Ponedeljak 3. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 11.04.2016.
06:19
Đ. Barović - Vesti A

Veštak montirao Tuzlansku kapiju

Nekadašnji general Vojske Republike Srpske, Novak Đukić koji je zbog događaja u Tuzli 1995. godine pred Sudom BiH osuđen na 20 godina, najavio je krivične prijave protiv sudskog veštaka iz Sarajeva Berka Zečevića na osnovu čije ekspertize je i doneta ta presuda i N. N. osobe za koju je uveren da "stoji iza svega".

Srna
Čeka odluku suda u Beogradu: Novak Đukić (u plavoj jakni)

Višu sud u Beogradu u petak, 15. aprila, trebalo bi da odluči hoće li bosansku presudu ratifikovati ili ne, a general Đukić za "Vesti" kaže da će bez obzira na ishod tog postupka tražiti pravdu i kroz ove krivične prijave.

Neka se Srbija ugleda na Bosnu

Krstan Simić ističe da bosanska presuda protiv general Đukića sadrži nekoliko elemenata očigledne povrede prava na pravično suđenje.
- Postupak priznavanja presude ne predstavlja suđenje de novo. Međutim presuda mora biti podvrgnuta svim pravnim testovima, a posebno sa aspekta zaštite ljudskih prava koja su univerzalna vrednost civilizovanog društva - kaže Simić i ističe da čak i pravosudni sistem BiH studiozno razmatra zahteve za izvršenje presuda drugih država navodeći primere presuda Draženu Golemoviću i Kutli Miroslavu, pa čak i smanjuje presuđenu kaznu kao što je bilo u slučaju Ognjena Šimića.

- Osuđen sam na bazi pretpostavki i ozbiljno montiranog procesa, uprkos dva suprotna nalaza i mišljenja veštaka zbog čega je pred Sudom BiH moralo da se uradi superveštačenje, a nije. Zbog toga sam primoran da podnesem krivičnu prijavu i protiv Zečevića i N. N. lica zato što je očigledno da je nalaz veštaka svesno sačinjen protivno pravilima struke ili pod pritiskom N. N. lica kako je izjavljivao sam veštak Zečević - kaže Đukić.

On ističe da kako bi dokazali da nije kriv, grupa veštaka iz Srbije, ali i eksperata iz Izraela, Francuske i Češke učestvovala u potpunoj rekonstrukciji događaja na Trgu Kapija u Tuzli kada je, prema zvaničnoj verziji, sa srpskih položaja ispaljena granata koja je pobila 71, a ranila 240 ljudi.

- Sa ekipom stručnjaka uradili smo mnoge oglede kako bismo proverili nalaz i mišljenje veštaka Berka Zečevića. Proveli smo na terenu 93 dana od čega je izgradnja replike Trga Tuzlanska kapija trajala 52 dana, dok je deset dana utrošeno na pripremanje ogleda, a 30 na njihovo izvođenje. Angažovani veštaci, uključujući i one iz inostranstva došli su do zaključka da posledice koje su nastupile na terenu apsolutno isključuju projektil topa od 130 milimetara. Takođe su i određenim proverama uglova zaključili da uglovi doleta granate koje je uspostavio veštak Zečević stručno nisu održivi. Zaključke ovih veštaka potvrđuje i činjenica da tokom dokaznog postupka nikada u sudnici nisu pokazani geleri na osnovu kojih bi se mogao utvrditi da se ne radi o topovskoj granati - ističe general Đukić.

Nekadašnji član Ustavnog suda BiH, advokat iz Banjaluke, Krstan Simić kaže da Viši sud u Beogradu pred sobom ima "suptilan pravni postupak" čija poenta nije puko "izvršavanje presude" Suda BiH.

- BiH ima bogatu i raznovrsnu praksu u izvršavanju i priznavanju ovih presuda. Čini mi se da bi i Srbija morala uspostaviti iste standarde, a napominjem da je Apelacioni sud u Beogradu 25. decembra 2015. godine doneo presudu u slučaju Jurišić koja je gotovo identična presudi generalu Đukiću. Smatram da Srbija na generalu Đukiću treba obezbediti identične standarde koje je uspostavila u slučaju Đurišić. U suprotnom bi se radilo o diskriminaciji na štetu generala Đukića, a bilo bi narušeno i načelo pravne sigurnosti, te standardi koja je uspostavila sama Srbija - ističe Simić.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online