Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 07.10.2012.
12:34
Đ. Barović - Vesti A

Kraj Drine kao u Parizu

Tik uz stari most na Drini, u Andrićgradu u Višegradu, u petak su svečano otvoreni Gradska većnica, multipleks bioskop, knjižara i galerija. Ovom događaju prisustvovala je politička i kulturna elita Republike Srpske i Srbije, a reporteri "Vesti" su imali prilike da prisustvuju poslednjim priprema za ovaj, mnogi kažu, istorijski događaj.

Celu noć nadgledao radove: Emir Kusturica
 

Andrićgrad je noć ranije bio prava košnica radnika koji su do kasno u noć završavali ulaz u multipleks bioskop specifičnog imena Ponovo radi bioskop, knjižare Ili-ili, koja će se razlikovati od drugih po tome što će se u njoj prodavati i vino, ali i Gradske većnice u koju bi uskoro trebalo da se kompletno preseli lokalna vlast.

Nismo na sunčanju

Kada je zvanični deo programa završen, a novinari se sjatili oko predsednika države da bi uzeli izjavu, Dodik je još jednom pokazao koliko je duhovit.
Naime, nekoliko fotoreportera i snimatelja je počelo da se prepire ko će gde i kako da stane zbog najboljeg kadra. Predsednik RS je par minuta strpljivo slušao prepiranje, a onda mu je pukao film:
- Ako nije problem da se dogovorite. Nismo došli na sunčanje.

- Opština se do sada nalazila u zgradi koja je sazidana još za vreme Austro-Ugarske i u očajnom je stanju. Otuda sam i imao želju da se prebace u Andrićgrad kako bi dobili i lepu i funkcionalnu zgradu. Kad je reč o knjižari koja će biti i vinarija, tu nije ništa čudno. Pa i vino i knjige su povezane umetničkim nitima - objašnjava Emir Kusturica.
Proslavljeni režiser je do duboko u noć "dirigovao" radovima, a tek nakratko bi seo da se odmori u kafiću "Goja".


- Aloo, daj crvene. Aloo, debeli. Ti sediš, boli te... - zagrmeo je Emir na šefa gradilišta Radomira Stojića u trenutku dok su majstori počeli da farbaju zidove oko ulaza u bioskop, a šef gradilišta sa reporterima "Vesti" razmatrao dilemu da li će sve biti završeno "pre roka".


- Ono, profesore, stvarno treba da je malo crvenije. Ovako mi je malo mrtvački - odgovorio je odmah Stojić i boja je promenjena za samo nekoliko minuta.


- Sa profesorom ti je tako. Promeni nešto u poslednjem trenutku. Ako ga ne pratiš, ispadaš - kaže ovaj iskusni građevinac, vodeći nas kroz bioskop koji ima tri sale i tehniku kojom se mogu pohvaliti bioskopi u Parizu i Londonu.

Vino i knjige povezuju umetničke niti
 


- Samo za projektore i zvuk je plaćeno oko 100.000 evra. Kažem profesoru da je za te pare mogao da kupi avion, a on me pogleda onako ispod oka i odgovori: "Imam već avion" - smeje se Stojić.


Jutro kasnije, jedni su polivali glavnu ulicu koja nosi naziv Mlada Bosna, drugi brisali stakla na radnjama koje tek treba da se otvaraju, a treći su bili zaduženi za posluženje koje je bilo planirano za VIP goste.

Ruski umetnici

Andrićgrad je uz učesnike simpozijuma o Ivi Andriću posetila i ruski umetnici koji su oduševljeno razgledali urađeno, a nisu uspeli da sakriju iznenađenje gužvom koja se stvorila sa dolaskom gotovo kompletnog državnog vrha Republike Srpske.
- Ko su ovi ljudi pored Kusturice? - upitao je prevodioca jedan od njih.
- Mislim da je jedan predsednik države, a ovaj pored predsednik vlade.
Ruski umetnici su značajno klimnuli glavom i za svaki slučaj fotografisali zvanice.

Mada je svečano otvaranje bioskopa bilo zakazano tačno za podne, predsednik RS Milorad Dodik je sve iznenadio tako što je njegov helikopter sleteo sat vremena ranije.
Međutim, nikoga to nije puno zabrinulo, pa ni njega.

Strpljivo je sa Kusturicom prošao glavnom štraftom i sačekao premijera Aleksandra Džombića i ostale zvanice, uključujući i akademika Matiju Bećkovića.


- Bilo je trenutaka kada je Emir hteo da digne ruke od svega, da odustane, ali mu nisam dao. Ono što me posebno raduje jeste što je Republika Srpska dobila turističku destinaciju koja je to postala i pre nego što je zvanično završena. Mislim da je ovo retko mesto u svetu koje su turisti počeli da posećuju još kao gradilište - kazao je Dodik.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online