-švajcarskog prijateljstva i kulture "Dr Arčibald Rajs" iz Švajcarske koji je potpisao Zvonimir Jovanović i društva srpsko-japanskog prijateljstva, koga je zastupao Tadaši Nagai, bivši ambasador Japana u Srbiji i počasni građanin Beograda.

Dobrodošlicu prisutnima poželeo je jedan od osnivača muzeja i potomaka Jevrema Grujića, Lazar Šećerović, istakavši veliku zahvalnost Ministarstvu inostranih poslova i dr Ljiljani Nikšić, inicijatoru ovog događaja.

Gosti iz Švajcarske sa Ljiljanom Nikšić

Nakon toga Domu Jevrema Grujića uručen je Ukaz o postavljenju dr Slavka Grujića za prvog srpskog ambasadora Kraljevine Srbije u Švajcarskoj (poklon poster na tri jezika), a uručio ga je Zvonimir Jovanović predsednik čelne organizacije Srba u Švajcarskoj(SKS).

Prisutnima se obratio i episkop austrijsko-švajcarski Andrej i naglasio.

- Moje srce je puno radosti jer srpski narod pokušava da zbije svoje redove i da zajednički pod jednim krovom svedoči o lepim vrednostima koje krase naš srpski rod.

- Drago mi je što je došlo do saradnje sa Domom Jevrema Grujića kao i društva srpsko-japanskog prijateljstva, i što smo baš iz ove kuće, koja je pretvorena u velelepni muzej, otpočeli obeležavanje 100 godina srpske diplomatije u Švajcarskoj - veli Zvonimir Jovanović.

Stojan Stevanović predsednik udruženja srpskih privrednika u Švajcarskoj pozvao je prisutne da 3. i 4. juna dođu na sajam privrednika koje ovo udruženja organizuje.

- Srećan sam što je jedan deo srpske istorije ugledao svetlost dana, impresioniran sam ovom kućom koja je svedok istorije, umetnosti, ali i diplomatije i avangarde koja se ne vezuje samo za jednu uglednu beogradsku porodicu, već nam otkriva kako se živelo u srpskoj prestonici krajem 19. veka rekao je za "Vesti" Zoran Jovanović.

Deo kuće Jevrema Grujića


Skupu se obratio i Filip Pikapjetro počasni predsednik društva "Arčibalds Rajs".

Mr Živko Marković je Tadašiju Nagaiju, bivšem ambasadoru Japana u Beogradu uručio knjigu o Arčibaldu Rajsu štampanu na ćirilici.

Prisutne je pozdravio Bari Lituhi profesor sa državnog Univerziteta u Njujorku, koji je učinio mnogo na očuvanju sećanja na stradanje Srba u Jasenovcu.

Važni datumi

Dr Ljiljana Nikšić je kazala da je ova svečanost za njih u diplomatiji veoma važna jer govori o jednom periodu vrhunske srpske diplomatije, a dr Slavko Grujić, prvi srpski ambasador u Bernu je bio vrhunski diplomata. Treba da znamo o sebi i da učimo kroz ovakve događaje i važne datume - kaže Nikšić.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online