Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Utorak 01.11.2011.
05:16
Srna A

Koen: Niko nije stradao kao Jevreji i Srbi

Ambasador Izraela u BiH David Koen rekao je sinoć u Banjaluci da jevrejski i srpski narod imaju zajedničku istoriju i da nema naroda kao što su ova dva, koja su toliko propatila u Drugom svetskom ratu.

Koen je, nakon svečanog prijema u Banskom dvoru povodom 63. godišnjice nezavisnosti Izraela rekao da su, nažalost, mnogi Jevreji na ovim prostorima uništeni u Drugom svetskom ratu, tako da u čitavoj BiH danas živi oko 1.000 Jevreja.

On je ocenio da koncert i svečani prijem, koji su održani u Banjaluci, imaju mnogo značaja i da predstvaljaju kombinaciju srpsko-izraelske kulture.

Hrabro prijateljstvo: David Koen

"Ovo je jedna kombinacija kulture koja ima duboke korene u odnosima između srpskog i jevrejskog naroda i ovde smo prvi put da u Banjaluci, u RS, obeležimo dan nezavisnosti države Izrael", rekao je Koen novinarima nakon prijema.

Koen je rekao da će Izrael u narednom periodu nastojati da uspostavi što bolju saradnju sa kompanijama u RS, zaključujući da je reč o hrabrom prijateljstvu RS i Izraela koje vodi ka boljoj i jačoj privrednoj saradnji.

Ko je antisemita?

Arije Livne

Arije Livne, senator RS i šef privrednog predstavništva Srpske u Izraelu, rekao da su odnosi između RS i Izraela malo komplikovani, jer RS nije država, već entitet u državi BiH, što otežava odnose koji bi bili na najvišem nivou ukoliko bi se radilo o dve države.

"Odnosi između RS i Izraela su toliko dobri da ne mogu biti bolji", zaključio je Livne.

On je izrazio žaljenje što je ambasador Poljske u BiH napustio salu u Banskom dvoru za vreme njegovog obraćanja prisutnima kada je rekao da je Poljska bila antisemitska zemlja u Drugom svetskom ratu.

"Nisam mislio na generaciju današnje Poljske, već na generaciju u Drugom svetskom ratu. Ukoliko je to rečeno na nedostojan način smatram da treba da se izvinim ambasadoru Poljske u BiH na tome što je kazano", rekao je Livne novinarima u Banjaluci.

POVEZANE VESTI

Utorak 01.11.2011. 07:00
Izrael je odrzao komemoraciju zrtava stradalih u Jasenovcu,Srbe nisu ni pozvali,ni spomenuli,valjda su zrtve drugog reda,a u samom Jasenovcu je stradalo najvise Srba. Za vreme poslednjeg rata davali su pomoc muslimanskoj deci u Sarajevu dok su u to vreme Srbi i njihova deca umirali od gladi,progonjeni i ubijani po muslimanskim logorima o kojima se i danas cuti,a sam grad je skoro etnicki ociscen od Srba.
Utorak 01.11.2011. 09:06
Jedan podatak za Palestince koji treba znati. Rodjeni stric Jasera Arafata, Muftija Jerusalima-El Huseini je u 2.sv.ratu organizovao kao SS saradnik muslimane iz Jugoslavije u tzv.Handzar diviziju. Bio im je duhovni vodja u pokoljima Srba na teritoriji Crne Gore, Bosne i Stare Raske. Samo u selu Velika kod Andrijevice su poklali stotine Srba. Tito ga je pustio da se vrati ziv i zdrav u Palestinu i njegov odnosa sa Arafatom je u tome zasnovan. Da znate Srbi i da pamtite.
Utorak 01.11.2011. 07:19
expresno priznali rvatsku, ukoliko republika srpska ima svoju racunicu nek ide u tom pravcu mada s njima treba otvoriti cetvore oci ukoliko i to pomogne...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online