Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 29.09.2014.
06:14

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Srbi idu do Vrhovnog suda SAD

Federalni sud u Čikagu doneo je odluku da nije nadležan po pitanju tužbe grupe američkih Srba poreklom iz Hrvatske, kojih u SAD ima oko 50.000. Oni terete vojnu konsultantsku firmu MPRI iz Sjedinjenih Američkih Država da je pripremala i obučavala hrvatske vojne snage za akciju "Oluja" 1995. godine, kada je na egzodus iz Hrvatske bilo primorano više od 300.000 autohtonih Srba.

Proces nastavlja 80 advokata: Savo Štrbac
 

Sudija Džon Li obrazložio je da pred američkim pravosuđem ne može biti pokrenut ovaj slučaj i tužitelje uputio da pravdu potraže na sudu u Hrvatskoj. Ovo obrazloženje nije konačno i advokati koji zastupaju tužbu imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu SAD.

Obezbedili genocid

Podsećanja radi, u tužbi se navodi da su hrvatski lideri poručili MPRI da žele da "uklone Srbe sa svoje teritorije", te da je "planiranje operacije izvršeno u sedištu kompanije u Virdžiniji i u Hrvatskoj".
- Operacija "Oluja" rezultirala je najvećim činom etničkog čišćenja u Evropi od Drugog svetskog rata. Nekoliko hiljada nedužnih civila bili su mete napada, ranjavanja i ubistava, zbog čega je od 300.000 do 350.000 pobeglo iz Krajine - ističe se u tužbi.
Navodi se, takođe, "da nije poznato da li je osoblje MPRI direktno učestvovalo u genocidu, već da je poznato da je ta firma obezbedila način da se genocid desi".

Tužba je, u ime svih krajiških Srba, podneta 2010. godine i podnosioci traže odštetu od 10,4 milijarde dolara, uz kamate od 1995. godine. Savo Štrbac, direktor Veritasa, uveren je da će sve tri advokatske firme, koje sa oko 80 advokata zastupaju tužbu, nastaviti proces do krajnje, najviše instance.


- Sudija Li je u odluci naveo da se većina umešanosti MPRI u događaje iz srpske tužbe desila izvan američke teritorije, kao i da poslovi koje je MPRI obavljala u svom sedištu u Virdžiniji, u vezi sa pripremama "Oluje", nisu dovoljni da bi se proglasila nadležnost američkog suda. Naši zastupnici imaju pravo žalbe i verujem da će nastaviti pravnu bitku. Više od 80 advokata iz tri kompanije zastupa tužbu i oni će, ako ustreba, ovaj proces nastaviti i u Hrvatskoj. Jer, sudija Li je u odluci takođe naveo da podržava podnosioce tužbe protiv MPRI i preporučio da podnesu civilne tužbe za ometanje i otimanje imovine, s obzirom na to da u tužbi stoji da su "hrvatske snage sistematski pljačkale i uništavale domove, poslove i useve, a neke kuće su i prisvojili". A onda će hrvatski sudovi morati da osude MPRI, koja bi trebalo da isplati Srbima odštetu - smatra Štrbac.


U igri je veliki novčani odštetni zahtev.


- Prema pravilima, u ovoj vrsti posla u svetu je uobičajeno da advokati ne uzimaju unapred novac od klijenta, već se namiruju sa trećinom dosuđenog novca za odštetu. Ako ni zbog čega drugog, onda im je i ovo jak motiv da proces dobiju - pojašnjava Štrbac.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 29.09.2014. 15:44
Amerikanac.Od kud mi pa možemo biti krivi.Takav zakon ne postoji.Nego vi tamo u ustašku hrvatsku pa sudjenje na principu_kadija te tuži kadija ti sudi.
Ponedeljak 29.09.2014. 15:50
Velika je greska sto se spominje novac kao nadoknada stete,tu ce uvjek da dobije onaj koji nije nista izgubio niti imao,obican covjek,stradalnik od toga nece vidjeti nista. Oni koji su pomagali i pripremali zlocine moraju biti kaznjeni,to treba traziti,a materijalna steta se nadoknadjuje da se imovina dovede u prvobitno stanje,bez postavljanja uvjeta dali cu ja tamo zivjeti ili ne. Americki gradjani,agencije kao i drzava,sebi su osigurali zastitu da samo protiv njih nemoze da se vodi sudski proces za ucinjene zlocine,to su nasi politicari potpisali jer ce Amerika stetu nadoknaditi kroz investicije i donacije,znaci opet je novac u igri koji odlazi u dzepove pojedinaca.
Ponedeljak 29.09.2014. 15:16
To nece dozvoliti ni Vucic ni Dacic , inace propast ce Srbija
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online