Četvrtak 6. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 19.10.2011.
14:03
P. Arsić - Vesti A

Amerikanci ruše Federaciju BiH

Američki ambasador u BiH Patrik Mun potvrdio pisanje "Vesti" da SAD žele reformu Ustava Federacije BiH, a ne Ustava BiH.

Naš list je još ranije, iz svojih diplomatskih izvora, objavio informaciju da predstoji pritisak američke ambasade na bošnjačke i hrvatske političare od kojih će tražiti da reformišu Federaciju BiH, odnosno Vašingtonski mirovni sporazum, jer ovaj entitet ima astronomsku javnu potrošnju koja dostiže 72 odsto BDP.

SRPSKA NE PRAVI PROBLEM U BOSNI: Ambasador SAD Patrik Mun i Milorad Dodik

Prema našim informacijama, pomoćnik američkog državnog sekretara Filip Gordon, tokom poslednje posete BiH, bio je zapanjen ovim podatkom, ali i zadovoljan što javna potrošnja u RS iznosi oko 35 odsto BDP.

Nakon što je šokirao sarajevsku javnost izjavom da podržava jaku RS, a potom i dao saopštenje u kojem pozdravlja konstruktivnost srpskih lidera tokom razgovora o formiranju Saveta ministara, Mun je sarajevske političare ovaj put neugodno iznenadio izjavom da treba pojednostaviti funkcionisanje Federacije BiH i da je najvažnije da se u Federaciji shvati da se ona mora reformisati.


On je naveo da i Bošnjaci i Hrvati imaju pitanja koja žele rešiti i istakao da će SAD pomoći ako bude postignut konsenzus političkih lidera u Federaciji o reformama.
Podsetimo, Federacija BiH ima 11 vlada i isto toliko skupština. Osim federalne Vlade, postoji i deset kantonalnih vlada, a ukupan zbir ministarstava dostiže brojku 140.


Komentarišući Munovu izjavu, lider SDA Sulejman Tihić je priznao da je "RS mnogo funkcionalniji i jeftiniji entitet u ekonomskom smislu za razliku od Federacije BiH koja je skup entitet".


- U Sarajevu, na primer, imamo opštine, grad, kanton, entitet i državu, odnosno pet nivoa vlasti na jednom mestu. To je skup i nefunkcionalan sistem koji treba pojednostaviti. Za to je neophodna reforma Ustava Federacije BiH sa ciljem da to bude efikasniji entitet i da se vidi treba li neke kantone, na primer, ukinuti - kazao je Tihić.


Predsednik SDS-a Mladen Bosić, koji već godinama upozorava da je izvor problema u BiH Vašingtonski (Ustav Federacije BiH) a ne Dejtonski mirovni sporazum, kaže da nije iznenađen Munovom izjavom.


- Jasno je da Federacija BiH ima enormnu javnu potrošnju i da ni bogate zemlje ne bi mogle da podnesu toliku administraciju, a kamoli BiH. Uostalom, i u mišljenju Venecijanske komisije iz 2005. godine navodi se da je neophodno reformisati Federaciju BiH, ali da unutar tamošnjih političkih faktora nema konsenzusa po tom pitanju - naglasio je Bosić.

Dodik: RS je samoodrživa

 

Kada je reč o Munovoj oceni da Federacija BiH treba da bude reformisana jer je skupa, predsednik SNSD-a Milorad Dodik je ukazao na postojanje raznih ideja, od predloga da budu tri entiteta, dok neki govore da to ne može.


- Ne znam šta im je na umu. Što se tiče RS, ona je pokazala da može da bude samoodrživa i da upravlja svojim resursima na najbolji način i da da značajan i konkretan doprinos rešavanju (pitanja) u BiH - istakao je Dodik.

POVEZANE VESTI

Sreda 19.10.2011. 14:49
Zašto hoće da stvore jaku Federaciju? Da bi ona prvo pojela Hrvate, a onda ostaje samo jedan protivnik - Srbi i Republika Srpska. Nemojte da mislite da nam Amerikanci žele dobro. Nikad nisu, nikad neće. Sve to vodi stvaranju unitarne BIH, danas su nefunkcionalni kantoni, a sutra će to biti entiteti... Postoje dva rješenja za BIH otcjepljene RS i stvaranje trećeg entiteta. Srbi moraju tražiti nadoknadu za teritorije koje su izgubili nepreciznim crtanjem karata, a mora se riješiti i status Brčko distrikta. Ne smijemo nikada predati srpske opštine u FBIH - Glamoč, Grahovo, Drvar, Petrovac... To mora biti srpsko...
Sreda 19.10.2011. 15:05
Mnogo smo jaki! PS:Sve za SRPSKU.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online