Petak 24. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 17.05.2015.
16:38
Srna A

Novo (prihvatljivije) ime za terorizam - međunacionalni sukob

Pokrovitelji terorizma u BiH i Makedoniji nastojaće i dalje da eventualne terorističke akte u ove dve zemlje prikažu kao "nasilje zasnovano na poremećenim međunacionalnim odnosima", generisano navodnim ugrožavanjem ljudskih prava Bošnjaka i Albanaca, izjavio je Srni stručnjak za bezbednost Predrag Ćeranić.

Reuters
Terorizam "oblače u novo odelo" , pa još potežu i ratno nasleđe...

- Reč je o svojevrsnom političkom pristupu sa nepromenjenim ciljem u kojem će terorizam samo "odenuti novo ruho" i biće preimenovan u "sukobe na međunacionalnoj osnovi" - istakao je Ćeranić.

On je rekao da su potvrda te tvrdnje i teroristički napadi u Zvorniku i u Kumanovu, što je totalni apsurd.

- U BiH dodatno nastoje da prebace "lopticu" na ratno nasleđe, koje je navodno uzrokovalo traume kod napadača Nerdina Ibrića. Svedočenje majke poginulog Ibrića, objavljeno u nizu medija, bilo je ubedljivo, i oni koji su nastojali da "teroristički napad" u Zvorniku prekvalifikuju u "krvnu osvetu", nisu uspeli - podsetio je Ćeranić.

On naglašava da je u pojedinim političkim krugovima, pa čak i pojedinim bezbednosnim agencijama u BiH vidljivo distanciranje od termina "terorizam", jer stvara jasnu asocijaciju na ideje "Islamske države", pa je za pokrovitelje terorizma i one koji ih štite prihvatljivije, a i više odgovora interesima Zapada, prikazati tu globalnu pošast kao "međunacionalni sukob".

- Teroristički akti će, verovatno, i dalje biti korišćeni u cilju realizacije ratnih ciljeva - u BiH Bošnjaka, a na području Makedonije i Preševske doline s namerom da se realizuje poznati moto "jedan narod, jedna država, jedan san", koji u praktičnom smislu znači realizaciju projekta velike Albanije - naglašava Ćeranić.

Ono što se može očekivati, kaže on, jeste da će kreatori "velike Albanije" tražiti federalizaciju Makedonije, koja bi podrazumevala autonomiju za delove zemlje nastanjene albanskom većinom.

- Isti recept predviđen je i za Preševsku dolinu, kao i deo Crne Gore koji se naslanja na Albaniju, a u kojem je, takođe, albansko stanovništvo ogromna većina - rekao je Ćeranić.

Govoreći o odluci Okružnog suda u Banjaluci kojom su ukinute mere pritvora većini uhapšenih u policijskoj akciji "Ruben", Ćeranić kaže da je odluka donesena iako još nisu ni pregledani, u pretresu oduzeti, računari, tableti i mobilni telefoni, bez čega se ne može doneti konačan sud o namerama lica obuhvaćenih tom akcijom.

- Time je otežan posao organima gonjenja, a onima koji ilegalno nabavljaju oružje, vojne uniforme i pancirne prsluke se pomoglo, jer njihovi planovi nisu u potpunosti rasvetljeni - ocenio je Ćeranić.

POVEZANE VESTI

Petak 22.05.2015. 17:01
Steta sto vas srbe ne pita EU,jer vec odavno bi bio -lll- svetski rat,
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online