Sreda 5. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 31.01.2012.
15:36
Beta A

Crnogorska pravoslavna crkva: Ne treba nam ugovor sa državom

Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) nije zainteresovana za ugovor sa Vladom Crne Gore o uređivanju odnosa između te crkve i države.

Foto: Arhiva

"Nama to ne treba, neka Vlada reši crkveno pitanje i pitanje crkvene imovine", rekao je danas agenciji Beta predstavnik CPC Stevo Vučinić. On je najavio da će se kasnije obratiti Ustavnom sudu Crne Gore, s inicijativom da oceni ustavnost ugovora koje je Vlada Crne Gore ranije potpisala sa Svetom stolicom, a u ponedeljak sa Islamskom zajednicom u Crnoj Gori .

Vučinić je rekao da će, najverovatnije, sličan ugovor Vlada potpisati i sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), koji će, takođe, kako je upozorio, biti protiv državnih i nacionalnih interesa Crne Gore.

Pema rečima Vučinića, takvi ugovori odgovaraju "Rimu, Albaniji, Hrvatskoj, Sarajevu i Srbiji", a ne i Crnoj Gori. Po ugovoru sa Vatikanom, kako je Vučinić objasnio, katolička crkva u Crnoj Gori "može da radi šta hoće". Slična rešenja nudi i jučerasnji ugovor sa Islamskom zajednicom, jer reisa može da postavlja Sarajevo.

Vučinić kaže i da SPC "jedva čeka " da sa crnogorskom vladom potpiše šličan ugovor, jer bi tako, kako je objasnio, "zacementirala" svoj sadašnji status u Crnoj Gori.

Vučinić smatra da Skupština Crne Gore treba da poništi akt o ujedinjenju bivše CPC i Srpske pravoslavne crkve, koji je 17. jula 1920. godine potpisao suveren Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, kralj Aleksandar Karađorđević.Tek tada bi u Crnoj Gori bilo uspostavljeno "redovno crkveno stanje u pravoslavnoj crkvi".

Vučinić podseća da je CPC bila autokefalna crkva sve do akta ujedinjenja sa SPC i da je to priznavala i knjaževina, odnosno, kraljevina Crna Gora. Na osnovu toga, kako je objasnio, odnos između države i CPC je regulisan i nema potrebe potpisivati novi ugovor.

Crnogorski premijer Igor Lukšić rekao je u ponedeljak, nakon potpisivanja ugovora sa reisom Islamske zajednice Rifatom Fejzićem, da su u Crnoj Gori moguća "dva rešenja" što se tiče regulisanja odnosa s pravoslavnom crkvom, jer postoje dve crkve, SPC i CPC. Lukšić nije isključio ni mogućnost "otvaranja širokog dijaloga" o
jedinstvenoj pravoslavnoj crkvi, što je, kako je rekao, njemu bliže. Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori spremna je da sa Vladom Crne Gore potpiše sporazum o međusobnim odnosima na istim onim principima na kojima su utemeljeni ugovori sa Rimokatoličkom crkvom, Islamskom i Jevrejskom zajednicom, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Rektor cetinjske bogoslovije Gojko Perović kazao je agenciji Beta da bi ugovor morao da počiva na "principima demokratije, odvojenosti crkve od države, međusobnog uvažavanja i poštovanja unutrašnjih ustrojstava i viševekovnih crkvenih i državnih zakona". On je saopštio da je crkva spremna na dijalog sa državom o pravnom
položaju crkve i njenih institucija, ali i ocenio da su pozivi na dijalog o "rješenju crkvenog pitanja" u Crnoj Gori "nejasno i konfuzno" definisani od strane crnogorske vlade. 

POVEZANE VESTI

Utorak 31.01.2012. 15:42
Uplitanje politke u crkvene tj duhovne stvari nikako nije dobro..Registrovanjem te sekte i to u policiji,vlast montenegra je pogazila sve normative normalne drzave..Nije se ni cuditi jer su na vlasti i dalje bivsi komunisti..nevernici...Oduvek je crnogorska mitropolija bila deo S.P.C.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online