Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 27.01.2014.
04:47
RTS A

“Predsednik Josipović opstruisao izručenje Perkovića“

Hrvatski novinar istraživač Željko Peratović optužio je predsednika Iva Josipovića da je direktno odgovoran za odugovlačenje izručenja bivšeg funkconera jugoslovenske i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića Nemačkoj.

Navodno branio oca zbog dobre saradnje sa sinom: Ivo Josipović
 


Peratović je, gostujući u emisiji Hrvatske radio-televizije "Nedeljom u 2", rekao da je Josipović zapravo vršio pritisak na premijera Zorana Milanovića zbog toga što u njegovom kabinetu na poslovima savetnika za bezbednost radi Perkovićev sin Saša.


Novinar smatra da mlađi Perković, koji je bio i savetnik bivšeg predsednika Stjepana Mesića, nikako nije smeo da bude savetnik predsednika Josipovića.


"Naravno da Saša Perković nije odgovoran za dela svoga oca, ali njegov je otac nacionalni problem i suludo je da sin o svom ocu dobija izveštaje tajnih službi", naveo je Peratović, dodavši da su zapravo oni "obojica obaveštajci" i da su sve vreme bili u dobrim odnosima.
 

Pretnje smrću

Peratović je istakao da mu je Josip Perković pokazivao pištolj, zapretivši mu smrću ukoliko nastavi da piše o njemu.

Upitan čime je Perković zadužio Josipovića da bi on uticao na Milanovića da ne isporuči bivšeg obaveštajca, Peratović kaže da ne zna, ali da zna da su neki ljudi u okruženju predsednika države bili "veoma razočarani" kada ga je on od svog prethodnika Stjepana Mesića preuzeo Sašu Perkovića za savetnika.


"On kao savetnik aktuelnog predsednika (Mesića) nije mogao biti savetnik koji pomaže izbor nekoga ko je kandidat za tu funkciju (Josipovića)", rekao je Peratović, ukazavši da su u trenutku promene zakona o evropskom nalogu za hapšenje, tri dana uoči priključenja Hrvatsko EU, Perkovićev advokat Ante Nobilo, zatim ministar pravosuđa Orsat Miljenić i premijer Milanović isticali da je to učinjeno kako bi se zaštitili hrvatski branitelji.


"Analizom tih izjava vidimo da su one bile koordinirane, a Josipović je u svemu tome izigravao arbitra", rekao je Peratović, napomenuvši da nije srećan što je Hrvatska na taj način ušla u EU i da je očekivao otpor, ali od najuticajnije opozicione Hrvatske demokratske zajednice, a ne suprotnog tabora.


Preković je dodao i da je bio uveren da je hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine nedaleko od Minhena ubila "Arkanova grupa", ali je dodao da sada postoji i ta druga terorija da je to bila "Riječka grupa". Sa tim će, se kako je rekao, još jednom baviti nemački sud, pošto je Perković u petak izručen Nemačkoj.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online