Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 23.10.2016.
18:03
D. Dekić - Vesti A

Pacijenti u raljama politike

Smena 11 direktora zdravstvenih ustanova na koju se odlučio ministar zdravlja Zlatibor Lončar ispostavila se kao danak smrti malog Radenka Nikodinovića, tragično preminulog posle običnog preloma ruke u Loznici, gde je seča rukovodilaca započela.

Privatna arhiva
Seča posle smrti deteta: Sećanje na Radenka Nikodinovića u Loznici

Dok deo profesije bruji da je bilo više smrti pacijenata, pa je Lončar krenuo u "odstrel sitne divljači" da bi se videlo da je nešto uradio, ima i onih koji se pitaju zašto to čistke nije sproveo mnogo ranije. Smenjeni rukovodioci do juče nisu dobili nikakav dokument o tome, već su listom za ministrov korak saznali iz medija, a pacijenti se sve češće žale da iako plaćaju zdravstveno osiguranje moraju da doplate iz svog džepa, lekove, pa čak i gazu i zavoje.

Sada već bivši direktor Opšte bolnice u Majdanpeku dr Zoran Milošević kaže za "Vesti" da uopšte ne zna o čemu se radi, jer zvaničnog obaveštenja nema.

- Sramno je pričati o nepravilnostima, a da se ne kaže kojim. Nas je članica komisije ispitivala o stanju u bolnici, pohvalila za higijenu i rad, a onda smo javno okaljani. Nije mi do funkcije, ali je time srušen ugled bolnice, zaposlenih i moj i šta sada da misle pacijenti, da im ovde dajemo otrov - pita se ovaj lekar i dodaje da je u nekoliko navrata pisao Ministarstvu zdravlja da bolnici fale lekari i oprema, ali da odgovor nikada nije dobio.

U Nišu se godinama pričalo o nepotizmu smenjene direktorke Klinike za očne bolesti Gordane Zlatanović koja je bila šef sinu, ćerki, i zetu, a sa suprugom vodi i Kliniku "Maja", pa se ispituje da li je pacijente koji godinama čekaju operaciju katarakte slala u svoju ordinaciju koja sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje ima ugovor za te zahvate. Ona je sve to demantovala u medijima.

U Zdravstvenom centru Aranđelovac rečeno nam je da im nije stiglo nikakvo zvanično obaveštenje o smeni direktora, pa je kako navode, pitanje ko je razrešen i da li je tačno sve što piše u novinama.

Bolnica za bubašvabe

Opšta bolnica u Kruševcu je pre nekoliko godina zbog video-snimaka deponije koja je vrvela od upotrebljenih špriceva i bubašvaba na dečijem odeljenju, nazvana"bolnicom strave", a strahovalo se od zaraze. Direktor Slobodanka Jotić je tek sada pala sa funkcije. Iz te bolnice se u više navrata čulo da para za sređivanje stanja nema, a u poslednje vreme je ipak nabavljeno nekoliko sanitetskih kola i medicinski materijal.

Partijski beli mantili

pixabay.com
Pacijenti plaćaju osiguranje, a potom i lekove

Nadležni u Ministarstvu zdravlja tvrde da smene nisu čistka nepodobnih. Međutim, zaposleni u nekim od obezglavljenih bolnica govore da u ministrovom potezu i te kako ima političkih prstiju. Upućeni komentarišu i da je direktorska seča sprovedena kako bi se stvorio utisak da naprednjački ministar, koji zdravstvo vodi od 2014, nešto radi.

Optužbe za zloupotrebe

Politički protivnici u Leskovcu Nebojši Dimitrijeviću zamerali su mnogo toga.
- Opozicija mu je prebacivala nepotizam i zloupotrebe, čak i da je sam povećao platu sa 130.000 na 170.000 dinara, što je navodno konstatovao i državni revizor. On je sve demantovao i pokazao obračun plate na 111.000 dinara- navode lokalni mediji.

Kao primer, u lokalnim sredinama odzvanja da je Lončar, posle smene v. d. direktora Zdravstvenog centra u Vranju Vladimira Stamenkovića, poverio naprednjaku Nebojši Dimitrijeviću, direktoru Opšte bolnice u Leskovcu, specijalisti medicine sporta i supspecijalisti ishrane.

- Dimitrijević je potpredsednik gradskog odbora SNS-a Leskovac, a bio je šef kabineta gradonačelnika Leskovca - pišu "Vranjske novine".

Da smenjeni direktor Opšte bolnice Bor Igor Maljković nije dobar sa povereništvom SNS-a bruji ovim gradom i spekuliše da će ga zameniti čovek iz opštinskog veća koji je u redovima naprednjaka. Maljković za "Vesti" kaže da je za svoju smenu saznao iz novina, ali da mu je 29. avgusta, istekao i drugi mandat, pa je i sam čekao da izaberu novog.

U zdravstvenom centru u Negotinu zaposleni spekulišu da smenjenoj direktorki Biljani Paraskijević nije nađeno ništa sporno iz njene nadležnosti jer vođenje dokumentacije nije njen posao. Govori se i da je ona bliska naprednjacima i da je ministar hteo da pokaže na njenom primeru da nema nedodirljivih.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online