Utorak 28. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Nedelja 22.05.2016.
14:36
Vestionline, b92.net A

"Četnički sveštenik": Blagosiljao sam oružje mog naroda da ih brani od balija!

Vojislav Čarkić, "četnički sveštenik" pričao je za "Al Džaziru" o blagosiljanju oružja i vojnika tokom devedestih, sahranjivanju, ali i razmeni droge na frontu. Borio se u ratu u Bosni i Hercegovini, a njegova jedinica bila je stacionirana na Grbavici u blizini Sarajeva. Međutim, nije samo borio – krstio je vojnike i vodio službe na njihovim sahranama.

youtube.com
Rado se priseća ratnih dešavanja: Vojislav Čarkić

- Morao sam da sahranim ubijene pod snajperskom vatrom. Ponekad bih imao 20 sahrana dnevno. Dosta mi je groblja - kaže on. 

Kako dodaje, dok ispija čašicu rakije, "to je bilo vreme gladi kada je samo smrti bilo u izobilju".

- Blagosiljao sam oružje mog naroda da ih brani od balija - ističe Čarkić. 

Svedok koji je želeo da ostane anoniman kaže da je Čarkić nakon rata vodio službu na sahranama majke i brata Ratka Mladića, kao i da je Mladić bio prisutan uprskos tome što je u to vreme bio begunac. 

Na pitanje o tome Čarkić je odbio da da odgovor. Međutim, o ratu rado priča. 

- U ratu i u uniformi bio sam vojnik Hrista, ratnik srpskog naroda, pravi četnik - navodi on, ističući da nema razlike imeđu četnika danas i pre: Odani smo monarhiji i želimo svog kralja nazad. 

- Naravno da smo pucali, radili smo to jer su oni pucali na nas. To je rat - dodaje Čarkić. 

Alkohol i droga

U tekstu se nakon toga navodi da je opsada Sarajeva trajala tri i po godine, da je jedna od najdužih u istoriji modernog ratovanja, kao i da je bila teška - i za civile i za vojnike. 

- Pili smo dan i noć da izdržimo to užasno vreme. Bilo je i vojnika koji su uzimali heroin. Nisam mogao da verujem da je na prvim linijama fronta postojala čak i razmena droge između naših vojnika i njihovih. Naročito u Sarajevu je konzumacija toga bila visoka. Droga je pakao za vreme mira, ali zamislite za vreme rata - ističe on. 

Tu navodi da pre rata nije imao nikakva negativna osećanja prema svojim susedima. 

- Pre rata bio sam prijatelj sa imamom. Danas smo i dalje ponekad u kontaktu, ali više nismo prijatelji. Gde god je bila džamija ja bih sagradio crkvu.

Prema njegovim rečima, nikada neće zaboraviti dan kada je na svojim ramenima nosio krst namenjen za crkvu u Grbavici.

- Ne žalim ni za čim u svom životu. Sve je Bog stvorio - kaže on dok podiže tri prsta. Sve što sam uradio ponovio bih. Ali ako me pitate da li imam dušu rekao bih više ne.

POVEZANE VESTI

Nedelja 22.05.2016. 15:51
Oce li Al dzazira nekada da napravi emisuju o odredima mudzahedina u BiH i njihovim zlocinima????
Nedelja 22.05.2016. 15:51
Vojislav Čarkić, "čet,nički sveštenik" pričao je za "Al Džaziru" o blagosiljanju oružja i vojnika tokom devedestih, sahranjivanju, ali i razmeni droge na frontu. Borio se u ratu u Bosni i Hercegovini, a njegova jedinica bila je stacionirana na Grbavici u blizini Sarajeva.
Nedelja 22.05.2016. 16:22
Snajperista sa zgrade "Lorisa" na Trgu Pere Kosorića, današnjem Trgu heroja, ub,io je 11. marta 1995. godine desetogodišnju Milicu i devetogodišnju Natašu koje su igrale lastiša u Ulici Rave Janković, ispred zgrade na broju 59, u naselju Grbavica koje je tada bilo pod srpskom kontrolom.Devojčice su odmah prevezene u bolnicu Kasindo, a prema zapisniku iz bolnice, Milica je dovezena mrtva, dok je Nataša umrla 15 minuta nakon prijema. Prema navodima svedoka, devojčice je ub,io S.P, pripadnik 101. brigade takozvane Armije Bosne i Hercegovine koji je privođen, ali nikada nije procesuiran. On se javno hvalio da je iz snajpera ub,io devojčice i još 20 Srba na Grbavici. Nataša i Milica sahranjene su jedna do druge na groblju Miljevići u Istočnom Novom Sarajevu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online