Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 21.08.2018.
22:38
b92.net, Vestionline A

Jedna od najsavremenijih fabrika guma dolazi u Srbiju

Kineska kompanija za proizvodnju automobilskih guma "Šandong Linglong" počeće sledeće godine izgradnju pogona u Zrenjaninu.

pixabay.com
Kineska kompanija za proizvodnju automobilskih guma počeće sa izgradnjom sledeće godine u Zrenjaninu

Za to je Grad obezbedio 136 hektara zemljišta, a posao u fabričkim halama će dobiti 1.500 radnika.

Pregovori sa kineskim gigantom trajali su godinu dana, kaže za Tanjug gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i ističe da je njegov grad spreman za ovu, kako kaže, "najveću investiciju ikada" u taj grad. 

- Kineski investitor hoće da dođe u Zrenjanin, hoće da uloži skoro milijardu dolara u celu investiciju. Čekaju odobrenje svog ministarstva i mi mislimo da neće biti problema i da će oni doći u Zrenjanin - kaže Janjić. 

Kineska kompanija za proizvodnju automobilskih guma "Šandong Linglong" objavila je juče da planira investicioni projekat u Srbiji vredan 994,4 miliona dolara (870,4 miliona evra).

Uz vest koja je objavljena juče u medijima, priložen je i dokument na kineskom jeziku sa zvaničnog sajta Šangajske berze, u kojem je Srbija označena kao investicioni cilj "Šandong Linglonga" u inostranstvu. 

Vlada Srbije i lokalna samouprava su mesecima vodiili pregovore, a kako kaže Janjić, "izgleda da se došlo do kraja". 

- Pregovori su vođeni više od godinu dana. Lično predsednik Vučić koordinira tim dogovorima i rezultat je kakav smo i očekivali, pozitivan - rekao je Janjić. 

Fabrika će se graditi u industrijskoj zoni Jugoistok u Zrenjaninu, za šta je grad obezbedio 136 hektara zemljišta. 

- Proizvodiće se visokokvalitetne gume i biće to jedna od najsavremenijih fabrika guma u Evropi - kaže Janjić i napominje da će sve procedure vezane za ekološku proizvodnju biti poštovane. 

Govoreći o radnim mestima koja će se obezbediti ovom investicijom, gradonačelnik Zrenjanina podseća da je prošle godine u tom gradu otvoreno više od 3.000 novih radnih mesta, a najavljuje da će do kraja ove godine posao dobiti više od 1.600 Zrenjaninaca. 

- I onda, sledeće godine, kineska kompanija kreće sa izgradnjom velikog pogona i sa investivcijom od milijardu dolara, što je dobra vest za Srbiju, ne samo za Zrenjanin - poručuje Janjić. 

Plan je da kineska kompanija u fabrici u Zrenjaninu godišnje proizvodi 13,62 miliona komada radijalnih guma visokih performansi.

Projekat tek treba da odobri kineska državna Komisija za nacionalni razvoj i reformu, kao i Ministarstvo trgovine Kine i Državna administracija za razmenu s inostranstvom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online