Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 19.08.2018.
12:17
Vestionline, Tanjug, mondo A

Koliko kuvaju Srpkinje, a koliko Srbi?

Evo koliko prosečan muškarac, a koliko prosečna žena u Srbiji provede vremena spremajući hranu. Saznajte i koji parovi najčešće dele zaduženja u kući.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

"Politika" prenosi istraživanja Evrostata i Republičkog zavoda za statistiku, na temu brojčanog odnosa muškaraca i žena kada su u pitanju najrazličitija pitanja, od vremena provedenog u kuhinji, do dobijanja prvog posla. 

List navodi da prosečna srpska domaćica za šporetom dnevno provede sat i po, dok se domaćin u kuhinji zadrži deset minuta.

Kada je reč o kuvanju, evropski statističari su izračunali da se čak 80 odsto žena i svega trećina muškaraca svakodnevno bavi spremanjem hrane. U kuhinju najmanje zalaze Grci i Italijani, tek svaki deseti, u poređenju sa 50 odsto Šveđana.

Poslove u domaćinstvu najviše dele parovi u Švedskoj i Sloveniji.

U svim zemljama Evropske unije žene žive duže od muškaraca, a broj pripadnica lepšeg pola premašuje broj muškaraca, pokazuje najnovije istraživanje Evrostata.

Kako se navodi u studiji evropskog statističkog biroa, na stotonu muškaraca dolazi 105 žena, a najveća disproporcija je u Letoniji, gde živi čak 18 odsto žena više nego muškaraca, i u Estoniji, gde na sto muškaraca dolazi 113 žena.

Iako Srbija nije deo EU, podaci Republičkog zavoda za statistiku takođe svedoče da žene u Srbiji žive pet godina duže od muškaraca, a očekivano trajanje života za pripadnice lepšeg pola je 78 godina, navodi list.

U našoj zemlji živi 181.228 žena više nego muškaraca, a polna neravnoteža naročito je izražena u gradovima u kojima broj žena umnogome premašuje broj muškaraca - samo u seoskim sredinama živi više pripadnika jačeg pola.

Očekivani životni vek žena u EU je 83,3 godine, dok je prosečni vek muškarca 77,9 godina - iako postoje velike kontinentalne razlike. Primera radi, pripadnice nežnijeg pola u Letoniji i Litvaniji žive čak celu deceniju duže od muškaraca, dok dame u Danskoj, Irskoj, Švedskoj i Holandiji žive četiri godine duže od muškaraca.

Pored toga što žene duže žive, one ranije napuštaju roditeljski dom, kasnije se zapošljavaju i preuzimaju brigu o deci i domaćinstvu.

Statistika koja brojkama slika zdravlje Evropljana svedoči da su nezdrave navike češće kod muškaraca, četvrtina muškaraca i svega 16 odsto žena svakodnevno drži zapaljenu cigaretu, a najveći broj pušača živi na Kipru i u Austriji. Zloćudni tumori, infarkti srca i moždani udar najčešći su uzroci smrti u EU i Srbiji, a od njih češće umiru muškarci.

Podaci o profesionalnom životu pokazuju da žene u proseku dobijaju prvi posao u 23. godini - godinu dana kasnije od muškaraca, a odlaze u penziju sa 58,8 godina, odnosno godinu dana ranije od muškaraca.

Navodi se i da su u EU svega 33 odsto menadžera žene. Najveći broj menadžerki živi u Letoniji (47 odsto), a najmanje u Luksemburgu (18 odsto). Od ukupnog broja preduzetnika u Srbiji 30 odsto su žene.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online