Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Četvrtak 01.09.2011.
04:49
Vestionline A

Bez većih poreza radi pokrivanja deficita

Vlada Srbije neće povećavati poreze do kraja godine da bi pokrila povećanje deficit budžeta od 20 milijardi dinara, što je dogovoreno u okviru novog aranžmana iz predostrožnosti s Međunarodnom monetarnim fondom (MMF), jzjavio je državni sekretar u Ministarstvu finansija Vuk Ðoković.

Vuk Đoković

Đoković je rekao RTS-u da novi aranžman s MMF-om daje garanciju da se u Srbiji vodi ekonomska politika na odgovoran način i da investitiori mogu imati poverenja u njene obveznice, čije se izdavanje uskoro očekuje u evrima.

Na pitanje gde će vlada uštedeti u rashodima budžeta, Ðoković je odgovorio da se najveće uštede mogu ostvariti na pozajmicama javnim preduzećima, za robu i usluge kao što su kupovina novih automiobila ili investicioni radovi, a radi se o manjim projektima na lokalnom nivou.

Pri tom, mora se zadržati postojeći nivo plata i penzija koje se isplaćuju iz budžeta i njihov rast u naredne dve godine biće usklađen s rastom inflacije, plus polovina iznosa rasta bruto domaćeg proizvoda.

Šef stalne misije MMF-a u Beogradu Bogdan Lisovolik rekao je da je MMF odobrio novi aranžman da bi osigurao stabilnost srpske ekonomije, jer se ne mogu predvideti kretanja na svetskom tržištu u uslovima aktuelne krize. Sredstva od milijardu evra, predviđena novim aranžmanom, samo su garancija u slučaju nepredviđenih situacija i ne mora da znači da će taj novac i biti povučen, objasnio je Lisovolik.

Odgovarajući na pitanje u kojim okolnostima bi Srbija mogla da povuče tih milijardu evra, Lisovolik je objasnio da ukoliko bi enormno poskupela nafta na svetskom tržištu to bi podstaklo rast cena i inflaciju u Srbiji i onda bi Srbija morala da brani stabilnost kursa zbog rasta cena, za šta bi mogla da povuče odobreni kredit od MMF-a.

Što se tiče reformi javnog sektora u Srbiji, Lisovolik je rekao da bi one trebalo da se sprovedu, ali su u ovom momentu u drugom planu, jer ih je veoma teško sprovesti u predizbornoj godini i izrazio nadu da će ih nastaviti nova vlada.

Bogdan Lisovolik

Lisovolik je rekao da je moguće ostvariti uštede u budžetu, o čemu je protekle dve nedelje MMF razgovarao s Vladom Srbije i identifikovane su oblasti gde su uštede moguće i napomenuo da će o tome morati da se postigne politički dogovor u Srbiji.

Jasno je da će neke uštede biti teško ostvariti u izbornoj godini, jer i izbori puno koštaju, dodao je predstavnik MMF-a.

Komentarišući ocene u domaćim medijima da je MMF ovaj put "progledao kroz prste Srbiji", odobravajući joj povećanje deficita budžeta sa 4,1 na 4,5 odsto BDP-a, Lisovolik je podsetio da je Srbija ispunila dogovor u prethodnom aranžmanu i izbegla negativne efekte svetske krize i zbog toga nema bojazni da Srbije neće poštovati dogovorene mere.

"Srbiji želimo da pomognemo da razvija svoju ekonomiju", naglasio je Lisovolik i dodao da MMF želi da pomogne Vladi Srbije u izdvajanju više sredstava za kapitalne investicije i otvaranje novih radnih mesta.

Lisovolik je podsetio da je problem Srbije što se skoro 70 odsto budžeta troši na javnu potrošnju, na plate i penzije i ukazao da je najveći problem naše zemlje velika stopa nezaposlenosti. MMF je pripremio paket mera za povećanje zapošljavanja koji u ovom momentu nije moguće sprovesti, ali će to ostati zadatak za novu vladu, ukoliko bude želela da nastavi saradnju s Fondom, rekao je Lisovolik.

POVEZANE VESTI

Petak 02.09.2011. 03:32
Velika greška vlade je što se zaduživala i kada treba i kad ne treba. Slepo je verovala MMF-u, kome je naravno išlo u prilog da se Srbija zadužuje, jer MMF pare ne poklanja već ih prodaje i zarađuje. Ali po meni vlada je više kriva za propadanje Srpske privrede, male privrede i preduzetništva,i normalno je da se kao posledica loše politike vlade, desilo to da nemamo realnih prihoda, i šta, jedino rešenje im je bilo zaduživanje. Da su barem te pare upotrebili za spašavanje poljoprivrede pa i privrede. Ovako sve pare su završile u javnoj potrošnji i glupostima tipa Obnova voznog parka, veće plate poslanicima, krpljenje rupa u budžetu i tome slično.
Petak 02.09.2011. 03:39
Pare od kredita odlaze na gluposti. Naša "vrla" vlada nije ništa radila ni zaradila, već nerad finansira kreditima koje ćemo krvavo da otplaćujemo svi mi, a oni će čak i kad ih smenimo i izglasamo bolje od njih, ostati nedodirljivi jer su se nafatirali dovoljno da budu na slobodi. Zato trebamo na izborima da glasamo za one koji se kunu u pravdu i poštenje, (SNS), i koji će po dolasku na vlast imati snage i hrabrosti da se suoče sa svim tajkunima, organizovanim kriminalcima i "stručnjacima" iz ove vlasti koji su svojim glupim potezima bacili finansijski Srbiju na kolena.
Petak 02.09.2011. 03:43
Vladajuća koalicija svoju nesposobnost hrani novim kreditima, a ne haju da je opšte poznato da u MMF-u i Svetskoj banci, kao i u drugim finansijskim institucijama na Zapadu, postoji uvreženo mišljenje da finansijski sektor u tranzicionim zemljama ne bi trebalo da ostane u domaćem vlasništvu. Koncepcija globalnog sela predviđa da visoko rentabilne grane privrede, kao finansije, telekomunikacije, proizvodnja i distribucija nafte i električne energije, treba da budu pod kontrolom i u vlasništvu zapadnog kapitala.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online