Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 31.05.2019.
22:00
Z. Marjanović - Vesti A

Pečalbar od osam godina

Iako stara srpska reč pečal označava nevolju, muku i jad, a reč pečalbar se odnosi na nadničare, težake, argatine, a u novije vreme i gastarbajtere, ova značenja u slučaju dečaka Strahinje Pejčića (8) iz Pirota - ne važe! Ili, bar ne u potpunosti.

Z. Marjanović
Posle rada - učenje: Strahinja sa ocem Stevanom

Strahinja je jedan od 110 stanovnika radničkog naselja nedaleko od Arilja u kome su smešteni radnici firme Hidrotehanika-Hidroenergetika koja izvodi radove na izgradnji brane Svračkovo na reci Veliki Rzav odakle će se u dogledno vreme vodom napajati veći deo Zapadne Srbije.

U ovom preduzeću već 32 godine radi Stevan Pejčić koji je vrstan majstor zbog čega je u kolektivu veoma cenjen, ali poštovan je i zbog toga što je kao samohrani otac pre dve godine na gradilište, odnosno u radničko naselje odlučio da dovede i svog sina Strahinju koji je u međuvremenu postao miljenik svih radnika.

- Kada sam ostao bez supruge ništa mi drugo nije preostalo nego da na gradilište dovedem i sina Strahinju. Ali, ni od posla ni od njegovog dolaska među radnike ne bi bilo ništa da nije bilo razumevanja rukovodstva firme koje mi je mnogo pomoglo oko Strahinjinog dolaska, a i danas pomaže - priča Stevan.

On dodaje da je njemu i sinu "obezbeđen, mogu slobodno reći, za uslove u radničkim naseljima, pravi apartman".

Z. Marjanović
Omiljen i među školski drugovima

- Strahinja ima svoju sobu, kompjuter i sve uslove za bezbrižan život mada je jedino dete u naselju. No, iako je mlad, Strahinja je veoma zahvalan i rukovodstvu firme, ali i radnicima u naselju kojima je postao miljenik - reči su Strahinjinog oca.

Svojim ponašanjem Strahinja je "kupio" sve žitelje pečalbarskog naselja, ali je postao miljenik i celog rukovodstva Hidrogradnje.

Z. Marjanović
Zahvalan dobrim ljudima

- Strahinja je prava radost i veliki drug za sve nas u radničkom naselju. Ove godine smo ga upisali u prvi razred u školi u Arilju i svakog jutra ga naš automobil vozi do škole i nazad u naselje, a on se odužuje tako što vredno uči i što je omiljen u školi - kaže za "Vesti" inženjer Nenad Jokić, direktor gradilišta Hidrogradnje, koja u Svračkovu kod Arilja gradi grandioznu branu.

Iako je Strahinji tek osam godina, on za sobom već ima godinu dana pečalbarskog života i mnogo prijatelja i među đacima i među radnicima, sećaće se pečalbarskog hleba iz radničkog naselja kod Arilja.

Z. Marjanović
Omiljeni klub u apartmanu

Strahinja je pravi džentlmen

O tome koliko je Strahinja posvećen učenju i školi svedoči njegova učiteljica Žanka Selković koja objašnjava kako je Strahinja dobio nadimak Džentlmen.

- Strahinja je divan dečak koji se izvanredno uklopio u novu sredinu i svojim ponašanjem je osvojio duše druge dece. Omiljen je i među đacima i među njihovim roditeljima koji ga pozivaju na dečja slavlja, odvoze ga i dovoze do radničkog naselja i na neki način, kao i radnici, brinu o njemu. Strahinja ima nečeg džentlmenskog u sebi što pokazuje tako što otvara vrata kada izlazim iz učionice i što ne štedi zagrljaje sa drugom decom svakog jutra kada počinju časovi. Ja sam mu nadenula nadimak Džentlmen, jer Strahinja, pored lepog imena, zaslužuje i nadimak koji odgovara njegovom karakteru - naglašava učiteljica Žanka.

Biću inženjer

- Jednog dana ću i ja postati građevinac, ali građevinac sa diplomom inženjera i nikada neću zaboraviti ljude koji su mi pomogli u životu - kategoričan je osmogodišnji đak pečalbar Strahinja Pejčić.
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online