Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 22.10.2014.
12:23
Srna A

"Hrvatska da počne da poštuje prava Srba"

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta smatra da je neophodno da hrvatska strana konačno počne poštovati prava Srba u Hrvatskoj.

 

Hrvatska mora da počne da sprovodi zakon o pravima nacionalnih manjina: Miodrag Linta


Linta je ocenio da je dobro što će u Hrvatskoj danas i sutra biti održana sednica međuvladinog Mešovitog odbora Srbije i Hrvatske za nacionalne manjine.

Sednica Mešovitog odbora biće održana u Zagrebu i Vrhovinama, u Lici, dok je prethodna sjednica održana pre više od tri godine u Beogradu i Šidu, saopšteno je iz Koalicije udruženja izbeglica.

Linta je istakao da očekuje da će srpski deo međuvladinog Mešovitog odbora, na čelu sa državnim sekretarom u Ministarstvu prosvete Srbije Zoranom Mašićem, insistirati da hrvatska strana konačno počne poštovati prava Srba u Hrvatskoj.

"Neophodno je da Hrvatska što pre počne sprovoditi odredbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina iz 2002. godine", istakao je Linta.

On zahteva da Hrvatska provede odredbu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina o dvojezičnosti u 23 lokalne samouprave gdje je učešće Srba iznad 33 odsto, kao i da se u 11 županija uvede dvojezičnost, odnosno da srpski jezik bude u službenoj upotrebi sa hrvatskim.

Linta je istakao i da je potrebno da hrvatska vlast obezbedi zapošljavanje Srba u organima državne uprave proporcionalno učešću u ukupnom stanovništvu, kao i da obezbedi obrazovanje Srba na srpskom jeziku i pismu ili uvođenje dodatnih časova u svim lokalnim samoupravama, kao što je predviđeno zakonskim propisima.

Napominjući da je Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina predviđena ravnopravna upotreba jezika i pisma nacionalne manjine na području opština i gradova gde pripadnici čine najmanje trećinu stanovništva, Linta je podsetio da prema popisu stanovništva iz 2011. godine u 21 hrvatskoj opštini i dva grada Srbi čine više od 33 odsto stanovništva.

On je naglasio da u velikoj većini od 23 lokalne samouprave gde Srbi čine više od trećine stanovništva nisu postavljene dvojezične table na državnim i institucijama, a da su dvojezične table postavljene u većini lokalnih samouprava samo na opštinskim zgradama, o čemu odlučuje lokalna vlast u kojoj učestvuju Srbi.

Linta navodi da, sa druge strane, italijanska nacionalna manjina u Istri ima sva prava, bez obzira što je zastupljenost te manjine u samo jednom gradu iznad 33 odsto, a pravo na dvojezičnost već dugi niz godina koriste i Mađari i Česi na području Slavonije i Baranje.

POVEZANE VESTI

Sreda 22.10.2014. 17:10
Cuj PRAVA ...MA KAKVA PRAVA ...VI STE to pravo U-HR IZGUBILI. Sta bi trebali,da vas ponovo naselimo,da prodje par godina i eto opet belaja...e nece...
Sreda 22.10.2014. 14:29
Hoće.Evo već je počela i takoreći privela kraju:trećinu pobiti,trećinu pokatoličiti pa pobiti a trećinu proterati.To su prava Srba u Hrvatskoj odvajkada pa i danas.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online