Sreda 5. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Sreda 15.01.2014.
15:02
Ž. Marković - Vesti A

Bosanska vojska svađa narode i bruka državu

Oružane snage BiH i Ministarstvo odbrane ove zemlje ogrezli su u aferama, po ocenama mnogih postale su mesto razdora tri naroda, a uz to i nepotreban balast od koga nema nikakve koristi. Godišnje se za potrebe bosanske vojske izdvaja više od 150 miliona evra, što i onako osiromašenu državu gura u ambis.

Samo za slikanje: Jedinica Oružanih snaga BiH
 

Iz Republike Srpske svake godine pred usvajanje budžeta BiH stižu zahtevi da se izdvajanja za vojsku i Ministarstvo odbrane smanje, ali, po pravilu, takve incijative budu odbijene od strane bošnjačkih političara koji smatraju da su Oružane snage važan simbol državnosti BiH. Oni, međutim, i u ovom slučaju prave istu grešku, kao i sa nekim drugim nadležnostima za koje žele da ih prebace na zajednički nivo, pod opravdanjem da se time jača država. A stvar je potpuno suprotno jer bi tih 150 miliona koji se skrše za vojsku, u velikoj meri pomoglo funkcionisanje nekih drugih društvenih oblasti od kojih bi građani imali koristi.


Delovanje Oružanih snaga svelo se na pomaganje građanima prilikom elementarnih nepogoda, ali čak i to se radi neuspešno. Podsetimo samo da je u jednoj od takvih situacija pre dve godine helikopter Oružanih snaga pao, dok je pokušao da dostavi pomoć u sela oko Kalinovika, zametena snegom. Nedavno je objavljeno da je za remont helikoptera izdvojeno blizu četiri miliona evra, iako je reč o letelicama koje su korišćene u, verovali ili ne, ratu u Vijetnamu.

I Srbi bez hrane na ramazan

Od osnivanja 2005. godine Oružane snage BiH prate skandali. Već je pomalo i zaboravljen istorijski potez regruta u kasarni na Manjači kada su se umesto Bosni i Hercegovini zakleli Republici Srpskoj. Veoma brzo nakon toga, vojska je postala profesionalna pa je tako i regrutacija ukinuta.
Manjača je, inače, bila poprište više incidentnih situacija. Pre nekoliko godina na jednom od vojničkih šatora bila je istaknuta zelena zastava sa polumesecom i zvezdom, a bilo je problema i prilikom ramazanskog posta, kada srpski i hrvatski takođe nisu dobijali hranu sve dok ne zađe sunce i njihove bošnjačke kolege ne prekinu post.

Dušanka Majkić

Vojska se bruka i na drugim stranama. U proseku jednom mesečno u javnost procuri informacija o krađi oružja ili municije iz skladišta OS BiH. Nikada do detalja nije razjašnjeno koliko oružja je nestalo u proteklom periodu, a sumnja se da je deo naoružanja završio u ratovima na Bliskom istoku, pre svega, u Siriji.


Poslednja krađa prijavljena je pre sedam dana. Iz Ministarstva odbrane saopšteno je da je u vreme novogodišnjih praznika iz skladišta OS BiH u Krčmaricama kod Banjaluke ukradena određena količina materijalno-tehničkih sredstava. Mediji su objavili da je moguće da je krađa smišljena i organizovana iznutra, a postoji verovatnoća da je prijavljena da bi se pokrio nedostatak naoružanja.

U kasarni sa feredžom

Mediji u BiH danima su brujali i o slučaju u Travniku gde je utvrđeno da kao kuvar u lokalnoj kasarni radi pripadnik vehabijskog pokreta koji po Fejsbuku piše grozne stvari o "nevernicima". Problema je bilo i u kasarni u Pazariću gde je nemir unela pripadnica Oružanih snaga BiH koja je na službu dolazila pokrivena feredžom, tradicionalnom islamskom nošnjom. Sredinom 2010. godine, jedna jedinica OS BiH u Stocu kod Čapljine postrojena je uz zvuke hrvatske himne.

Predsedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost Parlamenta BiH Dušanka Majkić tražiće kompletnu informaciju o ovom slučaju. Ona je istakla da je sumnjivo da se krađa desi baš u vreme praznika.

- U Oružanim snagama BiH vlada ogroman kriminal, a oružje iz skladišta nestaje već godinama - kaže Majkićeva, koja je dugogodišnji žestoki kritičar stanja u Ministarstvu odbrane.


Ipak, umesto da se ide u pravcu ukidanja vojske, u BiH je pokrenuta potpuno suprotna incijativa. Grupa građana iz Tešnja u FBiH pokrenula je internet-peticiju za ponovo uvođenje služenja vojnog roka. Za samo dva dana potpisalo ju je oko 7.000 građana, a cilj pokretača inicijative je prikupiti 50.000 potpisa kako bi se ona mogla uputiti u parlament.


Vojni analitičar Gostimir Popović kaže da bi bolje bilo da su incijatori peticije pokrenuli incijativu o ukidanju OS BiH.


- One su potpuno izgubile smisao postojanja. Oružane snage su parodija od vojske koja osim proizvodnje skandala i besmislenog trošenja novca iz budžeta nemaju nikakvu osnovu da deluju - kaže Popović.

 

Afera sa čestitkama

Prema nezvaničnim saznanjima "Vesti", famozne čestitke sa motivima ljudskih žrtava koje su u režiji bošnjačkih nevladinih organizacija za Dan RS upućene na više stotina adresa, stigle su i brojnim zaposlenima u Oružanim snagama BiH. Prema tvrdnjama jednog od njih, gotovo svaki Srbin u vojsci je primio čestitku direktno na svoju poziciju, a neki čak i na zadacima koje izvršavaju u inostranstvu, što upućuje na zaključak da je neko zloupotrebio bazu podataka i doturio informacije autorima čestitke. Ako se ove tvrdnje pokažu kao tačne, to bi bio neverovatan skandal i novi udarac na Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH.

POVEZANE VESTI

Sreda 15.01.2014. 15:16
БиХ сваким даном све ближа тоталном распаду. "Дуго" је и трајала!
Sreda 15.01.2014. 15:20
Bosanska vojska!? Aha, pazi da nećete. Neko misli da ćemo se navići, ili da nećemo skontati!? Kako zvuči Šumadijska vojska, ili Vojvođanska vojska? Teško izgovoriti, je l da? Malo škripi među zubima!? Prodane duše mogu da nam pu*e.
Sreda 15.01.2014. 16:36
Ја сам се заклео Републици Српској. Они регрути су и сад под заклетвом...нису заборављени.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online