Subota 8. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 17.07.2016.
00:13
Z. Marjanović - Vesti A

Terevenke prgavog princa

Takovci i Rudničani, iskreno govoreći, nikada nisu previše ljubili dinastiju Karađorđević, iako su vojvode iz ovog kraja bile među najhrabrijima koji su se stavili pod ustanički barjak Karađorđa Petrovića.

commons.wikimedia.org/public domain
Nesuđeni kralj: Đorđe Karađorđević

To je donekle i razumljivo kada se zna da je Brusnica, koja je kasnije preseljena i od nje je nastao Gornji Milanovac, mesto gde je stvorena dinastija Obrenovića. Bez obzira na to, razumni Takovci su glavnoj ulici u gradu dali ime kralja Aleksandra Karađorđevića, a njegovo ime nosi i jedna škola u gradu. Manje se zna da je u najstarijim takovskim porodicama Ponjavići, Ralovići, Antonići, Sretenovići, Isailovići, Terzići... ostalo sećanje na početak 1910, kada je u čuveni Deseti takovski pešadijski puk, po kazni, ali više je to bilo izgnanstvo, u tada daleku provinciju, u Gornji Milanovac, stigao princ Đorđe Karađorđević.

- Naši dedovi su znali princa Đorđa koji, prema onome što je radio kao komandant čete, ali i prema ponašanju u gradu, odavao utisak ili krajnje nezadovoljnog i neiživljenog čoveka, ili osobe koja je stvarno imala neke psihičke probleme. Pričali su da bi u kasarni uzjahao konja i toliko ga izmorio do mesta zvanog Jasen da bi životinja pod njim uginula. Po njegovoj naredbi, kod tog mesta ga je čekao posilni s odmornim konjem. O njegovim terevenkama u hotelima Nacional, Evropa i u drugim kafanama gde su odlazili oficiri i da se ne govori. Istina, kažu da je bio veoma hrabar oficir, ali u gradu nije imao prijatelje - pričaju za "Vesti" potomci savremenika princa Đorđa iz starih milanovačkih familija.

Za mnoge Milanovčane princ Đorđe je ostao nepročitana knjiga. Ni u srpskoj, odnosno jugoslovenskoj istoriji nikada do kraja nije rasvetljena misteriozna ličnost prvog sina kralja Petra Prvog Oslobodioca. I među istoričarima postoji nedoumica da li je princ bio psihički bolesna ličnost ili je bio žrtva svog brata Aleksandra.

Prvenac kneza Petra Karađorđevića, potonjeg kralja, rođen je na Cetinju, u kući svog dede po majci kneza Nikole. Posle smrti kneginje Zorke, knez Petar je sa decom živeo u Ženevi, a nakon majskog prevrata 1903, na zahtev pučista, Karađorđevići su se vratili na srpski presto. Povratkom u Srbiju, zapravo, započinje i golgota princa Đorđa kojem je po rođenju pripadalo pravo da nasledi kraljevsku krunu.

Nesuđeni kralj je ime dobio po svom pradedi Karađorđu, a od njega je nasledio i hrabrost, prgavost, neukrotivost i preku narav. Abdicirao je 1909, pošto je u nastupu besa šutnuo svog poslužitelja Stevana Kolakovića, koji je od povreda preminuo posle nekoliko dana. To je bilo dovoljno njegovim političkim neprijateljima, među kojima su bili Nikola Pašić i Dragutin Dimitrijević Apis, da ga, uz odgovarajuće lekarske dijagnoze, proglase nepodobnim za srpski kraljevski tron. Nakon abdikacije izvesno vreme je proveo na lečenju u evropskim ustanovama, zatim je bio sklonjen u garnizon u Gornjem Milanovcu, ranjen je u napadu na Mačkovom kamenu koji je sam predvodio... Napravio je niz diplomatskih skandala, a onda je 1925. odlučeno da bude smešten u specijalnu psihijatrijsku bolnicu u Toponici kod Niša.

Tamo je proveo 16 godina, dok ga nisu oslobodili Nemci koji su mu, znajući da je omiljen u narodu, ponudili vlast u Srbiji, što je on bez ikakvog razmišljanja odbio, ali odbio je i saradnju sa kvislinškim vlastima Nedića i Ljotića. Zadobio je poštovanje komunističke vlasti. U razgovoru princa Đorđa sa Pekom Dapčevićem ponuđeno mu je lično vozilo sa vozačem i sve druge pogodnosti, ali on je to odbio. Uz penziju koju su mu dale nove vlasti živeo je povučeno u svom stanu u Jevremovoj ulici u Beogradu. Preminuo je 17. oktobra 1972. u dubokoj starosti, a sahranjen je na Oplencu.

Oženio se u poznim godinama

Dok je boravio u Toponici princ Đorđe Karađorđević se u poznim godinama oženio Radmilom Radonjić koja je, verovatno, u to vreme u ovoj ustanovi radila kao medicinska sestra. Zvanično, Đorđe i Radmila nisu imali dece, ali postoje i neke pretpostavke da je u tom braku rođena i ćerka Radmile i Đorđa o kojoj se gotovo ništa ne zna. Radmila je nakon smrti sahranjena u mauzoleju na Oplencu pored svog supruga i nikada za sebe, čak ni u šali, nije govorila da je kneginja.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online