Nedelja 9. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 29.01.2016.
08:00
Đ. Barović - Vesti A

U džihad sa karticom UNHCR

Obaveštajci NATO-a još 1996. su upozoravali svoju komandu na opasnost da su brojne nevladine organizacije u BiH paravan za delovanje nekadašnjih mudžahedina, te da je većina njih menjala identitet tako što su bez ikakve kontrole dobijali zvanične legitimacije UNHCR.

Reuters
Bosna puna izenađenja: Međunarodni punkt u Oštroj Luci

"Vesti" su imale uvid u jedan od strogo poverljivih NATO dokumenata, tačnije depešu Kontraobaveštajne jedinice koja je bila smeštena u hotelu Jadran u Sarajevu, odakle su slani dnevni izveštaji Briselu.

U dopisu od 8. maja 1996. godine navodi se da na prostoru BiH i Hrvatske deluje 20 nevladinih organizacija koje potiču ili su osnivači sa područja Bliskog ili Srednjeg istoka.

U delu ovog izveštaja naslovljenog "moguća pretnja" operativci NATO-a tvrde da je na teritoriji Bosne nepoznat broj naoružanih muslimanskih ekstremista koji rade kao službenici "humanitarnih i pomoćnih" organizacija koje su pod okriljem UNHCR.

Zabranjeni

Među zabranjenim organizacijama iz BiH prednjači Al Furgan, koji je 26. septembra 1997. registrovan kao NVO Pomoć i prevencija od laži - Furgan. Slede Al Haramein i Al Masjed al Agsa čeriti foundejšn, Al Haramein islamik foundejšn, Benevolens internešnl foundejšn (Ilinois), a u Sarajevu registrovana kao Bosanska idealna futura kao i Taibah internacional - Bosnija ofis.
- Al Haramein je saudijska organizacija i u BiH ima dve organizacije - obe su na listi terorističkih grupa - ističe Galijašević.

- Na taj način pribavljaju UNHCR kartice koje im omogućuju pristup svim UN kampovima i objektima, uključujući Unproforove objekte. Izdavanje i kontrola kartica UNHCR je od drugorazredne važnosti za UNHCR iako su svesni da moraju biti više kritični u tom poslu. Zbog toga čak ni UNHCR ne može odrediti ko bi sve mogao imati nelegalno pribavljene UNHCR ID kartice, niti može kontrolisati broj ID kartica koje su trenutno u prometu - stoji između ostalog u ovom dopisu u koji su "Vesti" imale uvid, a u kome su taksativno nabrojane sve te sporne NVO.

Ekspert za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević kaže da je dve decenije kasnije, 2016. godine, situacija još tragičnija.

- U ovih 20 godina ukupno je 114 NVO nastupalo sa strogih, islamističkih pozicija, a novac su dobivale iz Saudijske Arabije, Katara, Turske, i ponekad iz Irana. Ali, danas je takvih "udruženja građana" koja su islamistički orijentisana ukupno 1.175, dakle skoro pa 600 procenata više. Zabrinjava podatak da od tog broja čak 65 učestvuje u regrutovanju džihadista za ratove u Siriji, Iraku i Avganistanu - ističe Galijašević.

On dodaje da je prema najnovijoj, konsolidovanoj listi organizacija koje su proglašene za "pretnju svetskom miru" Saveta bezbednosti UN od 17. januara 2016. godine na tom spisku i pet organizacija iz Bosne.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online