Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 10.05.2010.
16:02
Srna A

Ne pojednostavljujte rat u Bosni!

U prevelikoj žurbi da se pojednostave uloge ko je bio agresor, a ko žrtva u BiH, zanemaruju se ili potiskuju ključni detalji - da to nije bila agresija već građanski rat u kojem su zločine počinili predstavnici svih strana, piše danas britanski "Gardijan".

U tekstu pod naslovom "Ne pojednostavljujte rat u Bosni" navodi se da je sasvim ispravno da Radovan Karadžić treba da plati za zločine za koje ga sud proglasi krivim, ali ne treba zaboraviti da on i Slobodan Milošević nisu stvorili tu situaciju, već su je iskoristili i "pustili da ih voda nosi".

Način na koji će ratove u bivšoj Jugoslaviji oceniti budući istoričari još je predmet debata, ali zapadni mediji već imaju svoju verziju. Pojednostavljena naracija prikazuje Srbe kao agresore, bosanske muslimane kao žrtve, NATO kao spasioce i heroje, a Hrvate kao zbunjene posmatrače. Možda je uvek sudbina gubitnika u nekom konfliktu da bude "loš momak" u filmu koji sledi, a to je čini se slučaj sa bosanskim Srbima.

Geneza, korijen konflikta bio je u raspadu Jugoslavije i usponu agresivnog nacionalizma u vakuumu koji je nastao raspadom Titove ideologije bratstva i jedinstva i ne smije se svoditi samo na dobre i loše momke.

Još jedan važan faktor, koji se često izostavlja u zajedničkom, opšteprihvaćenom stavu o tome šta se dogodilo u BiH je nesigurna, "sve - je - moguće" atmosfera kada se Jugoslavija raspala.

U to vreme bilo je opšteprihvaćeno da Bosnom treba da upravljaju i dominiraju bosanski muslimani, a u BiH je oduvek postojalo veoma jako prisustvo i uticaj pravoslavnih Srba. Kada je taj region bio federalna jedinica unutar Jugoslavije ta raznolikost nije vodila toliko podelama i pucanju, niti je postojao imperativ da se definiše koja je etnička grupacija dominantna.

Ako se izostave te nijanse iz rezimiranja konflikta u BiH onda će istinske lekcije biti izgubljene za opštu javnost, a to se već podudara sa neproporcionalno velikom pažnjom koja se posvećuje nekolicini srpskih lidera kao da je njihovo hapšenje i suđenje nekako rešilo problem, a u stvari nije.

Karadžić je možda i imao komandu na snagama bosanskih Srba, ali on je uvek i pre svega bio političar, što otežava da bude utvrđeno šta je on lično naredio, a šta neki niže rangirani zvaničnik.

 

 

Mediji Karadžića nazivaju "Zver iz Bosne" i "brijačem", a sa druge strane imamo "srbofilsku" odluku britanske vlade da uhapsi ratnog predsednika predsedništva BiH Ejupa Ganića, čoveka optuženog za ratne zločine. Prostiče da je biti Bosanac jednako biti nevin, a to je potpuno u skladu sa idejom da su Bosanci isključivo bili žrtve "zlih" Srba.

Opominjujuća priča koju BiH mora da nam ispriča nije o zlim pojedincima već o opasnostima agresivnog nacionalizma i frakcionaštva, a to je danas relevantnija lekcija nego ikad u svetu koji se sve više smanjuje.

U stvarnosti, političko rukovodstvo BiH načinilo je neke tvrdoglave poteze koji su dramatično eskalirali početnu situaciju. U martu 1992. godine lideri bosanskih muslimana su ishitreno organizovali referendum o nezavisnosti od Jugoslavije pre same debate o mogućoj secesiji i čuli su se jasno razlozi i za i protiv.

To je rezultiralo poraznom odlukom Srba da bojkotuju referendum ostavljajući ih bez prava glasa kada je izborno telo većinom podržalo secesiju. Kasnije tog meseca potpisan je sporazum u Lisabonu koji je postavio okvir za multietničku koalicionu vladu.

Potpisnici su bili Radovan Karadžić za Srbe /predstavljajući 31 odsto populacije/, Mate Boban za Hrvate /14 odsto/ i Ailja Izetbegović za Bošnjake /43 odsto/.

Međutim, dve nedjelje kasnije Izetbegović odlučuje da povuče svoj potpis i kaoliciona vlada je napuštena, što je rezultiralo da 45 odsto populacije nema pravo glasa u odnosu na vladu bez jasnog objašnjenja zašto. Ovaj godađaj bio je od ključne važnosti u eskalaciji postojećih tenzija u sveopšti rat.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online