Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 09.09.2018.
09:48
B92 A

Ekonomske krize u Turskoj i Argentini: Hoće li se "zaraza" raširiti?

Ekonomske krize u Turskoj i Argentini pokrenule su rasprave o širenju "zaraze", odnosno opasnosti da se finansijski problemi u jednoj zemlji preliju i na druge.

pixabay.com
Turska lira

Turska se trenutno bori s padom valute i pogoršanjem odnosa sa SAD, dok je kriza u Argentini primorala tamošnju vladu da najavi mere štednje i da od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) zatraži raniju isplatu sredstava iz dogovorenog zajma u visini od 50 milijardi dolara, prenosi BBC.

Oštar pad vrednosti turske lire i argentinskog pezosa podgrejali su strahovanja da će sve valute, od Južnoafričke Republike do Rusije, slediti isti trend. U Aziji, indijska valuta rupija i indonežanska valuta istog imena već su pogođene.

Ali, da li bi azijske ekonomije trebalo da strahuju?

Jednostavno rečeno, širenje krize je automatski proces, jer ekonomski problemi u jednoj zemlji podstiču ulagače da prodaju imovinu u ekonomijama sa sličnim rizicima. U globalizovanom svetu, kriza u jednoj zemlji može brzo da se proširi na druge putem trgovinskih veza ili bankarskih pozajmica.

Kada jedna ekonomija počne da posrće, kompanije obično smanjuju proizvodnju, a zatim i broj radnih mesta. Kao rezultat toga, građani imaju manje novca za potrošnju na robu, uključujući i onu iz uvoza, što je loša vest za globalne kompanije koje izvoze značajne količine u tu zemlju.

Tokom ekonomskih kriza, ulagači su skloni prodaji rizičnije imovine, kao što su valute ili deonice na tržištima u razvoju, i zadržavanju onih sigurnijih, kao što su američki dolar ili državne obveznice koju su izdale velike ekonomije.

Viši ekonomista Kapital ekonomiksa, Džulijan Evans-Pričard, kaže da su zemlje koje se oslanjaju na novac iz inostranstva i imaju inostrane prilive novca na svoja tržišta deonica i obveznica, posebno izložene riziku "zaraze".

Ako kriza utiče i na slabljenje domaće valute, troškovi uvoza rastu, što dodatno šteti potražnji. Međutim, Džozef Gagnon iz Peterson instituta za međunarodnu ekonomiju sa sedištem u Vašingtonu tvrdi da Azija ima "vrlo slabe trgovinske veze" sa Argentinom i Turskom, "tako da nema previše razloga za brigu".

Glavni ekonomista analitičke kuće IHS Markit za azijsko-pacifički region, Radživ Bisvas, takođe smatra da su trgovinski odnosi s Turskom malo verovatan kanal za prelivanje krize na Aziju, s obzirom da se taj region mnogo više oslanja na velike ekonomije poput Kine, Evrope i SAD.

"Značajnija zabrinutost za zemlje Azije i Pacifika bi bila ako bi ekonomska kriza u Turskoj rezultirala prelivanjem krize na valute i deonice tržišta u razvoju, što bi potencijalno moglo podstaći značajan odliv kapitala s tih tržišta", kazao je on.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online