Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 21.12.2013.
14:01
M. Roknić - Vesti A

Obračun s desnicom preko srpskih leđa

Veljko Džakula, predsednik Srpskog demokratskog foruma iz Zagreba potvrdio je da će hrvatska vlada na godinu dana prolongirati obavezu građana Hrvatske koji borave u inostranstvu da do 29. decembra ove godine odjave prebivalište u Hrvatskoj.

Predsednik srpskog demokratskog foruma iz Zagreba Veljko Džakula
 

Koliko je Srba bilo pogođeno obavezom odjave prebivališta u Hrvatskoj?
- Po podacima koje imamo, radi se o 50.000 Srba koji su, nakon što su se vratili iz izbeglištva, zbog torture kojoj su bili izloženi, nemogućnosti zaposlenja, ponovo napustili Hrvatsku. Ovom merom oni su bili žrtve dodatnog kažnjavanja. Otišli su zbog egzistencije, da bi preživeli, a hrvatske vlasti hoće da ih izbrišu i iz prebivališta.

Kumovali i politički predstavnici

- Osim opštepoznate činjenice da nijedna vlast u Hrvatskoj ne pokazuje razumevanje za probleme srpske zajednice, zakonima koji često i ne prikrivaju rasističku notu, kumovali su i srpski politički predstavnici u Hrvatskom saboru. Upravo su oni dizali ruke i za te zakone, koji su najdirektnije pogađali upravo srpsku manjinu - kaže Džakula.

Desetinama hiljada Srba opet će biti zagorčan život?
- Ovom odgodom, koju hrvatska vlada treba da objavi, to će biti učinjeno na najduže godinu dana. A problem je u tome što sve te vlade nisu učinile ništa da omoguće povratak Srba svojim kućama, što su one koji su se vratili u velikoj meri prisilili da potraže egzistenciju izvan granica Hrvatske i ponovo je napuste, a ovakvim zakonima hoće dodatno da ih kazne.
Srbi nisu ovde dobrodošli, smetaju, treba im na svaki način zagorčati život. Prvo im se oduzme prebivalište, zatim će na udar doći imovina, obnovljene kuće i stanovi u kojima ne žive jer rade negde vani.


Kažnjavaju se i oni koji su neka prava i ostvarili?
- Upravo tako. Dobili su kuće ili zamenske stanove, ali od zidova nisu mogli da žive. I morali su ponovo da odlaze. Sada država zahteva da se odjave jer ne žive na tim adresama, zatim da vrate pare za obnovu jer ne žive u tim kućama. To je politika "kažnjeničke bojne" prema Srbima u Hrvatskoj.


Da li i aktuelna vlada ustrajava na takvoj politici prema Srbima?
- Ova vlada karikira srpski problem, uz podršku srpskih predstavnika koji brinu samo o svojim pozicijama. Vlada preko leđa srpske zajednice vodi svoje bitke sa desnicom u Hrvatskoj. Od te proustaške desnice vlast nas "brani" tako da nas je sve manje, da smo u sve težem položaju i da nemamo budućnosti u Hrvatskoj.

Ko je obavezan da se odjavi

U obavezi da o svom boravku u inostranstvu obaveste policiju ili diplomatsko-konzularno predstavništvo Hrvatske i odjave prebivalište u toj zemlji su Srbi koji su privremeno zbog zaposlenja, školovanja, lečenja i drugih razloga napustili Hrvatsku. Obavezni su i oni koji su obuhvaćeni programom obnove ili stambenog zbrinjavanja, a nekretnina im još nije obnovljena, osposobljena za stanovanje, vraćena i nisu stambeno zbrinuti u Hrvatskoj, zbog čega se nalaze u drugim zemljama.

POVEZANE VESTI

Subota 21.12.2013. 14:15
Kada vise nemogu da ubijaju, sada su resili da pokradu tudju imovinu, a naravno mi cemo im i to oprostiti zbog parade ponosa.
Subota 21.12.2013. 15:29
ipak postoji ljigaviji od picoustog i patuljastog.to je dzakula.prisustvao je proslavi "oluje"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online