Ponedeljak 10. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Subota 03.08.2013.
21:46
Beta A

Izbeglice: Nema volje u Hrvatskoj da se reše problemi Srba

Koalicija udruženja izbeglica izrazila je danas ogorčenje što 18. godina posle hrvatske akcije "Oluja" i završetka rata nije učinjen suštinski pomak u rešavanju brojnih problema prognanih Srba iz Hrvatske.

"Hrvatska nije spremna da se suoči sa svojom ratnom prošlošću i prihvati nepobitnu činjenicu da je jedan od ciljeva operacije 'Oluja' bio i etničko čišćenje svojih građana srpske nacionalnosti. Zbog toga u Hrvatskoj nema stvarne političke volje da se poštuju ljudska i politčka prava izbeglih i prognanih Srba i Srba povratnika", piše u saopštenju koje je potpisao predsednik te Koalicije Miodrag Linta, poslanik u Skupštine Srbije iz kluba vladajuće Srpske napredne stranke.

Akcija ''Oluja''

Koalicija udruženja izbeglica pozvala je izbegle i prognane Srbe i druge građane da sutra u crkvi Svetog Marka u Beogradu prisustvuju parastosu povodom 18. godišnjice stradanja Srba u hrvatskoj operaciji "Oluja". Kako je saopšteno, posle parastosa delegacija Koalicije udruženja izbeglica će u Tašmajdanskom parku položiti venac na spomen ploču stradalim Srbima u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije.

Koalicija udruženja izbeglica je izrazila očekivanje da će do kraja godine biti sazvana posebna sednica Skupštine Srbije na kojoj bi se usvojila Rezolucija o poštovanju ljudskih prava izbeglih i prognanih Srba i drugih oštećenih građana iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

"Cilj Rezolucije jeste da obaveže Vladu Srbije da aktivno radi na rešavanju naših imovinskih i brojnih problema. Jedan od ključnih preduslova da dođe do iskrenog pomirenja srpskog i hrvatskog naroda jeste zaštita i povratak naših imovinskih, stečenih i statusnih prava, uspostavljanje istih standarda u suđenjima za ratne zločine i druga krivična dela iz ratnog perioda i rešavanje pitanja nestalih",
piše u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Subota 03.08.2013. 21:57
ако ћемо поштено - те "воље" првенствено нема у - Србији ? то би Линта - као члан "напредних" требао врло добро да зна ?
Subota 03.08.2013. 22:00
Ne znam šta ste i očekivali....,?? žao mi je svakog čovjeka, koji mora da napusti svoj dom, ali očekivati od onih, koji nas mrze od kad znaju za sebe, da će raditi na slučaju izbjeglica i povrata imovine, je čista glupost i zavaravanje tih, već nesretnih ljudi !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online